05.03.2018.

Prva samostalna izložba djece Fotokluba Klik

Kreativnost mladih fotografa bez granica

Fotoklub Klik je 4. ožujka u prepunom novootvorenom Centru za posjetitelje otvorio prvu samostalnu izložbu djece. Iza naziva Kadar mog svijeta posjetitelje je dočekalo 30 fotografija s kojima se predstavilo 17 djece i mladih.

- Zašto mladi žele i vole fotografirati? Koji su njihovi spontani motivi? Koji ih interesi vode? Trebaju li vodstvo u trenucima spontanog istraživanja? Kažu da vole fotografirati, jer na taj način izražavaju svoje misli i osjećaje te kroz fotoaparat vide svijet drugačije, a to ih opušta i ne moraju pričati, jer "slika govori tisuću riječi" - rekla je recezentica izložbe Nevenka Miklenić, dodavši da je za izložbu odabrana slobodna tema koja predstavlja njihov kadar svijeta kojeg su izdvojili svojom pažnjom.

- Najčešći fotografski motiv jest pejzaž. Tu su zatim osobe i životinje, a jednako važni su izdvojeni detalji makrofotografije. Gdje god se nalazili, mladi fotografi pokazuju da ono što vide kroz objektiv postaje središte kompozicije ili njen naglašeni dio. Spretnost u hvatanju neobičnih trenutaka ili ambijenta pokazuje da su zapažanja brza i usmjerena – pojasnila je Miklenić.

Treću nagradu osvojila je fotografija Niz Marine Skenderović, koja progovara jednostavnim ritmom oblika i varijacijom ritma boja. Drugu nagradu osvojila je fotografija Običan dan u prirodi Karla Smoljanovića, koja sadrži sjećanje na egzibicije biciklista koje je Karlo ilustrirao drugom fotografijom. Prvonagrađena fotografija Katerine Skendrović Statua pokazuje neobičan ambijent stare građevine, u kojem preplet grana drveta i pokret skulpure sugeriraju razgovor.

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec zahvalio je Klikovcima na lijepim projektima, a djeci poručio da i dalje nastave stvarati, kako bi njihove fotografije jednog dana doživjele svjetla svjetske pozornice. Izložbu je otvorio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

- Kad djeca stvaraju nema granica. Mi stariji smo uokvireni, uokvirili su nas roditelji, uokvirilo nas je društvo, uokvirila su nas loša iskustva, a kod djece tih okvira nema, njima je samo nebo granica – rekao je Frankić.

Doživljaj izložbe upotpunili su glazbenim programom Leon Kociper i Petra Stanec.

Izložba je nastala u sklopu projekta "I ja volim fotografirati", kojim je Fotoklub Klik odlučio popularizirati bavljenje fotografijom kod žena i mladih. Cilj projekta, koji u potpunosti financira Zagrebačka županija, je razvijanje fotografskih vještina i edukacije u korištenju specifične fotografske opreme, upoznavanja fotografskih tehnika, razvitak i promidžba fotografije kao umjetničke discipline te fotografske kulture.

Pozivamo sve koji nisu bili na otvorenju da dođu do 13. ožujka u Centar za posjetitelje Sveta Nedelja i uživaju u radovima malih genijalaca.

Roman Avdagić

 
05.03.2018.

Plesna grupa Burka izvela svoju novu koreografiju za Bitku kod Samobora

Viteška alegorija na Vugrinščaku

Plesna grupa Burka izvela svoju novu koreografiju za Bitku kod Samobora

Samoborska Plesna grupa Burka i ove je godine sudjelovala na kulturno-povijesnoj manifestaciji Bitka kod Samobora, održanoj u nedjelju, 4. ožujka na Vugrinščaku, u organizaciji Samoborskog muzeja.

Inspirirani srednjevjekovljem, pripremili su i izveli novi plesni program naziva Viteška alegorija.

Koreografiju je postavila Neda Marović Turković, kostime su izradili Neda Marović Turković i Zlatko Turković, a plesale su članice Burke Dorija Pandža, Lu Turković, Jana Urbanc, Eva Zečević i Ana Znika.

N.M.T.

 

Prva samostalna izložba djece Fotokluba Klik

Plesna grupa Burka izvela svoju novu koreografiju za Bitku kod Samobora

Arhiva 2018

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002