29.09.2018.

Uz 43. Samoborsku glazbenu jesen otvorena izložba likovnih radova Ivane Puljić

Kad se glazba razlije platnom

Renomirana likovna umjetnica s diplomom rimske Accademie di Belle Arti, dobitnica brojnih domaćih i stranih nagrada, Splićanka Ivana Puljić u petak, 28. rujna, u Bunkeru je predstavila svoje iznimno zanimljive radove zajedničkog naziva Glazba u slici.

Još jedna od izložbi kojom Galerija Prica već niz godina prati Samoborsku glazbenu jesen ponudila je Samoborcima neobične i neuobičajene radove u kombiniranoj tehnici kolaža i voska. Iz njezinih platna izviru kompozicije od isječaka partitura, raznih crno-bijelih elemenata i malih ljudskih figura živih boja izrađenih od voska, stvarajući tako univerzalnu muziku i za oko.

Na otvorenju izložbe, uz samu Ivanu Puljić, koja je zahvalila organizatorima na ostvarenju ove svoje samostalne izložbe i posjetiteljima na dolasku, nadahnuto je o umjetnici i njezinim djelima govorila autorica predgovora pratećeg kataloga Gordana Remussini.

Izložbu, koja ostaje otvorena sljedećih mjesec dana, otvorila je kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović.

M.K.

 
29.09.2018.

U samoborskoj Glazbenoj školi predstavljena početnica za harmoniku Samoborke Ivane Cvetkovski

Sve je lakše uz Hokus pokus harmonikus

Mag art.dr.phil., Samoborka Ivana Cvetkovski, profesorica mentorica u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu, predstavila je u petak, 28. rujna, svoju početnicu za harmoniku naslova Hokus pokus harmonikus. Prva je to takva praktična knjiga namijenjena djeci mlađeg uzrasta koja žele učiti svirati harmoniku ili su već postali mali harmonikaši, usklađena je s nastavnim planom i programom harmonike za prvi razred glazbene škole, a uz djeci poznate domaće i strane brojalice i pjesmice sadrži i hrvatske tradicijske pjesme.

Autorica je uvodno pojasnila da ju je za pisanje ove knjige ponukao nedostatak početnica koje bi bile zanimljive i prilagođene djeci i roditeljima, a ujedno i priručnik nastavnicima glazbe. Za to je trebalo istražiti i proučiti što se sve nudi u tom području te kako izgledaju slični priručnici i za druge instrumente. Ideju o čarobnjaku i njegovoj harmonici svojim je ilustracijama oživjela Ivana Guljašević, a knjiga obiluje i brojnim fotografijama o praktičnom poučavanju harmonike.

Predstavljanju početnice nazočili su brojni učenici glazbenih škola Ferdo Livadić i Zlatka Balokovića, njihovi profesori i roditelji, koje je prof. Cvetkovski upoznala sa svojim sviračem čarobnjakom, u čijim rukama i harmonika postaje čaroban instrument.

A što su sve već naučili zorno su kroz 10 skladbi prikazali i mali harmonikaši od 1. do 5. razreda navedenih osnovnih glazbenih škola pod vodstvom svojih nastavnica Tanje Bandalović, Marine Flanjak i same autorice ove početnice.

M.K.

 
29.09.2018.

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio festivalski orkestar

Vrhunski glazbenici opravdali svjetski ugled

Nastupom svojevrsnog festivalskog ansambla, sastavljenog od vrhunskih glazbenika s međunarodnim karijerama, nastavljen je program 43. Samoborske glazbene jeseni. U petak, 28. rujna, publici su se u župnoj crkvi svete Anastazije zajedničkim nastupom predstavili violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Wladimir Kossjanenko, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak.

Na repertoaru su bili Gudački sekstet u d-molu, op. 70, Uspomena na Firencu P.I. Čajkovskog, djelo koje, iako svoj početak zahvaljuje majstorovom boravku u Italiji, odiše ruskim zvukom, gracioznog izraza i osvježavajuće lakoće; te 2. klavirski kvintet u A-duru, op. 81 A. Dvořáka, remek djelo komorne, ali i romantične glazbe uopće, u kojem u punoj mjeri do izražaja dolazi Dvořákov smisao za melodiju, toplinu i ekspresivnost, uz notu slavenskog duha.

Glazbenici koji su večeras nastupili redom iza sebe imaju bogate glazbene biografije; Borivoj Martinić-Jerčić bio je umjetnički voditelj Zagrebačkih solista da bi potom u SAD-u nastavio svoju glazbenu karijeru na Sveučilištu u Iowi; Aleksandar Ivić član je Berlinske filharmonije te predaje u Berlinu; Aleksandar Milošev je solo violist Slovenske filharmonije i predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Konzervatoriju Trinity Laban u Londonu; Wladimir Kossjanenko bio je prva viola u Lenjingradskim solistima te prvi violist Filharmonije i Operne kuće u Grazu, izvanredni je profestor na Umjetničkoj akademiji u Splitu i osnivač Splitskih virtuoza; Monika Leskovar svojim je talentom od najmlađih dana plijenila pažnju i osvajala najprestižnije nagrade, a kao solo violončelistica nastupala je s nekim od najrenomiranijih svjetskih orkestara, a bila je i prva violončelistica Minhenske filharmonije, trenutno predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Ivan Nestić bio je član švicarskog ansambla Paul Klee, vođa dionice kontrabasa u Zagrebačkom HNK-u te surađivao s orkestrima u Bernu, Baselu, Tenerifima, a skladatelji poput Petera Seabourna i Gabrielle Brunner pisali su za njega skladbe; Martina Filjak zahvaljujući svojoj istovremeno strastvenoj i lirskoj svirci te tehničkoj perfekciji od prvih dana plijeni pažnju međunarodne javnosti, nastupala je uz vodeće svjetske orkestre te kao solistica uz orkestar i izvedbama klavirskih recitala nastupala u najprestižnijim svjetskim koncertnim halama uz hvalospjeve kritike.

Komorni sastav koji je nastupio večeras okupljen je u Samoboru u vrijeme trajanja festivala i upravo je ovdje dogovorio i usvirao svoj repertoar za publiku Glazbene jeseni, a svi koji su ih propustili čuti ovom prilikom imat će mogućnost za još jedno glazbeno druženje – posljednjeg dana 43. Samoborske glazbene jeseni, u nedjelju, 30. rujna ponovno će održati koncert na kojem će izvoditi djela Čajkovskog i Šostakoviča i na kojem će im se pridružiti gitarist Petrit Çeku.

Na programu Samoborske glazbene jeseni u subotu, 29. rujna, na redu je još jedna dodjela nagrada – bit će dodjeljena priznanja najboljima u 7. Međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note. Ove godine najboljom je skladbom proglašena Jagad za orkestar španjolskog autora Eduarda Soutulla.

Uz izvedbu prvonagrađene skladbe, na repertoaru su Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op. 54 te Uvertira, scherzo i finale za orkestar, op. 52 Roberta Schumanna. Djela će izvesti Simfonijski orksetar HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija te pijanist Ivan Krpan, trenutno jedan od naših najzanimljivijih i najnagrađivanijih mladih pijanista. Koncert počinje u u franjevačkoj crkvu u Samoboru u 20 sati.

M.Š.

 

Uz 43. Samoborsku glazbenu jesen otvorena izložba likovnih radova Ivane Puljić

U samoborskoj Glazbenoj školi predstavljena početnica za harmoniku Samoborke Ivane Cvetkovski

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio festivalski orkestar

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002