20.09.2016.

Izložba Marije Vlahović u Turističkom uredu TZ Zagrebačke županije

Svetonedeljske škure rože

U malom izlogu Turističkog ureda TZ Zagrebačke županije u Preradovićevevoj 42 u Zagrebu, postavljena je samostalna izložba Marije Vlahović Svetonedeljske škure rože, na kojoj autorica izlaže izlaže žensku odjevnu kolekciju izrađenu od domaćeg lanenog platna, ukrašenu našivenim cvjetnim motivom "škure rože". Izloženi su ženska suknja i bluza, "stola" – laneni izvezeni šal, torba, damski suncobran...

Škure rože karakterističan su motiv kojim su izvezene i ukrašene narodne nošnje svetonedeljskog kraja, ali i ostalo ruho koje se koristilo u kućanstvu, osobito u svečanim prigodama.

Inspirirana škurim rožama Marija Vlahović kroz svoj rad povezuje kulturnu baštinu i tradicijske vrijednosti sa današnjim građanskim stilom odijevanja.

Autorica aktivno djeluje i u svetonedeljskim udrugama. Članica je Vokalnog ansambla Domenike i Udruge Kragulj.

Izložba će biti postavljena do 30. rujna.

S.S.

 
20.09.2016.

SGJ - Koncert Flamadua i promocija spota Oxgene IV Sudar Percussion ansambla

Sudarov Oxygene oduševio i Jean-Michel Jarrea

Posjetitelji 41. Samoborske glazbene jeseni u ponedjeljak, 19. rujna, uživali su u dvostrukom glazbenom programu kojeg su obilježile premijere. Novi izlazak na samoborsku pozornicu imao je Sudar Percussion, koji je javnosti po prvi puta predstavio spot za skladbu Oxygene IV francuskog skladatelja Jean-Michel Jarrea. Spot redateljice Sandre Mihaljević sniman je na zagrebačkom Medvedgradu, a predstavlja spoj glazbe i ekološke poruke o važnosti čuvanja okoliša. Također, ovom obradom obilježava se 40. godišnjica izlaska albuma Oxygene, a sam autor Jean-Michel Jarre javio se Sudarevcima e-mailom neposredno prije premijere kako bi izrazio zadovoljstvo viđenim spotom i načinom na koji su mladi glazbenici pristupili njegovim skladbama. Uvid u to kako elektronska glazba Jarrea zvuči na organski način dobila je i samoborska publika, a Sudaru su se u izvedbi priključili Darko Sedak Benčić na krilnici i Janko Adamek na marimbi.

U okviru Ivana Bilić Marimba Weeka u Galeriji Prica predstavio se pak talijansko-španjolski Flamaduo: Francesco Mazzoleni i Luis Camacho Montealegre, uz gostujuću pomoć slovenskog udarljkaša Gregora Hrovata. Sve troje povezano je u osobi Ivane Bilić, obzirom da su njeni studenti na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a za samoborski nastup izabrali su i izvedbu jedne od njenih skladbi (Mexico Encore). Na programu su se još našla i djela Ivana Trevinoa (Catching Shadows) te Emamanuela Séjournéa (Departures), a po prvi puta u Hrvatskoj izvedena je skladba Alejandra Vinaoa Relative Riffs.

Utorak, 20. Rujna, na 41. Samoborskoj glazbenoj jeseni donosi nastavak Marimba Weeka uz nastup američkog udaraljkaša Garretta Mendelowa i pijanistice Satoko Hayami uz izvedbu djela Hamiltona, Kahlua, Psathasa, Marjana, Cerronea, Brostroma, Gendalla i Adlera. Koncert počinje u 20 sati u Galeriji Prica.

M.Š.

 

Izložba Marije Vlahović u Turističkom uredu TZ Zagrebačke županije

SGJ - Koncert Flamadua i promocija spota Oxgene IV Sudar Percussion ansambla

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002