19.09.2015.

4. godišnji koncert Udruge U Duhu S Kristom "Neka se čuje do neba glas"

Posveta svećenicima i redovnicima

U "Godini posvećenog života", koju je papa Franjo proglasio 30. listopada prošle godine, Udruga U Duhu S Kristom iz Samobora odlučila je u skladu s tim geslom kojim se, uz ostalo, potiču i molitve za duhovna zvanja, što je i jedan od ciljeva djelovanja ove udruge, svoj godišnji koncert "Neka se čuje do neba glas" posvetiti svećenicima i redovnicima. Tako su prošle nedjelje, 20. rujna, Sportskom dvoranom Samobor odjekivali zvuci popularne duhovne glazbe, kojima se, četvrtu godinu uzastopno, slavilo Krista u pjesmi.

Nastupili su Dekanatski zbor Samobora, vlč. Branimir Budinski u pratnji Lucije Vitko, Petra Antolić, Čedo Antolić u društvu s Matijom Antolićem, Željka Marinović, Zbor mladih Domaslovec, Vladimir Kupres Vreš i Alan Hržica, uz pratnju Samoborskog duhovnog orkestra koji čine Ivan Gajšak, Dino Celizić, Goran Klisurić te Tomislav i Miljenko Noršić. Ove godine duhovni je orkestar bio potpomognut gudačkim triom u sastavu Lara Rimac te Marija i Sara Župančić. Voditelji koncerta bili su Silvija Blažević i Drago Celizić, a glazbeni producent Toni Eterović.

Posebno zanimljivi Samoborcima su bili nastupi domaćih snaga, domaslovečkog župnika Branimira Budinskog, koji je u pratnji Lucije Vitko izveo Ave Mariu, te dvaju zborova, Zbora mladih Domaslovca, kojemu je to bio prvi veliki koncertni nastup, i sad već neizbježnog Dekanatskog zbora Samobora, koji se, kao projekt Udruge U Duhu S Kristom, po treći put sastao za ovu prigodu.

Jednoipolsatni program pratilo je oko 600 posjetitelja koncerta, što je manje nego lani kada je koncert bio posvećen preminulom pateru Zvjezdanu Liniću, počasnom građaninu Samobora, ali je ovaj koncert bio i drugačijeg naboja, s više duhovnosti. Bez obzira na manji prihod od ulaznica, sigurno će, kao i dosad, ispuniti i svoju humanitarnu notu.

Koncertu su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Samobora Branimir Šiljak, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, samoborski europarlamentarac Davor Stier, župnik i dekan samoborski Davor Štuljan i drugi svećenici iz samoborskog i svetonedeljskog kraja.

Ivica Horvat

 
19.09.2015.

Akcija "Očistimo hrvatsku od olupina" Powered by Renault i Udruge Zelene stope

Nastavlja se uz Renault Kadjar

Akcija

Renault Nissan Hrvatska i ove godine, u suradnji s osnivačem Udruge Zelene stope Romeom Ibriševićem, nastavlja akciju "Očistimo Hrvatsku od olupina" Powered by Renault, započetu prije dvanaest godina.

Samoborac Romeo Ibrišević, osnivač Udruge Zelene stope, godinama se bavi temama očuvanja prirode i okoliša, ponajprije vađenjem automobilskih olupina iz prirode, u čemu mu je već 12 godina vjerni partner tvrtka Renault Nissan Hrvatska. Direktor prodaje tvrtke Nenad Pleteš, predao je Romeu ključeve novoga Renaulta Kadjar 1.6 dCi 130 s pogonom na sva četiri kotača, kojim će daljnjih godinu dana nastaviti s radom.

Romeo je u zadnjih deset godina prešao više od 200 000 kilometara te pronašao, fotografirao i organizirao odvoz više od 15 000 automobilskih olupina s mnogih hrvatskih bisera prirode, od otoka, preko nacionalnih parkova do rijeka i jezera. Povrh toga što je ta akcija proglašena najboljim komunikacijskim projektom u Renaultu 2007. godine, Romeov je rad, proširen na otkrivanje i pisanje o ostalim vrstama onečišćenja prirode, nagrađen u travnju ove godine "Velebitskom degenijom", nagradom koju su mu po drugi puta dodijelili kolege iz Zbora novinara za okoliš i Hrvatskog novinarskog društva.

Za proširenje akcije zainteresirali su se i drugi mediji, pa su tako prošloga proljeća Zelene stope, Renault i Radio Sljeme ostvarili edukativno-ekološki projekt "Svi na zeleno", u sklopu kojeg su organizirali dvije akcije čišćenja Medvednice od auto-olupina i drugog otpada, radionice i javne akcije o načinima odvajanja otpada u kućanstvima i slično. Osim učestalih pojavljivanja u mozaičnim emisijama Hrvatske televizije i prikazivanja akcije na konkretnim slučajevima, akcija Zelenih stopa i Renaulta nadahnula je i produkciju HRT-a da snimi četverodjelni eko-putopis radnog naziva "(Ne)zagađenom našom" čiji je cilj kontrastiranje prirodnih ljepota, bio-raznolikosti i kulturnih znamenitosti s onime što današnji "moderan" čovjek radi prirodi te ukazivanje na naše pogreške ne bi li se spriječile neke buduće.

U svemu tome Renault Kadjar, kojem je Romeo od milja nadjenuo ime Zelenko, i dalje će biti njegov vjerni pratitelj i pomoćnik.

S.S.

 

4. godišnji koncert Udruge U Duhu S Kristom "Neka se čuje do neba glas"

Akcija "Očistimo hrvatsku od olupina" Powered by Renault i Udruge Zelene stope

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002