02.07.2015.

Predstavljanje projekta učenika OŠ Bogumila Tonija

Bogumilci za zajednicu, a protiv ambrozije

Predstavljanje projekta učenika OŠ Bogumila Tonija

Ambrozija – često spominjana riječ u ovo doba godine – bila je tema projekta kojeg su realizirali učenici OŠ Bogumila Tonija tijekom netom završene školske godine, a predstavili na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor, u ponedjeljak, 29. lipnja. Bila je ovo i prilika za obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv ambrozije, koji se ove godine obilježio 27. lipnja.

U projektu su sudjelovali daroviti učenici petog i šestog razreda okupljeni u grupama Mali znanstvenici i Znanje. Kao mentorice u provedbi ovog projekta s njima su radile školska psihologinja Jasmina Vizler Zorko te Lana Čakanić i Nina Savić, volonterke u sklopu školskog projekta "Školski volonteri" organiziranog u suradnji s Forumom za slobodu odgoja.

Ovaj projekt uključuje i Građanski odgoj s obzirom da su učenici birali temu koja potiče njihovu građansku inicijativu za rješavanje pitanja važnog za društvenu zajednicu. Ovo su učenici radili potpuno dobrovoljno i van svakog nastavnog predmeta, što na neki način također predstavlja volonterski rad, kao što su i njihove mentorice volontirale unutar provedbe ovog projekta.

Odabirom i obradom teme učenici su naučili kako osmisliti i realizirati znanstveni projekt. Cjelogodišnji rad, koji je obuhvatio i izlaske na teren u potrazi za punktovima s ambrozijom, izložen je zainteresiranim posjetiteljima u prostoru knjižnice.

U uvodnom se izlaganju prisutnima obratila psihologinja Jasmina Vizler Zorko. Nakon toga su mali istraživači - Laura Fadiga, Petar Guliš, Filip Bartaković i Karla Škvorc – prezentirali svoj rad i njegove rezultate. U samoj provedbi projekta i istraživanja tijekom školske godine sudjelovali su i Hana Sambunjak, Jakov Jelšik, Ana Heski, Dražen Šarić i Ivan Kovačić.

Priču o ambroziji zaokružila je prof. Nataša Kletečki, predstavivši rezultate istraživanja na terenu. Profesorica Kletečki navela je punktove u centru i na rubovima grada Samobora na kojima su pronašli i zabilježili prisutnost ambrozije, a uključuju blizinu vrtića, škole, naselja i Doma zdravlja. Prisutnima je ispričala sve o biologiji biljke ambrozije, uključujući i pravilan način njenog uklanjanja, što je posebno aktualno u ovo doba godine.

Prezentaciji projekta prisustvovala je i Martina Glasnović Horvat, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije, te se ovom prilikom razgovaralo i o mogućnosti širenja projekta.

Realizatori projekta u zaključnom su dijelu iznijeli želju za dodatnim akcijama iste tematike na razini društvene zajednice.

Ivana Golić

 

Predstavljanje projekta učenika OŠ Bogumila Tonija

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002