18.09.2018.

Fotografi iz cijele Hrvatske okupirali dvorac Erdödy

U Kerestincu sve najbolje od fotografa i fotografije

U kerestinečkom dvorcu Erdödy okupilo se 13. rujna 300-tinjak fotografa, zaljubljenika u fotografiju, amatera i profesionalaca svih dobnih skupina iz različitih dijelova Hrvatske - iz Svete Nedelje, Samobora, Zagreba te mnogih drugih hrvatskih gradova, od Istre do Slavonije. Očekivao ih je niz zanimljivosti, susret sa "stunt riderima", nekoliko edukativnih predavanja, foto izložbe, radionice s radnim zadacima, foto natječaj, Fotookeco za najmlađe, bogata ponuda foto opreme i, na kraju, susret sa streličarima.

Sudionici su imali priliku uživati u predavanjima i radionicama koje su držali cijenjeni hrvatski fotografi: Maja Strgar Kurečić (Osnove digitalne fotografije), Igor Dugandžić održao je radionicu portretne fotografije, a Boris Štromar radionicu izrade Camere Obscure iz kutije šibica. Drago Sopta, službeni fotograf HNS-a, otkrio je sitne tajne sportske fotografije koje razlikuju fotografiju od "dobre fotografije". Iva Lulić predstavila je, predavanjem i izložbom, mitologiju na fotografiji. Posebnu pražnju privukla je izložba slika Zdenka Bašića, koja se savršeno uklopila u 7. FotOOko.

Okupljenima su na raspolaganju za isprobavanje bili i izuzetno skupi objektivi, a sponzori FotOOka predstavili su i dio svog bogatog asortimana. Upravo je na FotOOku bila i hrvatska premijera Nikona Z serije bezzrcalnih fotoaparata.

Organizator, Fotoklub Klik iz Svete Nedelje, potrudio se da posjetitelji uživaju u mistici i tajnama dvorca. Njime su šetale dvorske dame, vještice, gatare, dvorska luda, kardinal, vikingica, streličari viteškog reda sv. Nikole, a otvorenje FotOOka začinjeno je akrobacijama na motoru Dejana Špoljara.

I ove godine održano je FotOOkeco za djecu do 16 godina. Za njih 50-ak organiziran je poseban program prilagođen njihovom uzrastu.

- Kad smo pokretali prvo izdanje FotOOka nitko od nas nije niti zamišljao da će on izrasti u okvire nacionalnog foto druženja - istaknuo je prilikom otvaranja Roman Avdagić, predsjednik Fotokluba Klik.

Nakon FotOOka, slijedi i veliki natječaj za najbolje fotografije u 5 kategorija. Najbolje žirirane fotografije bit će predstavljene na izložbi. FotOOko je održano pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice Grada Svete Nedelje.

R.A.

 

Fotografi iz cijele Hrvatske okupirali dvorac Erdödy

Arhiva 2018

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002