13.11.2018.

Pejzažna umjetnost na djelu u OŠ Milana Langa

Land art u školskom vrtu

Učenici 8.a razreda OŠ Milana Langa u Bregani su s puno volje i mašte odradili povjereni im zadatak. Nakon osnovnih informacija o land artu, odnosno pejzažnoj umjetnosti i analize fotografija, osmaši su umjesto papira i olovke dobili školski vrt kao mjesto za likovno izražavanje. Što su u 20-ak minuta osmislili i što su koristili za izradu svojih prekrasnih radova vidi se i na fotografijama koje su potom snimili.

Land art, odnosno earth-art ili pejzažna umjetnost je umjetnički pokret '70-ih koji izlazi iz galerijskih prostora u prirodu. Osim naglaska na vrijeme i proces, važna značajka land arta je da se ne može shvatiti na osnovu jednog prizora. Land art može sa sobom donijeti i suradnju s prirodnim procesima, kao i preinaku ili čak protuslovlje prirode, a dokumentacija djela fotografijom, videom, mapama s crtežima i slično nužna je, jer radovi mogu biti veliki, nepokretni, krhki i nerijetko skloni brzom propadanju. Stoga se dokumentacija prezentira kao samostalno umjetničko djelo. Iako se provodi konstantno od njegovog nastanka, land art bi s punim pravom mogao postati opet vrlo aktualan, obzirom na ekološko stanje planeta, te je izvrstan način da se svijetu prenese i ta poruka. U našim se krajevima u land artu ističe magistar kiparstva Nikola Faller, koji je, zajedno s nekolicinom entuzijasta istomišljenika, oformio Land art festival Slama, koji se svake godine održava sredinom kolovoza na slamnatim poljima u blizini sela Luga u Baranji.

Kornelija Turić Dorotić

 
13.11.2018.

Radionica keramike – glagoljična slova

Pridružite se, jer još nije gotovo

U povodu Mjeseca hrvatske knjige (koji se obilježava svake godine od 15. listopada do 15. studenoga) u OŠ Milana Langa u Bregani organizirana radionica je keramike pod nazivom Glagoljična slova. Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena kulturnoj baštini, s glavnom temom Baš baština, pri čemu je osnovni motiv bila glagoljica. Radionicu je organizirala i vodila učiteljica likovne kulture Kornelija Turić Dorotić uz pomoć školske knjižničarke Ivančice Huđek. Na početku radionice knjižničarka je održala kratko predavanje o glagoljici i osvježila učeničko znanje te im otkrila kako su nastajala glagoljična slova, a zatim je učiteljica dala upute učenicima kako raditi s glinom i uspješno modelirati glagoljična slova.

Na radionici je sudjelovalo petnaestak učenika članova keramičarske skupine te pojedini učenici viših razreda, a pridružila im se i literarna družina pod vodstvom učiteljice Valentine Mahović. Učenici su zajedno s učiteljicama izrađivali glagoljična slova, a neki su pokazali prirodan talent i zanimanje za keramičarsku skupinu. Ovim susretom nije postignut krajnji ishod radionice te pozivaju i druge da se priključe završnoj fazi izrade glagoljičnih slova. Učenici su izradili dvadesetak glagoljičnih slova različitih tekstura, a gotovi proizvodi bit će trajno izloženi u školskoj knjižnici.

Ivančica Huđek

 

Pejzažna umjetnost na djelu u OŠ Milana Langa

Radionica keramike – glagoljična slova

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002