14.12.2018.

U Gradskoj knjižnici otvorena izložba raku keramike, predstavljen samoborski kalendar i pobjednici natječaja za božićni haiku

Trostruki predbožićni program

Za kraj godine u Gradskoj knjižnici okupili su se u četvrtak, 13. prosinca, likovni umjetnici i haiku pjesnici, a javnosti je predstavljen i Samoborski kalendar za 2019. godinu.

Trinaestero članova Udruge likovnih umjetnika Samobor izložilo je svoje radove koji su nastali tijekom radionice pečenja raku keramike, koja je održana ispred Samoborskog muzeja još u listopadu, a koji će u vrijeme blagdana krasiti izloge naše knjižnice. Ovim radovima, nastalima drevnom japanskom tehnikom izrade keramike, pripojeni su haiku stihovi, koje su pjesnici iz cijele Hrvatske, ali i iz Makedonije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, slali na Natječaj za najbolji božićni haiku Gradske knjižnice Samobor. Pristiglo je stotinjak pjesama, a žiri - Milan Žegarac i Jadranka Brnčić, od pristiglih radova odabrali su 22 pjesme. Dva najbolja rada novčano su nagrađena, pohvaljeno je 5 radova, a u uži izbor ušlo je još 15 pjesama.

Najbolje haikue su napisale Gordana Ivir i Jasminka Predojević, a pohvaljene su pjesme Mirjane Rajter, Dubravka Korbusa, Silve Trstenjak, Amalije Bošnjak i Sonje Kokotović.

Njih 22 otisnuto je i postavljeno iznad keramičkih uradaka naših likovnjaka. Pobijedili su haikui Gordane Ivir i Jasminke Predojević:

Naokol blešči,

ti si se Isusek skril

v mračnoj hiži.

Gordana Ivir

Mrazna zornica

Danas nema bakice

iz treće kuće.

Jasminka Predojević

A prije samog otvorenja izložbe i čitanja nagrađenih stihova, predstavljen je i novi Samoborski kalendar, u izdanju GKS-a, a kojeg su uobličili Branimir Dorotić (ilustracije), Ivan Tibor Grujić (grafička obrada) i Milan Žegarac Peharnik (tekstovi). Kako su pojasnili sami autori, već dugo im je bila želja da obnove tradiciju pa samoborske narodne priče, govor, legende i mitska bića objedine u kalendaru, sličnom onome što je nekada izlazio u lokalnim tiskovinama. Žegarčeve pjesme iz kalendara čitala je Vanda Vandekar Bartulica.

Domaći umjetnici i posjetitelji nastavili su se družiti uz prigodan domjenak. Ove programe, uz naše ustanove, financijski su poduprli još i Grad Samobor i Zagrebačka županija.

M.K.

 

U Gradskoj knjižnici otvorena izložba raku keramike, predstavljen samoborski kalendar i pobjednici natječaja za božićni haiku

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002