20.11.2016.

4. Samoborski tamburatorij

Posvećeno Juliju Njikošu i Dragutinu Britviću

Samoborski tamburatorij, manifestacija zamišljena kao svojevrsna prezentacija i glazbeno nadmetanje naših ponajboljih tamburaških orkestara, ove je godine koncepcijski ponudio drugi model.

Tako su u subotu, 19. studenoga, u samoborskoj franjevačkoj crkvi, u pomalo skučenom ambijentu među skelama postavljenima radi obnove unutrašnjeg dijela crkve, zajedno nastupili Tamburaški orkestar TD Gaj iz Zagreba i Stariji tamburaški orkestar Ferde Livadića, pod dirigentskim palicama Krešimira Račića i Petre Vojvodić Mrvoš.

Program je većim dijelom bio posvećen poznatom kompozitoru Juliju Njikošu i tekstopiscu Dragutinu Britviću, čije pjesme su uz pratnju orkestra izvele Vera Svoboda, Jelena Potisk, Marica Posilović i Lana Novosel, a s jednom narodnom i izvedbom poznatih Starinskih kapela Jože Prudeusa i Tomislava Jozića ovaj su se puta predstavile članice Vokalnog ansambla Samoborke.

Hoće li Samoborski tamburatorij i njegovi organizatori ubuduće manje lutati u sadržaju i koncepciji i početi se vraćati izvornoj ideji predstavljanja tambure i tamburaša u svjetlu njihovih velikih glazbenih mogućnosti, ostaje nam za čuti i vidjeti dogodine.

M.K.

 
20.11.2016.

Noć kazališta u Samoboru

Dvorana od smijeha "pucala po šavovima"

Samoborska publika preplavila je u subotu, 19. studenoga, dvoranu samoborskog kina, na čijim su daskama u sklopu Noći kazališta odigrane dvije predstave – Tko pjeva zlo ne misli, u izvedbi naših PAX-ića, i Soundtrack Cabaret Soundtrack Ensemblea.

Ovogodišnja Noć kazališta ponudila je, uz slogan "Kraljevstvo za kulturu", 145 predstava u 46 mjesta širom Hrvatske, a Samoborci su se, uz njima ponuđen izbor predstava, mogli zaista provesti kraljevski.

Mlađi ansambl Amaterskog kazališta PAX - PAX-ići, pod vodstvom Tatjane Mesiček, hrabro se uhvatio ukoštac s tekstom iz našeg najpoznatijeg i najboljeg hrvatskog filma Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika. Uigrani i razigrani, vjerno su nam dočarali sve nezaboravne citate iz filma, izazvavši salve smijeha isprekidanih pljeskom publike u dvorani, koja je "pucala po šavovima". PAX-ići su stoga obećali još predstava, jer svi koji su ih htjeli vidjeti jednostavno nisu stali u naše malo kino.

Nakon PAX-ića uslijedio je odličan Soundrack Ensemble sa svojom predstavom Soundtrack Cabaret i izvedbom najpoznatijih filmskih songova, u režiji Ivana Lea Lema. Njihova pjesma, ples i svirka vratili su nas u neka bolja i ljepša vremena, izmamili osmijehe na lica i unijeli vedrinu u sivu jesensku svakodnevicu.

M.K.

 

4. Samoborski tamburatorij

Noć kazališta u Samoboru

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002