12.09.2016.

Održan 13. Bakuš Slavagorski

Posveta jedinstvenoj Danici Franjko

Da pravim Samoborcima ne treba poseban povod za okupljanje i druženje pokazao je i ovogodišnji, 13. po redu Slavagorski Bakuš. Nakon gromovitog početka uz kubure svetonedeljskih Gromovnika, dobrodošlicu na Slavagoru svima je iskazao u ime organizatora potpredsjednik Bratovštine svetog Vinka Stjepan Šančić.

Bratovština svetog Vinka i samoborski ogranak Matice hrvatske okupili su u subotu, 10. rujna, na Slavagori svoje članove i prijatelje na još jednom specifičnom druženju u prirodi. Uz red pjesme i stihova, u kojima su prednjačili potpredsjednik i tajnica Matice hrvatske Samobor Zoran Perović i Lada Lokmer, ali i domaću hranu i piće, nikome se nije bilo teško uključiti i doprinijeti programu ove manifestacije.

Tako su svoje pjesme, posebno izabrane za ovu priliku, čitali članovi Književnog odjela Matice hrvatske, a posebnom posvetom svojoj prerano preminuloj članici i vjernoj sudionici Bakuša, Danici Franjko, počast su odali njezini prijatelji iz Udruge Etno-fletno. A dok je Marine, Ivice i Nikoline, njezinih najbližih, Danicu će pamtiti svi Samoborci po njezinoj prepoznatljivoj energiji, toplom osmijehu, volji i iskrenoj želji da se stare samoborske navade ne zaborave.

Općem raspoloženju i eno-gastro ponudi doprinijeli su članovi Gljivarske udruge Sunčanica sa svojom izložbom gljiva i gljivarskim kotlićem, kojima je tekuću podršku dala Udruga Samoborska vinska cesta.

M.K.

 
12.09.2016.

Mala ljetna muzika Klape Poj

Uz vruć ljetni dan paše klapska pisma

Mala ljetna muzika Klape Poj

Poklonici dalmatinske pjesme u klapskim izvedbama okupili su se i ove godine u subotu, 10. rujna, u atriju kod slastičarnice U prolazu na koncertu Mala ljetna muzika, koju tradicionalno organizira naša Klapa Poj.

Malu ljetnu muziku otvorili su domaćini iz Klape Poj, a sveukupno 15 poznatih, ali i onih manje poznatih pjesama izveli su još i gosti – Klapa Lađarice iz Siska i Klapa Barun iz Svete Nedelje. Na kraju su domaćini, u čast svojem bivšem voditelju i osnivaču Ljubi Stipišiću Delmati, otpjevali njegovu možda najljepšu i najpoznatiju pjesmu Dalmatino, povišću pritrujena.

Vruć ljetni dan osvježila je te večeri klapska pisma, donijevši nam pred sam kraj ljeta još malo morskog ugođaja.

Malu ljetnu muziku, kao i samoborsku Smotru klapa, inicirao je Ljubo Stipišić Delmata, a njegovim stopama nastavlja i maestro Bojan Pogrmilović, umjetnički voditelj klapa Poj i Barun.

Pokrovitelj koncerta i ove je godine bio Grad Samobor, a suorganizatori Folklorni ansambl Mladost i Klapa Barun.

M.K.

 

Održan 13. Bakuš Slavagorski

Mala ljetna muzika Klape Poj

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002