27.09.2016.

Prva večer 13. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Šestero vrhunskih izvođača

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni u ponedjeljak, 26. rujna počelo je 13. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić. Šestero mladih izvođača predstavlja se svojim 45-minutnim programima na javnim recitalima koje prati prosudbena komisija u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Zoran Juranić (skladatelj), Gernot Sußmuth (violinist), Ivana Kocelj (muzikologinja) i Srećko Bradić (skladatelj). Pobjedniku pripada Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost sponzora Addiko Bank u iznosu od 15.000 kuna, izvedba četiri koncerta na festivalima u Hrvatskoj, koncert u ciklusu Cantus Ansambla te nova kompozicija koju će skladati Davorin Kempf, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine. Za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodjeljuje se Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja u iznosu od 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine. Pobjednici će javno biti proglašeni u srijedu, 28. rujna.

Prve natjecateljske večeri u Galeriji Prica predstavili su se mezzosopranistica Iva Krušić (Hrvatska), violončelist Sebastian Bertoncelj (Slovenija) i Kvartet Ardemus (Nizozemska).

Iva Krušić za svoj je nastup, uz klavirsku pratnju Lane Bradić, odabrala skladbe Glucka O del mio dolce ardor, Jakova Gotovca Pjesme čeznuća, op.21, Rossinija Una voce poco fa iz opere Seviljski brijač, Čajkovskog Lied der Mignon, op. 6, br. 6 te Da, čas nastal iz opere Djevica Orleanska. Također se odlučila i za Fernanda Obradosa i skladbe El vito i Del cabello mas sutil te Julesa Masseneta i Elegie, op. 10, br. 5 te Reynalda Hahna i skladbu A Chloris. Iva Krušić je studentica pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Martine Zadro, a zanimljivo da je učila i violinu te magistrirala pravo.

Violončelist Sebastian Bertoncelj nastup je počeo skladbom Lamento Antuna Tomislava Šabana da bi potom uz klavirsku pratnju Lorenza Cossija izveo Sonatu za violončelo i klavir Clauda Debussyja te Sonatu za violončelo i klavir, op. 119 Sergeja Prokofjeva. Sebastian Bertoncelj trenutno studira u razredu Enrica Bronzija na salzburškom Mozarteumu. Bio je član Tria Aeternu, a sada surađuje s violinistom Oskarom Longykom.

Za kraj prve večeri predstavio se nizozemski Kvartet Ardemus. Oni su se odlučili za Grave et Presto Jeana Riviera te Ciudades-Cordoba, Sarajevo, Adis Abeba Guillema Lagoa, a za obavezno djelo domaćeg autora izabrali su Šest krokija Borisa Papandopula. Na kraju su izveli Šest Bagatela Gyorgyja Ligetija. Kvartet Ardemus čine Lisa Wyss (sopran-saksofon), Lovro Merčep (alt-saksofon), Jenita Veurink (tenor saksofon) i Yo-yo Su (bariton-saksofon). Upoznali su se na Konzervatoriju u Amsterdamu gdje studiraju u razredu Arna Bornkampa, a zajedno nastupaju od 2014. godine.

M.Š.

U utorak, 27. rujna, na rasporedu je druga natjecateljska večer 13. Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić, a predstavit će se pijanist Lovre Marušić (Hrvatska), violončelist Endre Ferenc Stankowsky (Mađarska) i sopranistica Tanja Ruždjak (Hrvatska). Recitali počinju u 18, 19 i 20 sati u Galeriji Prica.

 
27.09.2016.

5. FotOOko – Dan fotografije u Svetoj Nedelji

FotOOko je ove godine postalo međunarodno

Više od 300 malih i velikih fotografa, zaljubljenika u fotografiju, početnika, amatera i profesionalaca družilo se u 25. rujna u dvorcu Erdody u Svetoj Nedelji na petom FotOOku – Danu fotografije u Svetoj Nedelji. Ove je godine organizatore posebno veselio dolazak nekoliko fotografa izvan Europe, iz SAD-a (New York), Turske i Indije.

Sudionici su imali priliku uživati u 5 radionica koje su suvereno držali svaki na svom planu - Mare Milin – minimalistička fotografija, Damir Senčar – sportska fotografija, Radomir Sarađen – portretna fotografija, Predrag Gostimirović – svadbena fotografija, te Robert Mataković i Ines Viktorija Ljubetić Fišer voditelji Foto Fashion Overdose radionice.

Fotookeco za djecu do 16 godina je bio apsolutni hit - oko 50 sudionika od 6 do 16 godina, djeca iz OŠ I.G. Kovačić iz Vrbovskog, OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, OŠ Sveta Nedelja i djeca čiji su roditelji fotografi, a željeli bi krenuti njihovim stopama. Radionice su vodili Mario Kociper, Valentina Vukadinović i Nevenka Miklenić.

Bogat zabavni program trajao je od jutra do večeri. Motiva za fotografiranje je bilo mnogo, od vatrogasaca koji su se spuštali niz kulu na glavu, mladenaca na motoru, borbi vitezova, gimnastičara akrobata, plesa, vatre, prekrasnih manekenki, a barokno renesansni dvorac je pružio savršenu kulisu. Zanimljivosti su pridonijeli i sponzori s novitetima u svijetu fotoopreme: Prizma, Fototeh, Anigota, Bratulić i Canosa. Posjetitelji su mogli uživati u izložbama Roberta Pavića "Gradovi na vodi", Fotokluba KLIK "Glazba u fokusu" te modne fotografije Foto Fashion Overdose.

FotOOko - jedan prekrasan sunčan dan s preko 300 zaljubljenika u fotografiju na jednom mjestu. Kako je to moguće? Odgovor je jednostavan: svatko donese i ostavi nešto samo svoje: ideju, znanje, maštu, snagu, rad, novac, entuzijazam... i na kraju bude toliko toga lijepoga da ispuni srca i zadrži osmjeh još danima, tjednima i mjesecima, do idućeg druženja.

Nakon FotOOka, slijedi natječaj gdje se svi sudionici natječu u sedam kategorija. Najboljih 60 fotografija bit će predstavljeno na izložbi 25. listopada 2016.

R.A.

 

Prva večer 13. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

5. FotOOko – Dan fotografije u Svetoj Nedelji

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002