19.05.2015.

"Lijepa li si..." u Dalmaciji

Razgledali i portal majstora Radovana u Trogiru

U Trogiru i Solinu, u vikendu 9. i 10. svibnja, udruge Ekosspiritus i HPD Sv. Patrik iz Samobora održale su svoj redoviti program "Lijepa li si...", u kojem su članovi i prijatelji istraživali našu domovinu otkrivajući zanimljivosti, povijest, tradiciju, a nadasve kršćanske korijene.

Susret je započeo svečanom jutarnjom molitvom u ženskom benediktinskom samostanu svetog Nikole u Trogiru. Mala zajednica benediktinki broji tek četiri članice, a prošle godine obilježeno je 950. godina neprestanog djelovanja zajednice. Sudionici su sudjelovali u svečanoj jutarnjoj molitvi časoslova, zajedno s redovnicama. Slijedio je razgled zbirke Kairos te odlazak prema Manastririnama i Saloni. Svetu misu na grobovima mučenika iz vremena progona cara Dioklecijana slavili smo s hodočasnicima iz okolnih župa, koji se tradicionalno okupljaju na grobu svetog Duje u subotu nakon njegova blagdana. Nastavak programa bio je u razgledavanju Salone, ruševina nekadašnjeg velikog grada u kojem je kršćanstvo započelo svoj hod neposredno šireći se iz Rima. U popodnevnim satima posjetili smo Gospin otok u Solinu, svetište Majke Božje, gdje je održana i kateheza koju je pripremio vjeroučitelj Radovan Librić. Slijedilo je razgledavanje "Šuplje crkve", građevine u kojoj je krunjen kralj Zvonimir.

Drugi dan programa započeo je svečanom euharistijom u crkvi svetog Lovre u Trogiru, u kojoj je župa zajednica slavila sakrament prve pričesti. Nekadašnja katedrala čuva umjetnine proteklih stoljeća, a najvažniji je, dakako, portal majstora Radovana, jedan od najljepših portala Mediterana. Izrađen je u 13. stoljeću, a nedavno obnovljen zasjao je u punom sjaju. Sudionici su razgledali i druge važnije građevine te susret završili na Čiovu, u nekadašnjem samostanu benediktinaca, gdje su se osvrnuli na bogat program koji je uz razgledavanje uključivao duhovnost i zajedništvo.

Program "Lijepa li si..." traje od 2003. godine i do sada su u sklopu njega organizirani posjeti brojnim lijepim mjestima, gradovima, otocima, svetištima i lokalitetima koji su na UNESCO-voj listi posebne zaštite.

Realizaciju ovog susreta pomogli su članovi Skaca iz Splita, predvođeni Dujom Drnasom, na čemu mu organizatori zahvaljuju.

Radovan Librić

 

"Lijepa li si..." u Dalmaciji

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002