22.11.2016.

Predavanje Marijane Pintar u Glazbenoj školi

Dvije Alme - dramatične sudbine dviju žena

Predavanje Marijane Pintar u Glazbenoj školi

11. studenoga u dvorani Glazbene škole Ferdo Livadić održano je predavanje o dvjema glazbenicama, Almi Mahler i Almi Rosé, koje je održala muzikologinja Marijana Pintar. Temu predavanja je potaknuo Austrijski kulturni forum Zagreb u sklopu tematskog programa u 2016. godini: "Kalliope Austrija/Žene u društvu, kulturi i znanosti".

Predavanju u povodu 110. godišnjice rođenja Alme Rosé odazvali su se mnogi učenici i profesori, koji su nakon uvodne riječi ravnateljice Zdenke Merčep pomno pratili predavanje, koje je uključivalo zanimljive audio primjere i plesne točke dviju plesačica - Ive Šolčić i Martine Tomić, na koreografije Desanke Virant.

Alma Rosé (Beč, 1906.-Auschwitz, 1944.), nećakinja Gustava Mahlera (kći njegove sestre Justine i uglednog bečkoga violinista Arnolda Roséa) bila je violinistica, osnivačica i voditeljica (Kapellmeisterin) popularnog djevojačkoga orkestra Wiener Walzermädeln i dirigentica ženskog orkestra u logoru Auschwitz, gdje je mnogim ženama koje su svirale u tom orkestru spasila život (prema njezinoj je sudbini snimljen film Playing for Time). Ime je dobila po Almi Mahler, supruzi Gustava Mahlera, koja svoje započete snove o skladateljskoj karijeri (učila je kod Alexandra Zemlinskoga) nije nikad ostvarila, a glazba ju je i nakon Mahlerove smrti indirektno pratila (kći Anna, kiparica, udala se za skladatelja Ernsta Kreneka), pa čak i na dramatičan način ostavila trag u povijesti glazbe (kći Manon, iz braka s Walterom Gropiusom, preminula je vrlo mlada, što je nagnalo skladatelja Albana Berga da joj posveti svoj čuveni Koncert za violinu – U sjećanje na jednog anđela, poznat i kao Requiem za Manon). Unatoč tragičnim okolnostima, njihove su ljudske sudbine primjer snažnih ženskih osobnosti koje su ostavile za sobom zamjetan trag.

Muzikologinja Marijana Pintar počastila nas je edukativnim predavanjem s daškom svježine - plesom.

Antonija Petrić

Foto: Antonija Petrić

 
22.11.2016.

100 godina Price u Pečuhu

Svojim djelom zadužio Hrvate i Mađare

U Pečuhu, rodnom gradu Zlatka Price, otvorena je 18. studenoga posljednja u nizu Pricinih retrospektivnih izložaba u povodu 100. obljetnice rođenja, u suorganizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica, Hrvatske samouprave Pečuh i Neprofitnog poduzeća Zsolnay Őrőkségkezelő.

Brojne posjetitelje, visoke uzvanike i domaćine u pečuškoj galeriji pozdravili su generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga i dr. Peter Hoppal, tajnik u Ministarstvu kulture Mađarskog parlamenta u Budimpešti i bivši član Zaklade iz Grada Pečuha. O značaju Zlatka Price za kulturu i hrvatsku zajednicu u Pečuhu govorio je kroatist dr. Ernest Barić, prof. emeritus Sveučilišta u Pečuhu i Pricin prijatelj, a o izložbi i veličini Price govorio je suautor cijelog projekta Nikola Albaneže. Izložbu je biranim riječima o Prici kao likovnom velikanu hrvatske moderne umjetnosti 20. stoljeća otvorila Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba - grada prijatelja Pečuha.

U ime Grada Samobora, također grada-prijatelja Pečuha, svečanosti je nazočio predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak te suradnici i članovi zaklade iz Samobora, a izaslanstvo Općine Tar-Vabriga predvodio je načelnik Nivio Stojnić.

U Galeriji Nador, s druge strane središnjeg pečuškog trga, otvorena je izložba pedesetak radova iz fundusa desetgodišnjeg rada zakladine likovne kolonije u Taru.

U nastavku dana održan je okrugli stol o životu i radu Zlatka Price, na kojem su sudjelovali suradnici zaklade i poznavatelji Zlatka Price. Bogat kulturni program završio je svečanom večerom u organizaciji domaćina, na kojoj su zdravice uzvanicima i potporu djelovanju zaklade uputili Vesna Kusin, Branimir Šiljak i Istvan Decsi, zamjenik gradonačelnika Grada Pečuha, te Jozsef Hari, član zaklade i organizator programa.

Izložbe u Pečuhu ostaju otvorene do kraja prosinca, a u subotu, 19. studenoga, razgledali su je i posjetitelji iz Samobora, kao dio programa turističkog obilaska Pečuha i njegovih znamenitosti.

Marica Jelenić

Upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica

 
22.11.2016.

Počeo Tjedan mađarske kulture u Gradskoj knjižnici

Upoznajte ljepote, običaje i gastronomiju Mađarske

Počeo Tjedan mađarske kulture u Gradskoj knjižnici

U tijeku je Tjedan mađarske kulture u samoborskoj Gradskoj knjižnici, kojemu je prethodila dokumentarna izložba o našem velikom umjetniku Zlatku Prici, rođenom u mađarskom Pečuhu.

U ponedjeljak, 21. studenoga, najprije smo upoznali ljepote susjedne Mađarske kroz dokumentarni film o Nacionalnom parku Hortobagy, koji se proteže na više od 800 km2 kroz čuvenu Pustaru, najveće stepsko područje u Europi. Velika mađarska ravnica ističe se bogatom poviješću i osebujnom kulturom, a dom je brojnim domaćim životinjama, koje na tradicionalan način uzgajaju čikoši, konjanici-pastiri, kao i mnogim vrstama ptica.

Kako je film bio na mađarskom jeziku bez titlova, prevodio ga je i komentirao prof. Dinko Šokčević, voditelj Mađarskog instituta u Zagrebu.

M.K.

 

Predavanje Marijane Pintar u Glazbenoj školi

100 godina Price u Pečuhu

Počeo Tjedan mađarske kulture u Gradskoj knjižnici

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002