20.02.2016.

6. samoborska Smotra klapa Tebe lepo ja pozdravlam

Lepi klapski pozdrav Samoboru

6. samoborska Smotra klapa Tebe lepo ja pozdravlam

Ne bez razloga veli se, otprilike, ovak: "Nema ti tu puno 'umjetnosti' – ili znaš ili ne znaš". A da Samoborci znaju, potvrdila je i 6. po redu samoborska Smotra klapa Tebe lepo ja pozdravlam, održana 19. veljače u dvorani samoborskog kina, koju u čast velikom Ljubi Stipišiću Delmati organizira naša Klapa Poj. Samo da podsjetimo, Ljubo Stipišić Delmata vodio je našu samoborsku klapu, inicirao i ovu smotru, ali, nažalost, nije doživio da čuje i vidi plodove ovog svojeg rada. Zato je tu njegov dugogodišnji suradnik, naš sugrađanin i po svemu "fetivi" Samoborac, voditelj klapa Poj i Barun, Bojan Pogrmilović, koji nam u Samobor unazad šest godina dovodi ponajbolje klape iz cijele Hrvatske.

Gospodski pozdrav svojim kolegama pjevačima, na jedinoj zimskoj smotri klapa u Hrvatskoj, već tradicionalno s Tebe lepo ja pozdravlam upute sa sredine dvorane domaćini, nakon čega muške, ženske i mješovite klape otpjevaju svoje dvije interpretacije pučkih napjeva ili obrade svima nam poznatih pjesama. Na ovoj smotri predstavilo se, uz Klapu Poj, još 10 klapa: Marof iz Novog Marofa, Slavić iz Zagreba, Frecija iz Jelse, Sagena iz Zagreba, Barun iz Svete Nedelje, Zrinski iz Vrbovca, Stridonne iz Štrigove, Luna iz Kožina, Munita iz Zadra i Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Sjajan premijerni nastup na ovoj smotri, a nisu jedini koji su u Samoboru nastupili prvi puta, imali su Slavići iz Zagreba, osvojivši punu dvoranu ljubitelja klapske pjesme izvedbama Galiotove pesan i narodnom Čet'ri lita i četiri zime.

Zasluženi pljesak na kraju ide svima – organizatorima, izvođačima i pokroviteljima smotre, jer tmurne zimske dane lakše je podnijeti kad ti netko, s okusom juga, vrne "lepi pozdrav".

M.K.

 
20.02.2016.

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o poznatom samoborskom ljekarniku i gradonačelniku Mirku Kleščiću

Ljekarnik i gradonačelnik koji je ostavio neizbrisiv trag

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o poznatom samoborskom ljekarniku i gradonačelniku Mirku Kleščiću

Uz prigodnu izložbu u Gradskoj knjižnici Samobor, kustosice Samoborskog muzeja Gordana Remussini i Zrinka Kušer održale su u petak, 19. veljače, još jedno predavanje o poznatom samoborskom ljekarniku i gradonačelniku Mirku Kleščiću. Ove godine obilježava se 150. godišnjica rođenja i 125. godišnjica njegova dolaska u Samobor, grad kojeg je u svoja tri gradonačelnička mandata konstantno mijenjao nabolje.

Iako rodom Jaskanac, kojeg je u Samobor dovela kupnja kuće i ljekarne koju je otvorio na glavnom gradskom trgu, Kleščić je svojom naobrazbom, kulturom i širokim interesima stekao puno povjerenje i veliko poštovanje Samoboraca.

Cijela obitelj Kleščić u svoje doba dala je osebujan pečat gradu u kojem su živjeli, u čemu je prednjačio upravo ljekarnik Mirko, o čemu postoje brojni zapisi i foto dokumentacija. Mirko Kleščić slovio je za gospodina iznimnog morala, a svojom svestranošću i položajem u društvu omogućio je da se Samobor jednako razvija u kulturi, umjetnosti, obrazovanju, sportu, u segmentu društva općenito, te u području tehnike i ondašnjih novih tehnologija.

Potomci obitelji Kleščić i danas žive u našem gradu, čuvajući uspomenu na velikog samoborskog gradonačelnika s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, a obilježavanjem prigodnih obljetnica dužno poštovanje odaje mu i grad kojeg je Mirko Kleščić jako volio i svojim djelovanjem itekako zadužio.

M.K.

 

6. samoborska Smotra klapa Tebe lepo ja pozdravlam

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o poznatom samoborskom ljekarniku i gradonačelniku Mirku Kleščiću

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002