08.11.2018.

Drugi susret vokalnih ženskih ansambala Sanoborske ciklame

5 ženskih ansambala za pet!

Sanoborske ciklame, glazbena manifestacija koja je prošle godine inicirana od Tamburaškog društva Ferdo Livadić i Vokalnog ansambla Samoborke, s ciljem da se dodatno potakne i istakne rad ženskih vokalnih ansambala, doživjela je ove godine i svoje drugo izdanje.

U srijedu, 7. studenoga, u dvorani samoborskog kina predstavilo se pet renomiranih ženskih pjevačkih skupina. Susret su otvorile domaće Samoborke, a zatim su nastupile Ženski vokalni ansambl Crona, Ženska klapa Lađarice, Umjetnička organizacija Singrlice i Vokalno instrumentalni sastav Jane. Svaka od njih je kroz tri ili četiri izvedbe prezentirala svoj koncept i poimanje glazbenog narodnog blaga i tradicije, ali i drugih poznatih kompozicija.

Publika u kinu uživala je tako u raznolikom repertoaru, ali prije svega u vrhunskim izvedbama višestruko nagrađivanih domaćih i gostujućih ženskih ansambala.

Program, koji je vodio Drago Celizić, završen je zajedničkom izvedbom pjesme Sanoborske ciklame (Prudeus – Bradić), nakon čega se druženje i kovanje planova za sljedeći susret nastavio uz zasluženi domjenak.

M.K.

 
08.11.2018.

Rade Šerbedžija i Marina Vujčić u Gradskoj knjižnici predstavili svoje knjige Poslije kiše i Pitanje anatomije

Večer topline i iskrenosti

Rade Šerbedžija uvijek je rado viđen gost u našoj Gradskoj knjižnici, a u srijedu, 7. studenoga, s njim je u književnoj večeri sudjelovala spisateljica Marina Vujčić, dugogodišnja prijateljica i kuma obitelji Šerbedžija, ali i suradnica u brojnim projektima te lektorica i urednica Radinih knjiga.

Šerbedžijino drugo prozno djelo naslova Poslije kiše je autobiografsko, iako, kako je istaknuo, i sve četiri zbirke poezije i prva knjiga Do posljednjeg daha, koje su do sada izdane, također imaju taj štih, jer drukčije i ne zna pisati. U ovom romanu Šerbedžija piše o svojem životu, obitelji, svojim ljudima i prijateljima, situacijama, glumi, pisanju i svemu onome čime se bavi ili se bavio u pojedinim razdobljima svoje bogate umjetničke karijere. Kronologije nema, jer Rade svoje priče u knjizi niže nekim vlastitim unutarnjim redom.

Kroz Pitanje anatomije dio svoje intime priča naša cijenjena književnica Marina Vujčić. Što se anatomije tiče, u pitanju su leđa, bolna zato što ih nema tko milovati. Priča je, naravno, puno kompleksnija i životnija, tematizira samoću i otuđenje, ne samo kao posljedicu vremena u kojem živimo, već i kao osobni izbor.

I Rade i Marina sjajni su domaći pisci, u čijim ćete novim djelima sigurno uživati. A brojna publika u našoj knjižnici mogla je svjedočiti te večeri toplini i iskrenosti između dvoje prijatelja i umjetnika, koje su, naravno, prenijeli i na sve prisutne.

M.K.

 

Drugi susret vokalnih ženskih ansambala Sanoborske ciklame

Rade Šerbedžija i Marina Vujčić u Gradskoj knjižnici predstavili svoje knjige Poslije kiše i Pitanje anatomije

Arhiva 2018

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002