10.12.2018.

Blagdanski koncert Folklornog ansambla Mladost i njihovih gostiju iz Jelse

Fučnula je cug mašina...

"Ej, došlo vreme..." nazvali su svoj blagdanski koncert članovi Folklornog ansambla Mladost, koji je u nedjelju, 9. prosinca, održan u samoborskom kinu pred, uobičajeno, punom dvoranom ljubitelja domaćeg folklora.

Koncert je solo izvedbom prigodnog napjeva iz zapadne Hercegovine Osu se nebo zvijezdama otvorila Jana Pogrmilović, najavivši tako još jedan "zvjezdani" koncert ansambla. Budući vrsni plesači i pjevači stvaraju se od malih nogu, a najmlađa mladostašica ima tek 3 godine, pa su najprije oni pokazali kako se to radi, uz dječje pjesme, igre i plesove iz Slavonije i, kasnije, Martinske Vesi. Mladostaši su izveli i pjesme i plesove Zagorja, Međimurja, Podravine i Valpova, uz premijernu koreografiju Posavine, čiji dio su dodatno, na zahtjev publike, morali još jednom otplesati. Većinu koreografija i glazbenih obrada potpisuju Ivančica i Fran Pogrmilović, dok se ovaj puta Bojan Pogrmilović prihvatio voditeljske uloge. Svakako treba pohvaliti i besprijekorno pripremljene nošnje, o kojima već niz godina brine Tatjana Foršner, a koje su "punile" pozornicu jednako kao glazba i ples.

Prijatelji i dragi gosti iz Jelse prikazali su pak baštinu juga Hrvatske uz stare splitske i korčulanske plesove te upoznali nazočne s Jelšonskim užoncama, običajima rodnoga kraja, koje su pripremili njihova umjetnička voditeljica Perica Mileta i voditelj orkestra Zoran Krstinić.

Već pred kraj prvog dijela koncerta "zamirisalo" je malo tužnije, kada su Jana Pogrmilović i Lovro Vešliga, uz pratnju Frana Pogrmilovića, izveli dvije prelijepe međimurske – Komu, majka komu, beli kolač pečeš i V Kotoribi cug mašina fučnula.

I je - mašina je fučnula, pa su se ovim koncertom, za sada, od FA Mladost oprostili i Jana i Lovro. Jana je od jeseni solistica i asistentica u osječkom HNK-u, a Lovro ide u nacionalni ansambl Lado. Potvrda je to njihovom osobnom radu, talentu, posvećenosti glazbi i plesu kao životnom izboru, ali i našem ansamblu i njegovom vodstvu, u kojem se već gotovo pola stoljeća sustavno njeguje ljubav prema folklornoj baštini.

Svoj odlazak najavila je i dugogodišnja članica Ana Jerbić pa je sve završilo emotivnom zahvalom trojcu koji je uvelike obilježio rad ansambla. Tek nakratko je ovaj rastanak bio tužan, jer pred njima su itekako lijepa i profesionalno izazovna vremena.

U koncertu FA Mladost uživao je, ovaj puta u privatnosti, i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić.

M.K.

 

Blagdanski koncert Folklornog ansambla Mladost i njihovih gostiju iz Jelse

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002