26.10.2018.

U OŠ Milana Langa gostovala je književnica Sanja Pilić

Saznali što im se to događa i zašto

U OŠ Milana Langa u Bregani 25. je listopada gostovala Sanja Pilić, jedna od najpopularnijih književnica za djecu i mlade. Autorica brojnih poznatih djela (Sasvim sam popubertetio, Mrvice iz dnevnog boravka, Što mi se to događa? Fora je biti faca, zar ne? Vidimo se na fejsu...) u jednosatnom je razgovoru s učenicima potvrdila svoju općepoznatu neposrednost, elokventnost, otvorenost i duhovitost.

Književnom susretu prisustvovali su svi učenici viših razreda, a simpatična spisateljica strpljivo je odgovarala na sve upite koje su osmislile učenice osmih razreda Lea Bišćan, Mia Matijašić, Nina Budiselić i Maja Bišćan, te knjižničarka Ivančica Huđek.

Nakon što su ju raznim pitanjima "izrešetale" osmašice, i ostatku je publike dana mogućnost za postavljanje pitanja o svemu što ih zanima. Školski sat (pre)brzo je prošao, a velik pljesak, koji je književnici upućen na kraju, potvrdio je da je ovo gostovanje bilo pun pogodak.

I.M.

 
26.10.2018.

U Maloj dvorani Galerije Prica izlaže Mihovil Dorotić, a na katu novi postav radova Zlatka Price

Galerija Prica startala s dvije izložbe

U zgradi Hrvatskog doma, uz dvoranu kina, onovljeni su i prostori Galerije Prica, u kojoj su u četvrtak, 25. listopada, otvorene čak dvije izložbe.

U Maloj dvorani otvorena je izložba radova našeg cijenjenog Samoborca Mihovila Dorotića, koji je predstavio svoje radove naziva Vizualne kompozicije. O svom novom slikarskom ciklusu govorio je sam Dorotić, koji je naglasio kako su ove slike nastajale u nekoliko faza - prvi sloj su gusta boja i široki potezi kistom, pa razigranost "action paintinga" sa sličnom paletom u točkastom ritmu, a treći sloj je u pojedinim slikama i geometrija koja im je dala i prostornu dimenziju. Inspiraciju je našao, kako je istaknuo autor, u Samoboru u različitim godišnjim dobima, Rovinju, zelenoj paleti Mrežnice ili pak u ljubičastoj Trogira. Izložba Mihovila Dorotića otvorena je do 11. studenoga.

Pozdravljajući brojne posjetitelje, u povodu otvorenja novih izložbi i obnovljenih prostorija, kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović izrazila je zadovoljstvo povratkom u svima dobro poznate dvorane, tim više što je prošli tjedan navršeno punih 16 godina od početka rada Galerije. Šimunović je predstavila i novu izložbu Neponovljivi Prica, koja se može razgledati na katu, a koja je, uz već poznata djela, obogaćena i upotpunjena Pricinim crtežima i grafikama. Dio njih je otkupljen, a dio je doniran pa je kustosica zahvalila i donatorima.

Izložbe je otvorio pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, a u glazbenom programu sudjelovala je Klapa Poj, koje je član i sam Dorotić, uz klavirsku pratnju njegove supruge Kornelije.

M.K.

 
26.10.2018.

Radionica fotografiranja plesne umjetnosti u Društvenom domu Strmec

Uloviti ekspresiju i energiju u najboljem svjetlu

U Društvenom domu Strmec održana je 23. listopada praktična radionica fotografiranja plesne umjetnosti pod vodstvom fotografa Maria Kocipera, dugogodišnjeg člana fotokluba Klik iz Svete Nedelje i službenog fotografa Hrvatskog show dance saveza s dugogodišnjim stažem fotografiranja plesnih natjecanja, produkcija i predstava.

Radionica je bila podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu je dvadesetak polaznika radionice slušalo teoretski dio predavanja te su mogli neposredno razgovarati s Anom Vesel Križaj, plesnom pedagoginjom i koreografkinjom iz Plesnog kluba Megablast iz Velike Gorice, koji ove godine slavi 25 godina postojanja. Ana je objašnjavala što je to dobra plesna fotografija iz prespektive plesača, plesnih trenera, koreografa i voditelja plesnih klubova. Tako se, primjerice, moglo saznati da za dobru plesnu fotografiju nije dovoljno da bude samo tehnički kvalitetna, već i ples prikazan na njoj mora biti tehnički ispravan, plesni pokret u svom vrhuncu, a ekspresije i energija plesača ulovljeni u najboljem svjetlu. Pritom treba voditi računa u kojem kontekstu je fotografija snimljena, osloboditi je svih stvari koje ometaju pogled, a ponekad se ne mogu izbjeći na sceni. Također je važno da se plesač prikaže u cijelosti, bez "odrezanih" ekstremiteta.

Potom su plesači Plesnog kluba Megablast Elena Beganović, Nika Lučan Grgić i Marino Jakovčević zauzeli svjetla pozornice i plesali modern, show dance i suvremeni ples, dok su fotografi, slijedeći upute, pokušavali uhvatiti najbolje plesne pokrete. Po otplesanoj koreografiji analiziralo se što je karakteristično i bitno za koju vrstu plesa. Plesači su bili neumorni, okidači na fotoaparatima još neumorniji, a radionica je završila u dobrom raspoloženju i neformalnom druženju plesača i fotografa te obostranom željom za nastavkom suradnje.

Željka Šabarić

Fotografije Saša Kliska, Sanja Kociper i Mario Kociper

 

U OŠ Milana Langa gostovala je književnica Sanja Pilić

U Maloj dvorani Galerije Prica izlaže Mihovil Dorotić, a na katu novi postav radova Zlatka Price

Radionica fotografiranja plesne umjetnosti u Društvenom domu Strmec

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002