27.08.2015.

Samoborski vinogradari i vinari na 53. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Gornjoj Radgoni

Imali što vidjeti, ali i naučiti

U organizaciji Samoborske vinogradarsko vinarske udruge 30-ak znanih proizvođača vina s područja Samobora posjetilo je 53. po redu Međunarodni poljoprivredni sajam u Gornjoj Radgoni. Od pet dana, koliko sajam traje (22.-27. kolovoza), 25. kolovoza obilježio je već prepoznatljiv sajam vina i vinogradarske opreme. Sam sajam jasan je pokazatelj načina razmišljanja koje je povezano sa željom da vino bude proizvod koji oduševljava i daje mu plemenitost prilikom konzumacije. No, kako je i naglašeno, trnovit je put od bobice grožđa do finalnog proizvoda. Na sajmu su se zainteresirani mogli upoznati s najnovijim tehnološkim rješenjima za proizvodnju, ali i obradu tla.

Prije dolaska na sajam naši su vinari posjetili Hišu dišečega traminca (Kuću mirisnog traminca) u Gornjoj Radgoni, gdje Danilo Steyer na 20 ha uzgaja vinovu lozu, a središnje mjesto ima upravo traminac. Gotovo na samoj granici Slovenije i Austrije prostiru se vinogradi tog, kako je rečeno, po veličini i kvaliteti vina među 5 najboljih proizvođača u Sloveniji. Degustacija u prelijepom prostoru sigurno će ostati itekako upamćena. Na upit gdje plasira svoja vina, među kojima su uz traminac još rizling, sauvignon, chardonnay i autohtono vino ranina te prepoznatljivi pjenušci, odgovor je bio frapantan. Najveći dio proizvodnje izvozi se u Ameriku, Kinu, Japan i Francusku, te još neke zemlje EU.

Na povratku sa sajma sudionici izleta posjetili su i Kuću pjenušaca Frangež. Ljubazni domaćini, na čelu s nezamjenjivom vlasnicom Valerijom Frangež i njezinim suprugom Jernejem, proveli su goste kroz svoje proizvodne pogone, podrume i punionicu, gdje su se upoznali s klasičnom i većinskom metodom proizvodnje pjenušaca, uz također prisutnu shamat metodu. Pjenušci tu imaju svoju tradiciju gotovo 160 godina, a sve novo uređeno učinjeno u posljednjih 25 godina. Godišnja proizvodnja je 250 000 boca raznih pjenušaca. Dio proizvodnje također se izvozi u Kinu, Švicarsku te Nizozemsku, a tek mali dio i u Hrvatsku. Brojne nagrade na svjetskim izložbama pjenušaca samo su potvrda kvalitete ove plemenite tekućine. Sudionici su imali priliku i probati pjenušce Premier Traminac, Premier Chardonnay, Premier Rose, Modri Pinot, a posebnost je pjenušac Fruit, koji ima u sebi dodatak voća -jagodu ili breskvu. Bez sumnje, kako su to potvrdili i svi degustatori, božanstvo je to okusa i mirisa.

Na povratku su se izmjenjivala razmišljanja, ali i konkretni prijedlozi od strane samoborskih vinogradara i vinara. Svi su suglasni da treba krenuti aktivnije i biti u vrhu kvalitete. Zadaća ne lako ostvariva, ali itekako moguća. Potvrda su dosadašnji rezultati.

Franjo Sina Gluščić

OPG Župančić sa srebrnim odličjem za bermet

Nisku odličnih rezultata s raznih natjecanja u prezentaciji vina ovaj puta OPG Župančić nadopunjava srebrnom medaljom s 53. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Gornjoj Radgoni. Svoj već prepoznatljiv bermet, uz vino Plemenitaš cuvee black, Vlado i Zdravko Župančić i na ovom sajmu promovirali su na najbolji mogući način. Vina iz nekoliko zemalja Europe mnogih poznatih proizvođača pokazala su značajan napredak, a, prema riječima prosudbenog žirija, napredak je itekako vidljiv. Tu je s ponosom istaknut i bermet našeg samoborskog OPG-a Župančić. Srebrna medalja u konkurenciji desertnih vina potvrda je kvalitete, ali i zaljubljenosti u posao kojim se bave.

 

Samoborski vinogradari i vinari na 53. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Gornjoj Radgoni

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002