24.09.2016.

Priča o tangu Lucasa Guinota i nastup Jean-Luc Rimey-Meillea

Tango u ranu samoborsku jesen

Priča o tangu Lucasa Guinota i nastup Jean-Luc Rimey-Meillea

Službeni dolazak kalendarske jeseni na Samoborskoj glazbenoj jeseni obilježen je dvostrukim programom. U okviru Ivana Bilić Marimba Weeka jesen je, u petak, 23. rujna, prvo dočekana Pričom o tangu. Program pod tim nazivom zajednički su izveli Lucas Guinot (klavir), I.N.K. Experiment Duo (udaraljke), Marko Mihajlović (marimba/vibrafon), Eva Mach (violina) i Filip Merčep (marimba). Glazbenu strast i prepoznatljivi tango ritam samoborskoj je publici predstavljen kroz djela Osvalda Pugliesea - La yumba, Astora Piazzolle - Historie du tango i samog Lucasa Guinota, koji je izveo čak 5 svojih skladbi: El punto, Mimi Fafa, Pajaro carpintero, A Don Hayao Miyazaki i spoj filma, snimljene glazbe i izvedbe uživo Organic music.

Nakon tanga, u velikoj dvorani POU Samobor pozornicu je preuzeo Jean-Luc Rimey-Meille i percussion orkestar sastavljen od polaznika radionica Marimba Weeka. Kao jedan od najaktivnijih francuskih udaraljkaša, koji podjednako uživa u izvođenju klasike, suvremene glazbe, jazza i rocka, Rimey-Meille se u Samoboru predstavio u višestrukoj ulozi, kao voditelj orkestra i kao autor. Od autorskih skladbi za ovaj je nastup odabrao La theorie du chaos i Les memoires du poisson lune pri čemu mu se pridružio i I.N.K. Experiment Duo. U drugom dijelu nastupa na programu su bile skladbe Franka Zappe (Inca Road, Regyptian Strut, Little Umbrellas, Twenty Small Cigars i Uncle Meat) te Pata Methenyja (First Circle i Last Train Home). Na samom kraju mladim polaznicima dodijeljene su i diplome, a naučeno na Marimba Weeku prezentirat će u subotu, 24. rujna, u 12 sati u POU Samobor.

Subota, 24. rujna, na 41. Samoborskoj glazbenoj jeseni označava početak njenog središnjeg dijela, u kojem nas sve do 2. listopada očekuju svakodnevni nastupi vrsnih domaćih i međunarodnih izvođača klasične glazbe. Svečano otvorenje festivala pripalo je jednom od ponajboljih mladih pijanista u Hrvatskoj, Aljoši Juriniću, koji se tako vraća na mjesto gdje je 2013. godine slavio na Natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić. Koncert u župnoj crkvi svete Ansatazije počinje u 20 sati, a na programu su djela Debussyja, Schummanna i Chopina. Svečano otvorenje 41. Samoborske glazbene jeseni izravno će prenositi Hrvatska radiotelevizija.

M.Š.

O izvođačima

Argentinski skladatelj komornih djela, djela za orkestar i filmske glazbe, pijanist i zaljubljenik u tango Lucas Guinot osvajač je niza međunarodnih nagrada za svoje skladbe. Njegova glazba na redovitom je koncertnom repertoaru umjetnika poput Katarzyne Mycke, kvarteta Mandelring, Jane Boxall, Alejandra Ruiza..., a trenutačno radi na dva projekta: Tango for Import (suvremeni tango) i Organic Music (za ansambl udaraljki, klavir i animaciju).

Eva Mach i Marko Mihajlović sviraju u duu od prošle godine, a iza sebe imaju brojne domaće i međunarodne nastupe. Eva Mach tri je puta zaredom osvajala prvu nagradu na Državnom natjecanju iz violine te je pobjednica Međunarodnog natjecanja Premio Citta di Padova. Marko Mihajlović prvi je timpanist u Hrvatskom narodnom kazalištu, osnivač kvarteta Boomerang, a bavi se i popularizacijom glazbe kroz televizijske emisije.

Filip Merčep dobitnik je nekih od najprestižnijih nagrada za mlade glazbenike: Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži, Zagrebačke filharmonije, Grada Samobora, prve nagrade na natjecanju Boris Papandopulo te Porina u kategoriji najbolje interpretacije klasične glazbe. Osim solističkih nastupa, Merčep je član ansambla Sudar Percussion te je član Marimba kvarteta s Katarzynom Myckom.

Jean-Luc Rimey-Meille osnivač je i dugogodišnji član ansambla Percussions a claviers de Lyon, dua Surfaces de Frappe sa Sebastienom Bonniauom te osnivač ansambla OrKestrA Percussion. Uskoro izlazi njegova zbirka kratkih komada glazbenog teatra i djelo za udaraljke i digitalni zvučni zapis, a priprema trio projekt glazbenog teatra pod nazivom Scenes de menage.

I.N.K. Experiment Duo su Ivana Bilić i Nikola Krbanjević koji su svoju suradnju započeli 2014. godine. Ideja vodilja bila je multikulturalnost i otvorenost za razne glazbene stilove i improvizaciju, što su zorno demonstrirali tijekom ovogodišnjeg Marimba Weeka bezbrojnim suradnjama. Dosad su nastupili na nekoliko međunarodnih festivala u Nizozemskoj, Njemačkoj, SAD-u i Francuskoj, a trenutno pripremaju glazbeno-scenski projekt u suradnji sa Scene Nationale Louviers.

 

Priča o tangu Lucasa Guinota i nastup Jean-Luc Rimey-Meillea

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002