16.11.2018.

12. Akvareli na skeli u Samoborskom muzeju

Voda donijela 1200 akvarela

Radovi umjetnika koji su ove godine sudjelovali na 12. likovnoj koloniji Akvareli na skeli, koju zajednički organiziraju Udruga likovnih umjetnika Samobora i Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić, javnosti su predstavljeni na izložbi otvorenoj u petak, 16. studenoga, u Samoborskom muzeju.

Na skelu u samoborske Medsave ljetos je stiglo više od šezdeset umjetnika, ponajviše članova navedenih udruga, koji su, uz stvaranje novih likovnih uradaka inspiriranih rijekom Savom, mjestima i ljudima koje povezuje, uživali i u zajedničkom druženju.

O izložbi je govorio predsjednik ULUS-a Ivan Tibor Grujić, a o samoj likovnoj koloniji i njezinim počecima nešto više je rekao Andrej Lapajne, koji je naglasio kako je u ovih 12 godina stvoreno puno lijepih radova naših umjetnika, što je potkrijepio i prigodnom statistikom o otprilike 1200 akvarela, na čemu je zahvalio svim umjetnicima.

Ovu samoborsku izložbu, koja je svoje prvo izdanje imala najprije na samoj skeli, a zatim i u Zaprešiću, otvorio je gradski pročelnik Juro Horvat, poželjevši Akvarelima na skeli dug vijek.

M.K.

 
16.11.2018.

Koncert Tamburaškog sastava Samoborci u Gradskoj knjižnici

Zapopevali domače poete

Tamburaški sastav Samoborci već niz godina svojim koncertima u Lavici, po kapelama i u različitim prigodama uveseljava svoje sugrađane pa ih svi dobro poznaju. U samoborsku Gradsku knjižnicu bili su pozvani u četvrtak, 15. studenoga, da izvedu onaj dio svog bogatog repertoara koji je posvećen hrvatskim pjesnicima te tako svirkom i pjesmom zaokruže događanja tijekom Mjeseca hrvatske knjige.

Brojna publika imala je priliku čuti 17 poznatih i svima dragih pjesama hrvatskih autora u izvedbama Ančice Bošnjak Praunsperger, Đurđice Pleše Vujica, Marice Posilović, Franje Sine Gluščića, Lovre Rimca i Jurice Škiljana. Vođeni dirigentskom rukom Romana Grossa prisjetili su se naši svirci i pjevači sjajnih domaćih samoborskih pjesnika – Marka Vukasovića, Ranke Novosel i Jože Prudeusa, kao i velikana hrvatske poezije – Vesne Parun, Dragutina Domjanića, Tina Ujevića, Dragutina Tadijanovića, Arsena Dedića, Ivana Slamniga i ostalih, čiji su uglazbljeni stihovi već odavno dio naše bogate glazbene kulturne baštine.

I te su večeri dominirali Samoborci - dijelom kroz obrade izvedenih pjesama (Bradić, Gross, Leopold, Purić), a među svojom publikom koncert su s veseljem pratili i naši poznati autori glazbe – Željko Bradić i Tomislav Jozić.

M.K.

 
16.11.2018.

Prodajna izložba likovnih radova članova Matice hrvatske Samobor u Galeriji Art Zumbur

Na morskome plavom žalu....

U Galeriji Art Zumbur Metke Šetin i ove je godine upriličena izložba radova članova Ogranka Matice hrvatske Samobor, nastalih na tradicionalnoj likovnoj koloniji Starigrad Paklenica. U Starigradu Paklenica kolege matičare u svoj dom već niz godina prima Vesna Surma, omogućujući im tako da na svoja platna prenesu dašak mora i okolnih planina.

Tipični morski motivi prevladali su tako i na slikama samoborskih umjetnika, koje je nazočnima predstavio prof. Željko Nemec. Voditeljica Likovnog odjela MH zahvalila je vlasnici galerije Metki Šetin na izložbi, ali i Vesni Surmi na gostoprimstvu te izrazila nadu da će ta suradnja još dugo potrajati. Pozvala je sve Samoborce da dođu pogledati njihove radove, ali i povoljno kupiti neki od njih, jer izložba je prodajna.

U muzičkom programu sudjelovao je uigrani Duo MaLa, a izložbu je otvorila zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Maja Gračanin.

M.K.

 

12. Akvareli na skeli u Samoborskom muzeju

Koncert Tamburaškog sastava Samoborci u Gradskoj knjižnici

Prodajna izložba likovnih radova članova Matice hrvatske Samobor u Galeriji Art Zumbur

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002