14.04.2018.

Izložba pobjednika 4. Međunarodnog trijenala autoportreta Vjerana Čengića u Bunkeru

Grebanjem i struganjem protumačio osobni duhovni svijet

U samoborskom Centru za mlade Bunker u petak, 13. travnja, otvorena je izložba mladog akademskog slikara Vjerana Čengića naziva Notitia Intuitiva, jednog od pobjednika 4. Međunarodnog trijenala autoportreta, koji izaziva sve veću pozornost likovnih umjetnika u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svoj pojam o sebi, što je bila i tema ovog trijenala, Čengić "živim čistim bojama, titravim površinama, pastuoznim nanosima, grebanjem, struganjem i urezivanjem tumači vlastiti duhovni svijet kroz bogatstvo svijeta prirode... Najčešći motiv je riba, koja ima višestruka simbolička značenja, kako u kolektivnom sjećanju čovječanstva, tako i za njega osobno. Popratni element, osim tih njegovih kolorističkih radova je i zvukovni element. Vjeran je stavio audio snimku sa zvukovima iz prirode i morskog svijeta, koji dodatno upotpunjuju cijeli taj doživljaj uživanja u kolorizmu i ljepotama prirode koja nas okružuje", istaknula je na otvorenju autorica predgovora kataloga izložbe, povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

O svojim radovima i načinu slikanja kratko je govorio i sam autor, nakon čega su brojni posjetitelji mogli uživati u njegovim upečatljivim djelima.

Izložbu svakako pogledajte do 6. svibnja.

M.K.

 
14.04.2018.

Večer francuske šansone u povodu 118. rođendana Gradske knjižnice

En traversant la rivière uz La Bohème

Večer francuske šansone u povodu 118. rođendana Gradske knjižnice

Gradskom knjižnicom u petak, 13. travnja, ponovno su odzvanjali zvuci francuske šansone i drugih dobro znanih francuskih pjesama u izvedbi grupe La Bohème, a kojim su djelatnici naše knjižnice obilježili i proslavili 118. godina njezina rada. Brojni korisnici, ljubitelji šansone, gosti i članovi Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor - Chassieu, kojemu je Gradska knjižnica suosnivač, odazvali su se proslavi i nazočili još jednom odličnom koncertu koji su im priuštili Radovan Prstačić (vokal i gitara), Marjan Krajna na harmonici, Ranko Purić na bugariji, Pere Ištvančić na braču i kontrabasu te violinist Antun Stašić.

Sve ih je pozdravila ravnateljica GKS-a Mirjana Dimnjaković, koja je s ponosom istaknula postojane prijateljske veze s Francuzima, koji uvijek rado dolaze u Samobor na ovakve programe, a česti gosti su im i francuski veleposlanici. Zahvalila je i svim korisnicima koji prate i posjećuju zaista brojne i raznolike aktivnosti i događanja koja se odvijaju u knjižnici te brojkama potkrijepila vidljiv napredak u radu ustanove. Tako je samo prošle godine upisano 400 novih korisnika, a bilježe i 1000 posudbi knjiga i 700 posjeta korisnika više nego godinu prije. Podaci su to koji, naravno, vesele sve djelatnike, ali ostaje problem prostora koji nakon 20 i više godina sve teže zadovoljava nove i veće potrebe Samoboraca.

No, kako rođendanskoj proslavi priliči tek veselje, po završetku koncerta, kako je i red, uslijedilo je ugodno druženje uz prigodan domjenak.

M.K.

 

Izložba pobjednika 4. Međunarodnog trijenala autoportreta Vjerana Čengića u Bunkeru

Večer francuske šansone u povodu 118. rođendana Gradske knjižnice

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002