02.10.2016.

Završna svečanost u povodu natječaja Moja prva knjiga

Put kroz snove u prošlost Jakova Dorotića za 2. mjesto

Završna svečanost u povodu natječaja Moja prva knjiga

U Karlovcu je 29. rujna, na završnoj svečanosti natječaja Moja prva knjiga, Jakovu Dorotiću, učeniku 5.b razreda OŠ Milana Langa, svečano uručena diploma. Književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto, ujedno i članice žirija, između 780 pristiglih radova (knjiga, slikovnica...) učenika osnovnih škola iz svih dijelova Republike Hrvatske, procijenile su da knjiga Put kroz snove u prošlost zaslužuje visoko 2. mjesto u ukupnom poretku.

Jakov je vrlo zadovoljan postignutim rezultatom i sudjelovanjem na završnoj svečanosti te je izjavio da bi bi opet rado sudjelovao u natječaju u pisanju i ilustriranju vlastite knjige.

I.M.

 
02.10.2016.

Završnica Samoborske glazbene jeseni u znaku dodjele Nagrade New Note

Praizvedena pobjednička skladba Karole Obermüller

Predzadnja večer 41. izdanja Samoborske glazbene jeseni bila je posvećena 5. međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note. Na svečanosti 1. listopada u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije Neue Vocalsolisten praizveli su prvonagrađenu skladbu s ovogodišnjeg natječaja mass:distance:time njemačke skladateljice Karole Obermüller, koja je posljednjih godina skladala mnoga glazbeno-scenska djela te primila i brojne nagrade za svoj rad.

Prosudbenu komisiju 5. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note činili su Irvine Arditti (predsjednik), Nikša Gligo, Hilda Paredes, Andreas Fisher i Srećko Bradić, a potonji je slavodobitnici uručio nagradu. Osim prve nagrade Karoli Obermüller, kojoj pripada i novčani iznos od 2.500 eura, prosudbena komisija je treću nagradu dala kineskom skladatelju Wen Liu, dok druga nagrada nije dodijeljena.

Njemački vokalni ansambl za modernu glazbu Neue Vocalsolisten je, osim pobjedničke skladbe, tijekom dvosatnog programa izveo i Vittriool za šest glasova a cappella Georgesa Aperghisa, Izbor iz zbirke 12 madrigala Salvatorea Sciarrina te u hodu kroz crkvu Menschen Hört, iz Srijede ciklusa Svjetlo Karlheinza Stockhausena. U drugom dijelu koncerta uslijedili su Fragmentos de Altazor, za šest glasova Hilde Paredes i Love Song Claudea Viviera, uz dugotrajan pljesak vrlo zadovoljne publike.

Svjetski poznati i vrlo traženi Neue Vocalsolisten u Samoboru su nastupili u sastavu: Johanna Zimmer (sopran), Susanne Leitz-Lorey (sopran), Truike van der Poel (mezzosopran), Martin Nagy (tenor), Guillermo Anzorena (bariton) i Andreas Fischer (bas). Ovi koncertni i operni pjevači smatraju se istraživačima i otkrivačima, a surađuju podjednako s već etabliranim, kao i s mladim skadateljima suvremene glazbe. S rasponom glasova od koloraturnog soprana, preko kontratenora do dubokog basa, ansambl istražuje vokalne tehnike novih zvukova, kao i nove oblike vokalne artikulacije.

Najava

Završni koncert ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni u nedjelju, 2. listopada, održat će Zagrebački solisti i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić Jan Plevko (klarinet), Agata Živoder (alt saksofon), Marija Ostrugnjaj (alt), Marko Blašković (bisernica), uz dirigenta Davora Kelića. Koncert počinje u 20 sati u Franjevačkoj crkvi u Samoboru, a na programu su djela Mozarta, Webera, Bjelinskog, Bartoka, Händela i Paganinija.

 

Završna svečanost u povodu natječaja Moja prva knjiga

Završnica Samoborske glazbene jeseni u znaku dodjele Nagrade New Note

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002