23.06.2018.

Izložba studenata Arhitektonskog fakulteta i Studija dizajna

Nove ideje za samoborsko kino

Arhitektonski fakultet i Studij dizajna Sveučilišta u Zagrebu te Pučko otvoreno učilište Samobor zajedno su realizirali projekt radionice na kojoj su se u ožujku ove godine studenti bavili prostornim i vizualnim intervencijama na zgradi kina Samobor, koja je u rekonstrukciji. Rezultat je izložba radova i prigodna publikacija u kojoj su prikazani procesi, rezultati i postprodukcija te radionice studenata Arhitektonskog fakulteta i Studija dizajna. Izložba jednostavno nazvana Kino Samobor otvorena je 23. lipnja ispred zgrade kina, a ideje studenata moći će se, najavljeno je, pogledati (i pročitati) sve do kraja završetka radova.

Na otvorenju nazočne je pozdravio dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit, istaknuvši da ustanova kojoj je na čelu spada među 20 najboljih škola arhitekture u Europi. Dekan Šmit je naglasio i da su razvoj gradova, promišljanje javnih prostora i intervencije mogućnosti koje se rade na fakultetu, a discipline arhitekture, urbanizma i dizajna razvijaju u tehničko-znanstvenom i umjetničkom području. Kao obrazovnoj ustanovi posebno im je važno da se iskustva istraživanja i rada sa studentima tijekom nastave mogu primijeniti u praksi, u društvenoj zajednici, čemu svjedoči ovakva intervencija i u javno angažiranom djelovanju, a upravo radionice, izložba i publikacija studentskih radova tu daje velik doprinos, rekao je dekan Šmit i dodao da, kako bi se sve to ostvarilo, potrebno je razvijati suradnju s lokalnom zajednicom, pohvalivši suradnju koju su postigli s Gradom Samoborom i Pučkim otvorenim učilištem. Ta suradnja traje od jeseni 2017. godine kada su započele zapažene aktivnosti, kao što su bile vježbe iz projektiranja obiteljskih kuća, izložba o stanovanju u Samoboru te promocija publikacije Posveta učitelju Dragomiru Maji Vlahoviću, Samoborcu i profesoru na fakultetu, koji je iznimno važan u povijesti hrvatske arhitekture.

Na ovoj posljednjoj radionici istraživale su se mogućnosti prostornih, vizualnih intervencija u području samoborskog kina, a realizirana je u suradnji studenata dva fakultetska odjela. Radionicu su vodili profesori-mentori Luka Borčić, Ivana Fabrio, Tajana Jaklenec, Vedran Kasap, Zorana Protić i Mia Roth-Čerina, a sudjelovali studenti Dina Bartolić, Tajana Čabraja, Dino Taslaman, Andrija Galić, Paula Kovač, Dijana Modrić, Lucija Sekula, Petra Grubišić, Karla Kocijan, Dominik Lovrečić, Matija Poštenik, Matea Bertina, Dora Kasun, Domagoj Mlinarić i Lucija Raffaneli.

Na radionici su oformljena četiri arhitektonsko-dizajnerska tima koja su istraživala potencijale prostora zgrade kina i njegova okruženja. Teme su bile male, financijski dohvatljive intervencije, od komunalnog stola koji može postati prepoznatljiv inventar kina i grada, preko otkrivanja potencijala transformacije kina u ambijente različite vrste intimnosti uz pomoć jednostavnog zastora, potom otkrivanje mogućnosti postojećeg prostora kina za niz javnih sadržaja kojima se ostvaruje intenzivnije korištenje tog kulturnog centra Samobora, pa sve do sve do povezivanja unutarnjeg prostora kina i okolnog prostora pomoću novih struktura kojima se otkriva cjelokupni urbani potencijal ove atraktivne lokacije u središtu grada. Radionica je održana uz potporu Grada Samobora, a inicijatorica je bila Samoborka Tajana Jaklenec, profesorica na fakultetu i urednica publikacije.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić pozdravio je nazočne u ime Grada Samobora, pozdravivši suradnju između grada i fakulteta, rekavši kako se nada da će neke od ideja iskoristiti i projektanti, jer mladi mnoge stvari vide drugačijim očima.

M.Š.

 

Izložba studenata Arhitektonskog fakulteta i Studija dizajna

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002