04.03.2016.

Josip Prudeus predstavio je svoju zbirku pjesama Onak, zi srca za srčeko

Veliko samoborsko srce još ni se reklo

Josip Prudeus predstavio je svoju zbirku pjesama <i>Onak, zi srca za srčeko</i>

Naš Joža ni nakon punih 40 i više godina aktivnog rada i niz godina u mirovini, još ne miruje; vrte mu se po glavi svakojake ideje, stihovi, piše, obilazi prijatelje, šeće gradom, dopisuje se na Facebooku, održi pokoje predavanje, skuha ručak familiji, malo odmori, pa opet ispočetka.

Jedna od želja i ideja mu je bila da od više tisuća svojih pjesama u jednoj zbirci objavi one najpoznatije i njemu najdraže – posvećene Samoboru. U maloj knjižici naslova Onak, zi srca za srčeko, koju je izdao u vlastitoj nakladi, nižu se svima poznati i dragi stihovi o Samoboru, njegovim crkvama, vedutama, navadama, poznatim samoborskim lokalima, ljudima i o svemu što Joži znači njegov Samobor. Nije Joža ni ovaj puta propustio priliku da veli što misli o odnosu prema ostavštini Vukasovića, zapostavljenoj samoborskoj kajkavštini i općenito o statusu naših pjesnika, a posebno je zahvalio Zdenku Banjedvorcu, pjesniku i slikaru koji je svojom posebnom tehnikom slikanja crnom kavom oplemenio ovu novu zbirku njegovih pjesama.

Na predstavljanju Jožinog "samoborskog srčeka" u Kavani Livadić u četvrtak, 3. ožujka, okupilo se veliko društvo Jožinih kolega po struci, suradnika, obitelj, prijatelji i poklonici njegove pisane riječi, a u toploj i ugodnoj atmosferi, uz Jožu, njegove pjesme čitala je Vanda Vandekar Bartulica. Ni sam Joža vjerojatno više ne zna koliko mu je pjesama uglazbljeno, a ovom prigodom njegove poznate samoborske otpjevale su uvijek sjajne Singrlice, Đurđica Pleše Vujica i Ančica Bošnjak Praunsperger, uz pratnju Tomislava Jozića.

Dugo je Joža primao čestitke, poklone i pisao posvete u knjigu svojim sugrađanima koji su prepoznali vrijednost ovog izdanja, nakon čega se mogao i podružiti s brojnim društvom uz piće i domaće specijalitete kojima ih je počastio.

Jožino široko slavonsko i veliko samoborsko srce dobilo je tako i pisanu potvrdu, uz zahvalu svih nas koji Jožu i njegova djela poznajemo, prepoznajemo i poštujemo.

M.K.

 
04.03.2016.

Koncert Tamburaškog društva Ferdo Livadić posvećen autorskim skladbama Siniše Leopolda

Svirci se odužili svom maestru

Koncert Tamburaškog društva Ferdo Livadić posvećen autorskim skladbama Siniše Leopolda

Svojem dugogodišnjem dirigentu i umjetničkom voditelju Siniši Leopoldu Tamburaško društvo Ferdo Livadić, pod dirigentskom palicom Petre Vojvodić, priredilo je u srijedu, 2. ožujka, cjelovečernji koncert orkestralnih i vokalno-instrumentalnih skladbi koje je maestro Leopold napisao za samoborske tamburaše. Iz tog bogatog opusa na koncertu naziva Svirci moji izvedeno je 15 skladbi, od kojih smo u prvom dijelu čuli instrumentale, dok su u drugom dijelu Leopoldove pjesme s brojnih festivala tamburaške glazbe otpjevali Đurđica Pleše Vujica, Franjo Sina Gluščić, Ančica Bošnjak Praunsperger, Đani Stipaničev, Miroslav Živković i Vokalni ansambl Samoborke, koje vodi Dražen Kurilovčan.

I ovaj puta Samoborci nisu propustili koncert Ferdića, a među brojnim uglednicima, uz Sinišu Leopolda, koji je koncert sa svojom obitelji pratio iz prvog reda našeg samoborskog kina, bili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, te, naravno, maestro Željko Bradić.

Zahvalu svojim svircima i publici izrazio je i sam maestro Leopold, pozvavši ih da svi zajedno na kraju koncerta otpjevaju Kraj kapele svete Ane.

M.K.

 

Josip Prudeus predstavio je svoju zbirku pjesama Onak, zi srca za srčeko

Koncert Tamburaškog društva Ferdo Livadić posvećen autorskim skladbama Siniše Leopolda

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002