19.03.2016.

Izvještajna skupština samoborskog ogranka Matice hrvatske

U novu godinu s novim jezičnim izričajem

I samoborski matičari održali su svoju redovnu izvještajnu skupštinu. U dvorani samoborskih srednjih škola u petak, 18. ožujka, okupio se ne baš velik broj članova samoborskog Ogranka Matice hrvatske, koji su poslušali izvješće Provjerbenog odjela (?!), zatim izvješće o radu i financijsko izvješće za proteklu godinu, izvješće Nadzornog odbora, nakon čega su prihvaćeni ostali planovi i nakladni plan za 2016. godinu.

Na dnevnom redu je, prije podjele priznanja i zahvalnica, bilo još i izvješće o samoprocjeni funkcioniranja sustava financijskog upravljanja i kontrole neprofitnih organizacija.

U ime Grada Samobora skupštini matičara nazočio je pročelnik Juro Horvat.

M.K.

 
19.03.2016.

Mali okrugli stol o hrvatskom jeziku

Privatno govorite kako hoćete

Mali okrugli stol o hrvatskom jeziku

U povodu Dana hrvatskoga jezika u četvrtak, 17. ožujka, u samoborskoj je knjižnici održan Mali okrugli stol. Oko stola su se okupile profesorice hrvatskog jezika: Vlatka Bišćan (OŠ Bogumila Tonija), Tatjana Doračić (Gimnazija A.G. Matoš), Ivana Golić (OŠ Bogumila Tonija), Ana Matijašić (OŠ Samobor), Hana Ruklić (Britanska međunarodna škola u Zagrebu), Irena Šepl (Srednja strukovna škola) i Marijana Togonal (Visoko učilište za menadžment u Zagrebu) i iznijele svoje mišljenje, navodeći brojne primjere pogrešne upotrebe hrvatskog jezika u svakodnevnom životu. Govorilo se i o tome kako sačuvati hrvatski jezik od anglizama i treba li ga uopće čuvati te o njegovanju narječja. U raspravu su se uključili i zainteresirani posjetitelji pokazavši veliko zanimanje za jezična pitanja.

Kao na svakom pravom okruglom stolu, tako i na ovom malom u samoborskoj knjižnici, u povodu dana nazvanih Volim hrvatski, doneseni su sljedeći zaključci: standardni hrvatski jezik treba učiti ne samo na satovima hrvatskog jezika, nego na svim predmetima u školi. U javnoj upotrebi treba biti hrvatski standardni jezik, a privatno možemo govoriti kako želimo. Pronaći hrvatsku riječ za tuđicu nekad je u redu, ali je u redu i prihvatiti činjenicu da neke od novotvorenica ne zažive, jer i jezik se prilagođava vremenu u kojem živimo. I, svakako, treba njegovati narječja, odnosno govor svoga kraja, jer svako narječje i govor bogatstvo su hrvatskog jezika.

D.R.

 

Izvještajna skupština samoborskog ogranka Matice hrvatske

Mali okrugli stol o hrvatskom jeziku

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002