15.10.2016.

Koncert Klape Poj povodom pete obljetnice smrti Ljube Stipišića Delmate

Delmata koji je obilježio i samoborsku glazbu

Koncert Klape Poj povodom pete obljetnice smrti Ljube Stipišića Delmate

Velikan hrvatske glazbe, čuvar dalmatinske i hrvatske glazbene baštine, skladatelj, aranžer i veliki čovjek Ljubo Stipišić Delmata napustio je ovaj svijet prije pet godina. Posljednja klapa koju je vodio bila je nekadašnja Klapa Samobor s kojom je vrijedno radio od 2008. do 2011. godine. Nakon smrti maestra, a u znak zahvalnosti i poštujući njegovu želju, klapa je odlučila uzeti ime Poj.

Danas im je umjetnički voditelj dirigent, solo pjevač i vokalni pedagog Bojan Pogrmilović, koji je ujedno gajio veliko prijateljstvo s Ljubom Stipišićem. Ne čudi stoga što je godišnjica smrti glazbenog velikana obilježena i u Samoboru koncertom u župnoj crkvi svete Anastazije u subotu, 15. listopada, a ujedno je njime i dan obol proslavi Dana Grada.

Članovi Klape Poj predstavili su se ovaj put širokim rasponom djela Ljube Stipišića, od autorskih skladbi, preko obrada narodnih pjesama i napjeva do sakralno obojene glazbe.

Između skladbi maestro Pogrmilović je okupljene upoznao s određenim detaljima iz rada i privatnog života Ljube Stipišića, a moglo se čuti i simultano prevođenje stihova pjesme Dalmatino povišću pritrujena s arhaičnog dalmatinskog na standardni književni jezik. Upravo je i tom skladbom, po kojoj je Ljubo Stipišić Delmata u najširoj javnosti i najpoznatiji, završio je službeni dio jednosatnog klapskog druženja u župnoj crkvi. Zahvalnoj publici članovi Klape Poj poklonili su na kraju i dvije dodatne izvedbe.

I.H.

 
15.10.2016.

Koncert Tamburaškog sastava Samoborci u kapelici svetog Mihalja

TS Samoborci tamburom oživljavaju kapelice

Koncert Tamburaškog sastava Samoborci u kapelici svetog Mihalja

Tamburaški sastav Samoborci pripremio je u povodu Dana grada Samobora svoj koncert u subotu, 15. listopada u kapeli Svetog Mihalja. Osim kao rođendanski poklon gradu ovaj je koncert ujedno označio i početak njihovog programa naziva Od kapele do kapele. Kao što se može i zaključiti, cilj je muziciranjem oživjeti samoborske kapelice, a prvi čin dogodio se u najstarijoj samoborskoj kapelici, podno starog grada.

U skladu sa željom „samoboraca“ da svojim djelovanjem sačuvaju stare samoborske popevke od zaborava ovaj put su se predstavili domaćim narodnim i starogradskim pjesama koje je većinom obradio i prikupio Željko Bradić. Sviralo se tako i pjevalo: Čula jesem da se dragi ženi, Lepe tvoje črne oči, Gumbelijum beli, Nikaj na svetu, Oj ti bela zora, Tebe lepo ja pozdravlam... i brojne druge samoborske pjesme. Jedina autorska skladba bila je Starinske kapele dvojca Joža Prudeus i Tomislav Jozić, a za kraj druženja u kapelici svetog Mihalja ostavljene su najpoznatije samoborske skladbe: Poleg te navade stare, Samobor je lepi varoš i Samoborci piju vino z lonci.

TS Samoborci sastavljen je od bivših članova TD Ferdo Livadić, a broji 11 članova: Romana Mežnarić, Alen Bišćan, Vladimir Bošnjak, Damir Dimnjaković, Vjeko Jakopec, Bojan Lindić, Tomislav Milek, Antun Pavlin, Miroslav Šavar, Jurica Škiljan i Božidar Žibrat. Voditelj, stalni suradnik, aranžer i svirač Samoboraca je Roman Gross. Uz njih su ovaj put pjevali stalni suradnici sastava: Ančica Bošnjak Praunsperger, Đurđica Pleše Vujica, Marica Posilović i Dinko Fratrić.

Kako kapelica sličnih svetom Mihalju ima mnogo po samoborskim brežuljcima, za očekivati je da će uskoro stići i poziv za neki novi susret uz zvuke tambure i tradicijske pjesme samoborskog kraja.

I.H.

 

Koncert Klape Poj povodom pete obljetnice smrti Ljube Stipišića Delmate

Koncert Tamburaškog sastava Samoborci u kapelici svetog Mihalja

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002