18.04.2015.

Članovi Udruge Samoborska vinska cesta posjetili znamenite vinogradare i vinare Bujštine i Umaga

Imali su kaj videti, ali i nafčiti se

Članovi Udruge Samoborska vinska cesta posjetili znamenite vinogradare i vinare Bujštine i Umaga

Svoju aktivnost članovi Udruge Samoborska vinska cesta oplemenili su još jednom značajnom akcijom. Uputili su se u Istru i tamo, na prostorima Bujštine i Umaga, posjetili znamenite vinogradare i vinare, koji su svoje ime stekli upravo na uzgoju vinove loze i proizvodnji vrhunskih autohtonih vina. Ovo kratko jednodnevno stručno putovanje omogućilo je članovima udruge da vide i neka nova tehnološka rješenja, koja pridonose još kvalitetnijoj proizvodnji vina.

Samoborski vinari posjetili su četiri poznata vinara u Istri: pogone Kabola, Kozlovića, Cornika i Armana. U podrumu prozivođača Kabola upoznali su se s proizvodnjom klasične istarske malvazije, ali i malvazije iz amfora, gdje ista ta plemenita tekućina mora 6 mjeseci odležati prije distribucije i konzumacije. Probana su i svima poznata vina teran, cabernet i druga, sveukupno vina s 11 etiketa. Kako je sam vlasnik rekao, nema neke velike tajne u proizvodnji. Blizina mora, sunce i crvena zemlja puna boksita i željeza daju taj toliko specifičan i prepoznatljiv okus grožđu, a u završnici i samom vinu.

Kozlović je najveći proizvođač u Istri s 11 etiketa, dakle 11 vrsta vina. Posebno je ono pod imenom Sankta Lucia iz 2011. godine, koje svojom posebnošću, ali i neospornom kvalitetom, nalazi svoje mjesto u najelitnijim hotelima i restoranima Europe i svijeta.

Degustirana su i Koronikova vina. Zahvaljujući nasadima koji su vrlo blizu mora i blagoj klimi, dovoljno je vrlo malo pozornosti posvetiti zaštiti vinove loze. Stoga je i finalni proizvod - vino, posebnog okusa i kvalitete.

Kako je rečeno, ove godine vegetacija je krenula u pravo vrijeme, baš kao i prije 20 godina, pa je to nagovještaj za uspješnu vinogradarsko-vinarsku godinu. Isto tako, kada je riječ o čuvanju vina, trend je ponovno vraćanje u vremena prije 20 i više godina. Sada su ponovno u podrumima velike drvene bačve, koje, izgleda, preuzimaju mjesto inox bačvama. Govorilo se i razgovaralo o novim načinima rezidbe vinove loze, kao i ekološki integriranoj proizvodnji.

Posljednji podrum koji su samoborski vinari posjetili bio je onaj Franca Armana. Njegovih 12 etiketa jasno govori o raznolikosti vinske karte, ali i vrijednosti koju ta vina imaju.

Značajno iskustvo i vrijedna saznanja s ovog izleta pomoći će članovima Udruge Samoborska vinska cesta u stvaranju još boljih vina. Predsjednik udruge Koletić najbolje je ukratko opisao ovaj izlet: "Imali smo kaj videti, ali i nafčiti se"!

F.S.G.

 

Članovi Udruge Samoborska vinska cesta posjetili znamenite vinogradare i vinare Bujštine i Umaga

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002