30.01.2016.

Noć muzeja u Galeriji Prica

Fotografije, maske, likovna radionica i odličan glazbeni trojac

I Pučko otvoreno učilište Samobor uključilo se u obilježavanje Noći muzeja, ove godine tek se nadovezavši na program u Samoborskom muzeju, jer i ovdje su članovi Likovnog odjela Matice hrvatske odigrali glavnu rolu. U petak, 29. siječnja, u 19 sati najprije je u Maloj dvorani otvorena izložba fotografija prof. Željka Nemeca naziva Koncert, a sat kasnije u predvorju kina predstavljene su i Coprnice Maje Šmit, također radovi članice samoborskih likovnjaka koji djeluju unutar ogranka Matice.

O Nemecovim fotografijama, koje su nastale uglavnom na koncertima Samoborske glazbene jeseni, podrobno je govorio likovni kritičar Stanko Špoljarić, a o svojim fotografijama i izložbi koju tek priprema govorio je i sam autor.

Izložbu Coprnice Maje Šmit, sada već pred sve manjim brojem posjetitelja, predstavio je i opet neizbježni Nemec. Zašto smo u samo tri sata tri puta slušali gotovo jedno te isto, neka ostane na duši organizatora ovogodišnje Noći muzeja.

Veće zanimanje vladalo je za likovnu radionicu naziva 100 godina Price, koja se održavala na katu Galerije Prica, gdje su i djeca i odrasli mogli iskazati svoje likovno umijeće inspirirani stalnim postavom Pricinih djela u našoj galeriji.

No, obraz djelatnicima POU-a ovaj puta spasio je trojac naziva Neki to vole loše, samoinicijativno novosklepani bend na čelu s gitaristom Ivanom Mardešićem, koji je ispred zgrade kina odlično odradio pauze između izložbi, vrativši nas svojim sjajnim, metronomski preciznim, glazbeno i pjevački vjernim obradama Kinksa, Beatlesa, Marleya, Bowiea i još svega pomalo, u dobra stara vremena. Nadamo se da će se dečki žrtvovati i sljedeći hladni fašnički vikend i svojom izvrsnom svirkom razveseliti prolaznike i namjernike, kao itekako potrebna protuteža uobičajenom glazbenom programu na Trgu u vrijeme Fašnika.

M.K.

 
30.01.2016.

Noć muzeja u Samoborskom muzeju

Članovi Matice izložili svoje maske

Noć muzeja u Samoborskom muzeju

Ovogodišnja, 11. po redu Noć muzeja, u petak, 29. siječnja, privukla je tisuće posjetitelja u više od 100 gradova u Hrvatskoj na besplatne programe koje su od 18 do 1 sat ujutro organizirali naši muzealci. I Samobor, naravno, obilježava Noć muzeja, ali kada to ne bi bila manifestacija na državnoj razini, Samoborci bi jedva znali da se i kod nas nešto događa. Naime, u programskoj knjižici, u kojoj su pobrojana sva događanja u našim gradovima nema i Samoborskog muzeja, jer, kako nam je rečeno, to je preskupo, a za naše muzealce važniji je Međunarodni dan muzeja. Spominju se tek dvije izložbe u Galeriji Prica, koje su, kao i onu u Muzeju, odradili članovi Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske Samobor.

Dakle, najprije je u 18 sati u Muzeju otvorena izložba maski samoborskih matičara, o kojoj je govorio voditelj Likovnog odjela prof. Željko Nemec. Pred tridesetak posjetitelja, ako ne računamo one koji su tamo bili "po službenoj dužnosti", Nemec je nahvalio uratke svojih članova, koji su za ovu izložbu, uz netom započet Samoborski fašnik, imali zadatak naslikati, nacrtati ili izraditi, da čovjek ne povjeruje - upravo maske! Inače, ovogodišnja tema Noći muzeja bila je Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena.

No, da ne cjepidlačimo, Nemec je s ponosom pročitao i kratak tekst o maskama novopečenog i vjerojatno najmlađeg člana samoborske Matice Frana Hitreca, nakon čega su svoju kreativnost i inventivnost pokazali i naši pjesnici uz kratak igrokaz, a zatim i čitanjem pjesama koje su izašle u ovogodišnjem Ričetu.

Motalo se po muzeju još i par coprnica, čiju ulogu nismo baš shvatili, a cijelo se društvo zatim preselilo u Galeriju Prica, gdje je već sat kasnije dogovoreno otvaranje druge izložbe.

M.K.

 

Noć muzeja u Galeriji Prica

Noć muzeja u Samoborskom muzeju

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002