17.06.2018.

Završila 29. Vrazova Ljubica

Jedan se usudil, pa znamo kak je završilo...

Tridesetak hrvatskih pjesnika iz cijele Hrvatske okupilo se u subotu, 16. lipnja, u Prolazu pjesnika ispred groba Julijane Cantilly pokraj crkve sv. Anastazije na 29. Susretima pjesnika na Ljubičinom grobu. U ime domaćina i organizatora, Pučkog otvorenog učilišta Samobor, riječi dobrodošlice uputila im je ravnateljica Jelena Vojvoda, u čijem društvu su bili predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, koji su obećali daljnju i izdašniju potporu ovoj uglednoj književnoj manifestaciji.

Prolaz pjesnika odnedavno krasi i nova kamena ploča sa stihovima "Hoćemo li se ikada više usuditi... " pjesnika Stjepana Šešelja, koji je ovu svoju pjesmu i pročitao nazočnim kolegama književnicima i prijateljima po peru.

Svi zajedno zatim su prošetali do parka iza Samoborskog muzeja, gdje su svoje nove radove zadane tematike nastavili čitati i ostali sudionici ovogodišnje Vrazove Ljubice.

Ugodno druženje uz ljubavne stihove, koje je vodila i moderirala također jedna pjesnikinja, naša Vanda Bartulica, upotpunili su svojom glazbom mladi samoborski kantautori Marko Vucković, Stjepan Razum i Andreja Radočaj.

M.K.

 
17.06.2018.

8. Večer francuske šansone u Samoboru

Samoborski frankofili opet uživali

Francuzi su, znamo iz povijesti, bili veliki osvajači. Prije više od dva stoljeća stigli su i na naša područja pa su tako svoj trag ostavili i u Samoboru. Srećom, nakon vojnih pohoda, u našim krajevima ostao je i dašak velike kulture koju su pronosili diljem svijeta, a koja se sve do današnjih dana zadržala na ovim prostorima. Samoborci su, izgleda, "pokupili" ono što im se najviše dopalo – piće, glazbu i finoću u ophođenju s gostima.

Danas zato imamo Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor-Chassieu, puno mladih Samoboraca koji uče francuski jezik, a isto tako i brojne Francuze koji dolaze u naš grad na poziv svojih veleposlanika, koji zaista vole Samobor i često ga posjećuju.

Samoborci im uzvraćaju kroz večeri francuske šansone, na kojoj su se u subotu, 16. lipnja, najprije predstavili najmlađi polaznici – Rasplesane iskrice i učenici od 4. do 8. razreda OŠ Samobor i Sveta Nedelja. Svima poznate i drage pjesme izveli su zatim, uz pratnju TD Ferdo Livadić pod dirigentskom palicom Petre Vojvodić, Marija Tominić, Hana Ruklić, Lara, Lovro i Marin Rimac i Đurđica Pleše Vujica.

Prva večer francuske šansone, kojoj su nazočile i predstavnice Veleposlanstva Francuske u RH i Francuskog instituta u Zagrebu, koje je ugostila predsjednica Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor-Chassieu i voditeljica programa Mirjana Komočar Ljubić, završila je uz neizostavni Can Can.

M.K.

 

Završila 29. Vrazova Ljubica

8. Večer francuske šansone u Samoboru

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002