27.01.2018.

Noć muzeja u Samoboru 2018. bila je posvećena sportu

I mi se imamo s čim pofaliti

Ovogodišnja Noć muzeja, koja je diljem Hrvatske u više od 200 muzeja i galerija održana u petak, 26. siječnja, privukla je u Samoborski muzej i Bunker, u kojem je svoja vrata otvorila Galerija Prica, brojne posjetitelje i poklonike sporta. Jer, tema Noći muzeja 2018. je bila Muzeji i sport – brže, više, jače..., a tu se naš grad itekako ima čime podičiti i što pokazati.

U Muzeju je tim povodom otvorena velika izložba fotografija o samoborskom sportu, od njegovih početaka, odnosno od sredine 18. stoljeća, kada su zabilježeni prvi pisani tragovi sporta u našem gradu, pa sve do najnovijih uspjeha naših sportaša. U maloj dvorani u prizemlju bili su izloženi najsjajniji trofeji i odličja pojedinaca i klubova koja su donijeli s domaćih i svjetskih natjecanja, a putem PandoPada moglo se virtualno pregledati cijelu izložbu te poslati razglednica s Noći muzeja.

Kako je ova izložba zajednički rad djelatnika Samoborskog muzeja i Samoborskog športskog saveza, na otvorenju su nazočne najprije pozdravili kustos Luka Kazimović i predsjednica Upravnog vijeća Samoborskog muzeja Irena Kapor, a svoje zadovoljstvo viđenim sa svima su podijelili predsjednik SŠS-a Miro Kelečić i tajnica našeg sportskog saveza Marijana Radek.

Na izložbi su im čestitali i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, koja je otvorila izložbu i pozvala nazočne da posjete i ostala događanja u Bunkeru.

Vidno zadovoljan i ponosan bio je i gradski pročelnik Juro Horvat, koji je nešto kasnije u dvorani na katu Muzeja održao predavanje o samoborskom sportu. Kao odličan poznavatelj ne samo povijesti našega sporta, već i kao stalan kroničar njegova razvoja, o čemu je prof. Horvat napisao i nekoliko značajnih radova, njegovo predavanje pratilo je samu izložbu, tijekom kojeg je iznio i brojne podatke o bogatoj tradiciji sporta u Samoboru, kao i najvažnije trenutke ne samo sportaša i klubova, već i značajne godine u kojima se gradila i širila sportska infrastruktura – igrališta, sportske dvorane, bazeni i sva ostala prijeko potrebna logistika da bi se ostvarili ovako sjajni sportski rezultati.

Izložbu o samoborskom sportu u Muzeju svakako pogledajte do 5. ožujka i podsjetite se na brojna imena bivših i sadašnjih sportaša, koji su ime našega grada pronijeli, a i danas to čine na najbolji način, doma i u svijetu.

M.K.

 
27.01.2018.

Noć muzeja u Centru za mlade Bunker

Ak nejde bicikl, probajte Tricikl

Noć muzeja u Centru za mlade Bunker počela je otvorenjem izložbe fotografija naziva Otok vila, mlade umjetnice Ive Lulić. O izloženim radovima, koje su 2013. nastale na otoku Krku, a inspirirane su legendama o otočkim vilama, govorila je sama autorica.

ravnateljica POU-a Jelena Vojvoda i kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović pozvale su nazočne da tijekom večeri pogledaju i dva filma – Loving Vincent – Van Goghov misterij i Kvadrat (The Square).

U pauzi između projekcija svi su mogli sudjelovati u radionici ukrašavanja lica, u čemu su najviše uživali najmlađi.

Brojni Samoborci nisu propustili ni koncert Tricikla, uz čiju se svirku u Swayu plesalo i gibalo "do zadnjega", jer i ples je itekako zdrav i zabavan sport, pogotovo za one malo starije kojima je već i bicikl izazov.

M.K.

 

Noć muzeja u Samoboru 2018. bila je posvećena sportu

Noć muzeja u Centru za mlade Bunker

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002