14.09.2018.

Pregršt glazbenih užitaka na 43. Samoborskoj glazbenoj jeseni

Vrhunski umjetnici i niz iznimnih suradnji

Pregršt glazbenih užitaka na 43. Samoborskoj glazbenoj jeseni

Nove glazbene užitke nudi 43. izdanje Samoborske glazbene jeseni od 22. do 30. rujna. Festival će ugostiti vrhunske glazbenike iz Hrvatske i inozemstva, koji će svoje umijeće potvrditi kroz niz iznimnih suradnji.

Ove godine u devet dana na programu Samoborske glazbene jeseni je 13 koncerata, a tradicionalno u sklopu festivala održat će se 15. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić te 7. izdanje Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note.

Od otvaranja festivala, s programom Guitarrismo (Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić), koji nam dolazi s Dubrovačkih ljetnih igara, gdje je netom osvojio srca publike, preko nastupa dvojice iznimnih mladih pijanista, Ivana Krpana i Ivana Vihora, preko sada već stalnih gostiju, Simfonijskog orkestra HRT-a i Cantus Ansambla, sve do gostovanja lihtenštajnskog ansambla Esperanza i dviju večeri komorne glazbe u istančanim interpretacijama festivalskog ansambla sastavljenog od uistinu posebnih glazbenika (Borivoj Martinić-Jerčić, Aleksandar Ivić, Aleksandar Milošev, Wladimir Kossjanenko, Monika Leskovar, Ivan Nestić i Martina Filjak); svi ovi koncerti bit će posebne priče, prelijepi listovi u našoj toploj jesenskoj krošnji.

Natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić ponovno će predstaviti nove talente i buduće zvijezde, a primijetit ćete da ove godine u programu nema Ivana Bilić Marimba Weeka. Nakon godina provedenih u okrilju Samoborske glazbene jeseni, sazrio je trenutak da se ovaj sjajni udaraljkaški tjedan, koji je prerastao u pravi festival, osamostali, što će učiniti upravo u svom idućem, jubilarnom 10. izdanju.

Festival posebnu pozornost usmjerava na skladatelje kroz organizaciju Međunarodnog skladateljskog natjecanje New Note. Ovogodišnji pobjednik je španjolski skladatelj Eduardo Soutullo, čiju će skladbu Jagad za orkestar praizvesti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija.

U dvije večeri Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika 23. i 24. rujna nastupit će šestero mladih glazbenika: pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić, udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni), sopranistica Darija Auguštan, Trio MaseiV (Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot) te violinistica Katarina Kutnar.

Pokrovitelji 43. Samoborske glazbene jeseni su Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

Ulaznice za koncerte Samoborske glazbene jeseni mogu se nabaviti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Samobor i na www.ulaznice.hr. Sve informacije o festivalu dostupne su na www.samobor-festival.com.

T.I.

 
14.09.2018.

Proglašeni pobjednici 6. Natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor

Špiro Marije Dukić najbolji

Od rekordnih 180 kratkih priča, koliko ih je iz cijele Hrvatske pristiglo na 6. Natječaj za kratku priču Gradske knjižnice Samobor, njih 70 ušlo je u uži izbor za novu zbirku i nagrade, o čemu su ove godine odlučivali Draženka Robotić, Andrija Škare i Ilija Aščić. Na Danima kratkopričaša u četvrtak, 13. rujna, uručene su nagrade autorima čije priče su tiskane u Odjeljku izabranih (13) te četvero najboljih - priča u kategoriji Kvaka 23, odnosno među domaćim, samoborskim autorima, je Noć iz pakla Đurđe Jagodić, treća nagrada pripala je Suzani Matić za priču Ali razvit će se još..., drugonagrađena je Ljubav prema tebi Senke Čorak, a pobjedu je odnijela Splićanka Marija Dukić sa svojim Špirom.

Žiri je i opet pohvalio ovaj odličan natječaj, čija je posebna vrijednost što svi uradci dolaze pod šiframa pa tako bez ikakvih pritisaka mogu izabrati zaista one najbolje, što je i poticaj svima da se okušaju u pisanju u formi kratke priče, bez obzira na dosadašnje iskustvo ili afirmaciju.

Pobjednica Marija Dukić nije mogla nazočiti dodjeli pa je svima čestitala i zahvalila video porukom.

Najbolje priče pred brojnom publikom, jer i ove godine je knjižnica bila puna ljubitelja lijepe književne riječi, čitao je Damir Poljičak, kojeg su na udaraljkama potiho pratili Igor Kuhar i Nicolas Sinković. Prije zajedničkog druženja pisaca, gostiju i publike uslijedilo je već tradicionalno fotografiranje autora pokraj radova samoborskih likovnih umjetnika, koji su dan prije oslikavali njihove priče.

M.K.

 

Pregršt glazbenih užitaka na 43. Samoborskoj glazbenoj jeseni

Proglašeni pobjednici 6. Natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002