15.01.2016.

U prepunom samoborskom kinu priređena samoborska premijera filma Narodni heroj Ljiljan Vidić

Samobor još uvijek ima filmsku publiku!

Već godinama gunđamo i prigovaramo na stanje naše kino dvorane, koja je desetljećima "Katica za sve" kad je riječ o kulturnim događanjima, jer drugu i bolju nemamo. Je, napuni se ona dupkom na nekim koncertima, mame, tate i familija dođu vidjeti dječicu koja nastupaju, prate s veseljem Samoborci i naše kazalištarce, al' kad je kino u pitanju onda uglavnom svi bježe u Zagreb. Te dvorana smrdi, te im je prevruće ili prehladno, teško im je sjedit dva, tri sata na starim stolcima i još svašta su filmofili imali za prigovoriti, jer zagrebačke kino dvorane, ma kako sterilne bile, što se toga tiče nude puno više. I dobro, stvarno je tak bilo.

No, stvari su se unazad koju godinu bitno promijenile i, možda će zvučati pretjerano, u četvrtak, 14. siječnja, dogodio se mali kulturološki pomak u životu našega kina. Uprli su naši kulturnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta sve snage da u život vrate i naše kino. I uspjeli. Samoborci su to prepoznali i nagradili njihove napore tako što su do zadnjeg mjesta ispunili dvoranu na premijeri filma Narodni heroj Ljiljan Vidić, mladog režisera Ivana-Gorana Viteza. Nije to prva filmska premijera u Samoboru na kojoj su se predstavili i glumci i ekipa koja je radila film, ali je ova bila posve posebna po atmosferi u publici i među filmskom ekipom.

Naime, te večeri su Samoborci, a skoro svi u dvorani su se poznavali pa je trebalo i vremena dok se ispozdravljaju, sa smijehom i pljeskom ispratili odličnu komediju o partizanima i ustašama, duhovito ispričanu kroz sličice iz ne tako davne povijesti, i tako se vratili svojem kinu.

O samom filmu više ni nećemo, jer publiku, očito, ima. Neće se ljutiti ni sami filmaši što ih je dopao sam kraj teksta, jer važnije su nam ovaj puta njihove reakcije. A u Samobor su došli na premijeru režiser Ivan-Goran Vitez, scenarist Zoran Lazić, glavni protagonisti Tena Jeić-Gajski, Kristijan Jaić i Dragan Despot, vidno i ugodno iznenađeni ispunjenom dvoranom. Još zadovoljnija je bila ravnateljica POU-a Jelena Vojvoda, koja ih je sve pozdravila, zahvalila svojim marljivim djelatnicima, ali i svim sugrađanima na zaista velikom odazivu i najavila ostale novitete i iznenađenja koja će se događati tijekom godine.

Uz prigodnu tortu, slastice i piće, druženje filmofila i filmaša nastavilo se skoro do ponoći.

Znamo da svega toga ima i u Zagrebu, ali ovo je nama vrijedilo puno više.

M.K.

Iznenađenje za najupornije: stolci na balkonu!

U premijeri filma Narodni heroj Ljiljan Vidić samoborski filmofili, za sada samo oni koji su film gledali s balkona, uživali su u novim udobnim stolcima. Naime, na balkon je postavljeno pedesetak sjedalica koje su još pretprošle godine nabavljene u Osijeku. Početak je to radova na unutarnjoj rekonstrukciji dvorane, kojoj vrijedni djelatnici POU-a sustavno mijenjaju izgled i tehničke karakteristike, jer tu su i novi razglas, projektor, ventilacija, kao i svi ostali detalji koji naše kino polako, ali sigurno, vode u novo i tehnološki primjereno doba.

No, prije "šarafljenja" stolaca trebalo je urediti podove i zidove, postaviti novu konstrukciju, a obnovljena je i stolarija. Makar još nije sve gotovo, samo da podsjetimo – nakon gašenja brojnih kina u Hrvatskoj, Samobor je svoje kino uspio zadržati ponajprije zahvaljujući našim gradskim ocima i pokojnom pročelniku Damiru Fabeku, koje su dečki iz FAGEP-a, na čelu s Matkom Burićem, uvjerili da naš grad može, zaslužuje i treba imati kino.

 

U prepunom samoborskom kinu priređena samoborska premijera filma Narodni heroj Ljiljan Vidić

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002