21.06.2018.

Održano 3. natjecanje "I Love Synth"

Oduševljeni mladim talentima

Održano 3. natjecanje

Na ovogodišnjem natjecanju mladih glazbenika "I Love Synth" predstavilo se više od 50 natjecatelja iz Zagreba, Čakovca, Svete Nedelje, Samobora i Brežica (SLO). Pod budnim okom stručnog žirija nijedan nastup nije prošao nezapaženo.

Na do sada najuspješnijem izdanju natjecanja nije nedostajalo raznolikosti ni nadarenih učenika! Natjecanje se odvijalo na dvije lokacije, što je doprinijelo dinamici događanja i omogućilo gostima da dožive Samobor u širem kontekstu od prvobitne namjere. U nedjelju, 10. lipnja, u ranim poslijepodnevnim satima započeo je prvi, solistički dio natjecanja. Iako je bio vruć ljetni dan, atmosfera i prozračnost Ljetne scene Malog muzičkog ateljea omogućili su natjecateljima da se osjećaju raspoloženo i opušteno. U akustičnoj varijanti predstavljali su se redom od I. do IV. kategorije solisti na synthesizeru, harmonici i klaviru. Prostor Malog muzičkog ateljea pružio je pravu komornu atmosferu dostojnu solističkog natjecanja. Nakon nastupa svakog natjecatelja, članovi žirija iznosili su svoj usmeni osvrt u nekoliko rečenica, kako bi mladi natjecatelji još više osvijestili svoje sviračke kvalitete, ali i ispravili sitne nedostatke u svojim izvedbama.

Dok su solisti strpljivo svirali i slušali komentare žirija, ansambli su se u Centru za mlade Bunker pripremali na tonskim probama. Velika pozornica, vrhunsko ozvučenje, mikrofoni, pojačala, reflektori... sve to za većinu vrlo mladih natjecatelja sasvim je nov impresivni svijet. Malo pomalo dvorana Bunkera bila je ispunjena do zadnjeg mjesta.

Razdragana publika u smirenom iščekivanju i savršeno pripremljenom ambijentu dočekala je članove žirija, oduševljene mnogobrojnim auditorijem i revijalnim ugođajem natjecanja. Natjecanje je otvorila mlada violinistica iz Slovenije Tjaša Komočar, redovna polaznica škole violine u Malom muzičkom ateljeu. U nastavku, led su probili natjecatelji u disciplini dua i trija, a nakon njih uslijedili su ansambli od 4 do 8 članova. Svaki sastav dobio je pojedinačnu usmenu i opisnu ocjenu jednog ili dvoje članova ocjenjivačkog suda. Stručni komentari bili su obojeni zanimljivim i slikovitim usporedbama, što je bilo popraćeno odobravanjem publike i njihovim nesebičnim aplauzom samim natjecateljima. Spomenimo da je žiri djelovao u sastavu: Carmen Stepić, Josip Bošnjak, Marina Flanjak i Vesna Faullend Heferer.

Vrhunac cijelog natjecanja, uspješno vođen konferansom Lucije Ercegovac, bila je završna svečanost i proglašenje nagrađenih učenika. Večer je obogaćena nastupima najatraktivnijih izvedbi solističkog dijela natjecanja. Tako su i solisti imali prilike pokazati svoje umijeće na velikoj sceni. Nakon podjele diploma i čitanja osvojenih bodova uslijedilo je proglašenje laureata natjecanja i dodjela medalja i posebnih nagrada.

Pobjednik cjelokupnog natjecanja je Patrick Mustač. Uz zlatnu medalju i posebnu diplomu (Winner of the Competition) osvojio je poklon bon u vrijednosti od 150 eura. Drugo mjesto i srebrna medalja pripala je Juraju Vičeviću iz Čakovca. Drugoplasiranom je također pripao i poklon bon vrijednosti od 70 eura, dok su treće mjesto podijelili Filip Steljić i Luka Štrkalj. Obojica su osvojili brončane medalje i poklon bon u vrijednosti od 400 kn.

U kategoriji ansambala, prvonagrađeni i prvoplasirani sastav je trio gitara u sastavu Luka Štrkalj, klavinova, Tibor Čubrilo, gitara i Ivan Kršnjavi, gitara. Kroz uigranost i zanimljiv odabir programa trojica dvanaestgodišnjaka pokazala su kako se raznolikost registara i boja klavinove može uklopiti s gitarističkim duom. Osvojili su kotizaciju za Međunarodnu ljetnu školu mladih glazbenika Youngmasters 2018. u iznosu od 130 eura te kotizaciju za natjecanje "I Love Synth" 2019. godine u iznosu od 30 eura.

Osobite simpatije publike i žirija osvojila je najmlađa natjecateljica, sedmogodišnja Klara Vidović na klaviru. Njoj je pripala nagrada organizatora za najmlađu natjecateljicu natjecanja i zlatna medalja za pobjedu u I., ujedno najbrojnijoj kategoriji natjecanja.

Istaknimo na kraju da je realizaciji ovogodišnjeg izdanja manifestacije "I Love Synth" osobito pridonio suorganizator POU Samobor te partneri: trgovine glazbalima Music Black&White iz Samobora i Music Max iz Zagreba.

T.I.

 

Održano 3. natjecanje "I Love Synth"

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002