15.09.2018.

Koncert Splitskog gudačkog orkestra u Bunkeru

Uvijek je dobro vrijeme za klasiku

Koncert Splitskog gudačkog orkestra u Bunkeru

Svojevrsna uvertira u Samoborsku glazbenu jesen bio je i koncert Splitskog gudačkog kvarteta, održan u petak, 14. rujna, u prostoru Samoborskog centra za mlade Bunker. Dio je to programa u sklopu Ciklusa Virtuosi, koje zajednički organiziraju samoborsko Pučko otvoreno učilište i Galerija Prica, uz potporu Grada Samobora, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture RH.

Novu sezonu koncerata u Samoboru splitski gudači, u sastavu Valter Lovričević i Ana Tošić D'Ambra (violine) te Igor Smoday (viola) i Jasen Chelfi (violončelo), otvorili su skladbom Zaboravljene muzike D. Detonija, a nastavili uz klasična djela W.A. Mozarta i A. Dvořàka pisana za gudačke kvartete – Mozartov "Proljetni" u G-duru i Dvořàkov "Američki" u F-duru.

Već gotovo desetljeće i pol ovaj ansambl, čiji članovi su izgradili respektabilne međunarodne karijere i gostovali na velikim kulturnim događanjima diljem Hrvatske, promiče i kulturni turizam u malim mjestima i gradovima, posebice na našim otocima.

U suradnji s drugim eminentnim glazbenicima redoviti su sudionici koncertne sezone u svom Splitu, kao i brojnih dobrotvornih i humanitarnih akcija za potrebite.

M.K.

 
15.09.2018.

Predavanje Ivana Tibora Grujića u Gradskoj knjižnici Samobor

Simbolika u umjetnosti kroz stoljeća

Predavanje Ivana Tibora Grujića u Gradskoj knjižnici Samobor

Slike koje pričaju priču bio je naziv predavanja koje se u petak, 14. rujna, u sklopu Dana kratkopričaša, održalo u Gradskoj knjižnici Samobor.

Ivan Tibor Grujić iz Samoborskog muzeja za samoborske je gimnazijalce govorio o tome kako su umjetnici, pomoću određenih simbola, kompozicija, stilova i izražajnih sredstava prenosili priče na gledatelje – publiku.

Tako su učenici tijekom jednosatnog predavanja mogli saznati nešto o pričanju priča kroz umjetnička djela, zatim ponešto o tome kako se simbolika u umjetnosti razvijala kroz stoljeća, zašto se razvijala i što je predstavljala.

Ivan Tibor Grujić učenike je uveo u svijet interpretacije, opisa i "čitanja" priča iz likovnih umjetničkih djela.

T.I.

 
15.09.2018.

Izložba fotografija Josipa Grđana u Samoborskom muzeju

Njegovih deset samoborskih godina

U velikom broju okupili su se Samoborci i Samoborke u Samoborskom muzeju u petak, 14. rujna, kako bi nazočili otvorenju treće samostalne izložbe našeg poznatog fotografa Josipa Grđana. Sam Josip ovu je svoju izložbu nazvao Mojih deset samoborskih godina, a njezin naslov referira se na vrijeme otkad se doselio iz Varaždina u Samobor, jer od tada svojim foto aparatima bilježi sve aspekte života grada u kojem sada živi i radi.

O njegovim fotografijama govorila je kustosica Muzeja Gordana Remussini, koja je istaknula kako Josip neumorno luta samoborskim ulicama i okolicom u potrazi za motivima, a za ovu izložbu izabrano je nešto manje od 50 fotografija koje zorno prikazuju svu širinu Josipovih interesa, stilski i kompozicijski pomno uhvaćene kadrove, iz kojih izviru ljepota i emocije – upravo ono što je Josip u našem i svojem gradu i pronašao.

Samo za ovu prigodu Grđan je izložio i svoju vrijednu opremu, inače uvijek pažljivo spremljenu u ruksaku na leđima, svojevrsnom znaku prepoznavanja, bez kojega ćete ga rijetko sresti. Vidno uzbuđen i ganut velikim odazivom svojih sugrađana na otvorenje izložbe, zahvalio je svima koji su pripomogli da se ona i ostvari. Kako ovaj puta nema opisa pod fotografijama, opširnije je o svakoj Josip napisao u katalogu koji prati izložbu.

Čestitali su mu i zahvale uzvratili zamjenik župana i njegov prvi susjed Hrvoje Frankić te, u ime Grada Samobora, Irena Kapor, koja je i otvorila izložbu.

Otvorenje je, po želji autora, uveličano pjesmom o samoborskim kapelama u izvedbi Đurđice Pleše Vujica, koja je na kraju nadodala još i jednu ljubavnu, posvećenu Josipu i Silvi Krajačić, vlasnici svima omiljene suvenirnice Srčeko i našoj poznatoj sugrađanki, zbog koje se i preselio u Samobor. Tako emotivnom, lijepom i veselom ozračju nije mogao odoljeti ni Josip Horvat pa je i on, mimo protokola, poželio svom suimenjaku čestitati na izložbi, pozvavši i sve ostale koji te večeri nisu bili u Muzeju da izložbu svakako pogledaju do 3. listopada.

M.K.

 

Koncert Splitskog gudačkog orkestra u Bunkeru

Predavanje Ivana Tibora Grujića u Gradskoj knjižnici Samobor

Izložba fotografija Josipa Grđana u Samoborskom muzeju

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002