21.05.2018.

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Maxa Derete

Cirkus Maksimus konačno i u Samoboru

U Foto galeriji Lang otvorena je u nedjelju, 20. svibnja, izložba fotografija Maxa Derete, pod nazivom Cirkus Maksimus.

U popratnim izložbenim materijalima Maša Štrbac ističe da su "...Maxove su fotografije žanrovski različite te su nastajale s različitim povodima – dio njih naručene su od strane časopisa, novina i reklamnih agencija za koje je radio, a dio su samoinicirani projekti ili fotografije skokova iz aviona. Možda ih je ipak moguće objediniti pod pojmom putopisne fotografije, jer nastale su na Maxovim brojnim putovanjima i bilježe događaje i prizore kojima je svjedočio. Tu su se našle vizure velikih gradova (San Francisco, Rio de Janeiro) i daleki, egzotični krajevi (vulkan Bromo na Javi, jezero Kariba u Zimbabweu, stado sobova u Sjevernom Sibiru, krdo deva u egipatskoj pustinji)..."

Inače, Max Dereta je freelance fotograf sa sjedištem u Nizozemskoj. Nakon rane karijere kao ilustrator i grafički dizajner, od 1980. profesionalni je fotoreporter. Međunarodni zadaci su ga odvodili širom svijeta, od karnevala u Rio de Janeiru dodivljih životinja na Aljasci, Keniji i Zimbabveu, od putovanja sa nomadima u Saharskoj pustinji i Sjevernom Sibiru, do rata u bivšoj Jugoslaviji. S više od 6000 skokova iz aviona, Max je jedan od najiskusnijih svjetskih fotografa

na svijetu. Fotografirajući s kamerama montiranim na kacigu, snimao je nekoliko padobranskih svjetskih rekorda, skočio je sa stijena u SAD, Norveškoj i Italiji, sletio je na vrh Mt. Elbrusa u Kavkazu i četiri puta na Sjeverni pol.

Njegove fotografije i reportaže objavljene su u mnogim vodećim nacionalnim i međunarodnim publikacijama kao što su: Action Asia, AD Magazine, Air‘Space, Cosmopolitan, Esquire, Focus, Holland Herald, National Geographic, Traveller, Nieuwe...

Izložba je otvorena do 17. lipnja.

R.Š.

 
21.05.2018.

Likovna kolonija na Cerini

Slijedi izložba radova

Likovna kolonija na Cerini

U subotu, 19. svibnja, održana je likovna kolonija na Cerini, a sudjelovali su slikari Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske iz Samobora. Snježana Zakanj pokretačica je i nositeljica aktivnosti suradnje članova Likovnog ogranka Matice hrvatske s Udrugom Ekosspiritus i Hrvatskim planinarskim društvom sv. Patrika. Tako je i prije godinu pokrenuta ova kolonija, koja se sada održala drugi put.

Nastali su lijepi radovi, a motive za svoje radove slikari su našli u okolici Planinarskog doma Cerinski vir. Tradicijski vrt, rascvale perunike, novoobnovljeni križ... samo su neki od motiva koje su bili inspiracija slikarima. Dan je prošao u druženju, stvaranju, zajedničkom blagovanju te uživanju u prelijepom danu. Slijedi izložba radova koji su nastali prošle godine te novonastalih radova.

Radovan Librić

 

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Maxa Derete

Likovna kolonija na Cerini

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002