13.12.2018.

Samobor odnedavno ima dva kina

Za kino hitove i art filmove

Samobor odnedavno ima dva kina

Nedavno je u Samoboru otvorena preuređena i najmodernije opremljena kino dvorana. No, osim nje, Samobor ima i malo, sasvim drugačije, Pop Up Art kino.

Uz Kino Europa, Art kino Rijeka te kinematografe Dubrovnika i Osijeka, samoborsko kino među rijetkim je nezavisnim kinima koja imaju dva ekrana. Kada je riječ o pučkim otvorenim učilištima, dva ekrana, uz samoborsko, ima samo slatinsko učilište, odnosno kino.

Naime, dok se preuređivala samoborska kino dvorana, Samoborci su u filmovima uživali u malom Pop Up kinu na Autobusnom kolodvoru. Iako je ono zamišljeno kao privremeno, građani su ga vrlo brzo prihvatili.

Nakon što je jesenas otvorena preuređena samoborska kino dvorana, opremljena najmodernijom opremom i tehnologijom, Pučko otvoreno učilište odlučilo je zadržati i malo kino koje je danas postalo Pop Up Art kino, a nudit će kvalitetne europske dokumentarne, igrane i animirane filmove po pristupačnim cijenama ulaznica.

Samoborci vole kulturu, reakcija publike na obnovljenu kino dvoranu je izvrsna, jer samo u prvih 10 dana nakon otvorenja neko od događanja posjetilo je više od 4 tisuće posjetitelja, a bilježi se i konstantan rast i interes publike.

No, osim što se filmovi prikazuju u dvije kino dvorane, samoborsko kino putuje po školama, društvenim domovima, kafićima i različitim otvorenim prostorima, kako bi što veći broj građana mogao uživati u kinu dostupnom svima.

Ovaj je projekt osobito usmjeren prema mladima, koje je važno izložiti kvalitetnim filmovima i edukaciji filmske pismenosti kako bi usvojili umjetničku dimenziju filma, a ne samo onu komercijalnu. Upravo zato kino organizira različite filmske programe od kojih su mnogi i besplatni, poput Teenoteke, filmskih projekcija u Centru za mlade Bunker.

Zahvaljujući ovako raznolikom i kvalitetnom programu, samoborsko kino je nedavno postalo članicom Europa Cinemas udruženja, koje okuplja vrhunska kina Europe.

P.A.

 
13.12.2018.

Izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobora u Bunkeru

Salon, ali ne bilo kakav, već samoborski

Članovi ULUS-a, Udruge likovnih umjetnika Samobora, njih 24-ero, predstavilo se svojim radovima na 1. Samoborskom salonu, koji je u srijedu, 12. prosinca, otvoren u prostorijama Centra za mlade Bunker. Brojne posjetitelje i umjetnike koji su nazočili otvorenju pozdravio je predsjednik ULUS-a Ivan Tibor Grujić, koji je pojasnio i koncept ove izložbe. Radi se o djelima akademskih umjetnika iz Samobora, Zagreba i okolice, a tema ovog prvog salona bio je upravo Samobor.

Naši likovnjaci su se zaista iskazali pa je moguće vidjeti ne samo različite samoborske motive, već su zastupljene i gotovo sve likovne tehnike, od klasičnih platna i skulptura do vitraja i multimedijskih uradaka. O svemu tome je govorila autorica predgovora u katalogu koji prati izložbu, kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini, koja je posebno naglasila kako će Samoborski muzej otkupiti 3 djela, jer je vrijeme da se fundus počne obogaćivati djelima mlađih autora, odnosno recentnom produkcijom, te se nada da će ta praksa i zaživjeti.

Tako će u Samoborskom muzeju završiti Anđeli Maje Cipek, grafika Mirana Šabića naziva Samobor i platno Gruss aus Sanobor Slavena Jurića.

Posebna zahvala upućena je našem poznatom umjetniku doc.dr.art. Miranu Šabiću i njegovom kolegi s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, prof.art. Josipu Baćeu, koji su sa svojim studentima 2. godine napravili i grafičku mapu naziva Samoborske impresije.

Lijepom glazbom otvorenje su upotpunili Mihovil i Kornelija Turić Dorotić, a izložbu je otvorio pročelnik Juro Horvat, pozvavši sve prisutne da uživaju i u drugim predblagdanskim događanjima u Gradu.

M.K.

 

Samobor odnedavno ima dva kina

Izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobora u Bunkeru

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002