29.07.2015.

Udruga Ekosspiritus održala ljetni kamp za mlade u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu

Obogaćeni za niz duhovnih i spoznajnih iskustava

"Hranitelju Sina Božjega budi i nama primjer" - zaziv iz litanija svetom Josipu naziv je duhovno-radnog kampa ostvarenog u organizaciji i prostoru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu i udruge Ekosspiritus iz Samobora od 22. do 26. srpnja 2015. Vjeroučitelj Radovan Librić, tajnik udruge i mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta, za pedesetero sudionika kampa osmislili su program uređenja okoliša Nacionalnog svetišta, kateheza, euharistijskog slavlja, mladenačkog druženja i zajedništva, upoznavanja s povijesnim, kulturnim i duhovnim znamenitostima grada na četiri rijeke te upoznavanjem s likom svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske, kao i životom Josipova nacionalna svetišta u Hrvatskoj.

Ljetni kamp počeo je u srijedu, 22. srpnja, u popodnevnim satima katehezom upoznavanja sudionika kampa te osvješćivanjem o kršćanskim i hrvatskim korijenima. Vjeroučitelj Radovan prezentirao je mladima veličinu prvog ovakvog ljetnog radno-duhovnog kampa ostvarenog prošle godine u Gunji nakon poplave. Upravo zbog korisnih iskustava organizatori kampa htjeli su da se ovakva aktivnost nastavi.

Duhovno-radni ljetni kamp "Hranitelju Sina Božjega budi i nama primjer" bio je vrlo slojevit. Prijepodne sudionici kampa sudjelovali su u čišćenju unutrašnjosti starog župnog dvora, sortirali otpad kojega su uz pomoć karlovačkog poduzeća Čistoća odvezli na odgovarajući deponij, prodali staro željezo i papir i od prikupljenih sredstava osigurali sebi hranu. Uređivali su i okoliš Nacionalnog svetišta, kao i stare župne crkve BDM Snježne na Dubovcu, te samu crkvu temeljito počistili, ulaštili stare svijećnjake i barokne oltare. Nakon radnog prijepodnevna mladi su objedovali hranu koju im je uz njihovu pomoć pripremala s. Felicita, članica Družbe Kćeri Božje Ljubavi u Karlovcu.

Dobar dio namirnica za obroke donirali su sami župljani. Nakon popodnevnog odmora slijedila je kateheza koju je vodio vjeroučitelj Radovan uz pomoć vjeroučitelja karlovačke gimnazije Tomislava Šegine te gostiju iz Zadruge za etično financiranje. U katehezama ispunjenim brojnim katehetskim pomagalima i materijalima mladi su upoznati s važnošću poznavanja svojih nacionalnih i kršćanskih korijena, s načinom djelovanja i razornošću korupcije, te s mogućnostima pomoću kojih mladi čovjek može u ovom našem društvu, osobito u domovini Hrvatskoj iskoristiti da se ostvari kao kreativna osoba zarađujući pritom dovoljno da može uzdržavati svoju obitelj, ali pritom ne bogateći se na teret drugih. Upravo o tome im je svjedočio Goran Jeras, 33-godišnji fizičar, ujedno idejni pokretač Ebanke, koji je nakon završenog PMF-a u Zagrebu sedam godina bio konzultant komercijalnih banaka u Nizozemskoj i kroz taj posao vidio nesrazmjer između realne ekonomije, u kojoj sudjeluju poduzetnici i građani, i onoga što nude banke.

Obogaćeni katehezom mladi su sudjelovali na misnim slavljima koje su predvodili već spomenuti mons. Sente i vlč. Anđelko Katanec, župni vikar u Nacionalnom svetištu. Misna slavlja su bila ispunjena pjesmom i obogaćena prigodnim homilijama.

Slijedila je večera te poseban večernji program kojega su za svoje goste osmislili mladi karlovačkih župa koji se okupljaju pri Nacionalnom svetištu. Pod vodstvom Borne Marčaca dvadesetak mladih pripremilo je predstavu "Pijuckajmo" o izmišljenoj plemićkoj obitelji Dubovački, čiji su likovi dobro prezentirali različite osobnosti današnjeg društva. Kroz četiri večeri svaku su večer sudionicima kampa, kao i zainteresiranim Karlovčanima predstavili jedan čin te ih držali u neizvjesnosti do zadnjeg dana o raspletu prikazanog kazališno-kriminalističkog komada. Pogledavši predstavu mladi su se nastavili družiti igrajući različite društvene igre, pjevajući pjesme te izmjenjujući vlastita iskustva. Dan su završavali zajedničkim spavanjem u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta.

Vrijednost ovakvog rada s mladima mnogi su prepoznali te podržali, poput poznate voditeljice emisije Kava s Doricom Hrvatskog katoličkog radija Dorice Barbić, koja je jednu svoju kavu uživo popila s mladima te im pomogla pri čišćenju crkve, zatim ravnateljice OŠ Dubovac Irmeline Sablić, te brojnih župljana koji su svakog dana donosili namirnice, sami sudjelovali pri radovima ili novčano pomagali ostvarenje ovog kampa.

Zadnjeg dana kampa mladi su hodočastili u obližnju kapelu svete Ane na dan nebeske proslave Isusove bake te svojim pjevanjem uveličali misno slavlje, a mještani Mjesnog odbora Vučjak počastili su ih nedjeljnim ručkom.

Osvrćući se na proživljene dane svi sudionici su izražavali veliku radost što su mogli sudjelovati u ovakvom projektu, nizali su detalje koji su im se posebno urezali u pamćenje i zbog kojih su bogatiji te su izrazili žalost što kamp ne traje dulje. Nadaju se da će i iduće godine moći doživjeti slično iskustvo, stoga mole organizatore da već sada pripremaju sljedeći duhovno-radni kamp.

Antun Sente

 

Udruga Ekosspiritus održala ljetni kamp za mlade u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002