14.08.2015.

Željka i Goran Bašić, vlasnici Izletišta Gogo Slani Dol

Stranci otkrivaju Slani Dol

Krenete od središnjeg samoborskog trga, onog Trga kralja Tomislava prema Smerovišću. Slijedite putokaze i krenete cestom kroz Ludvić pa skrenete prema Vratniku i Slanom Dolu. Cesta vodi prelijepim predjelom, kroz šumu. Svega nekoliko minuta vožnje motornim vozilom (oko 10 minuta) i dolazite u jedno posve drugo okruženje, gdje se osjećate kao čovjek koji je jednostavno pobjegao od svakodnevice. Božanstveni mir prostora koji vas okružuje. Tek pjev ptica i lagani vjetrić vraćaju vas u stvarnost života. Da, to je mjesto tako blizu središtu grada, a opet tako daleko. To je Slani Dol. Kuće, vikendice, trsja i u središtu mjesta, gotovo na okretištu autobusa, Izletište Gogo - mjesto okupljanja izletnika, planinara, ali i ostalih dobronamjernika.

- Počeli smo s radom u ovom našem prostoru 2001. godine. Bila je to tek onako, mala usputna gostionica, koja je pružala tek okrjepu u dane vikenda upravo izletnicima i planinarima. Od 2004. godine imamo kuhinju, a od 2007. nudimo i smještaj u našem prostoru, kaže vlasnik Goran Bašić. Upravo su smještajni kapaciteti nešto što ovom našem Izletištu daje posebnost. Raspolažemo s 5 komfornih soba i ukupno možemo smjestiti 15 osoba. Za sada je to dovoljno, a budućnost će pokazati je li potrebno kapacitete širiti - kaže Bašić.

Danas je, kako to naglašava vlasnik, teško zamisliti ovakav vid turističke ponude, bez smještajnih kapaciteta.

- Mi smo zaista zadovoljni popunjenošću. Imali smo kao goste ljude iz Amerike, Kanade, Nizozemske, Italije, Poljske, Austrije, Češke... No, zastupljeni su i naši ljudi. Ono što je nama najvažnije, to je da se mnogi vraćaju. Znači, da su doživjeli tu na Slanom Dolu nešto lijepo - kaže Bašić.

Izletnici i planinari potraže u jutarnjim satima, pogotovo danima vikenda i praznicima, onu poznatu okrjepu pa onda krenu prema Japetiću, Sv. Bernardu, Vilinskim jamama, Smerovišću, Gradišću, rekli bi na sve četiri strane svijeta. Velik broj njih vraća se nakon planinarske ture, jer se onda ovdje ima što za pojesti i popiti.

- Sve ono što možemo našim gostima ponuditi posve je prirodno i relativno poznato, iako ponekad imamo na stolu i posebne specijalitete, toliko priznate i poznate upravo među, kako to kažemo, domaćim ljudima. Tradicionalnu kuhinju nadopunjavamo specijalitetima, kao što je žumberačka pastrva, toliko priznati štrukli na nekoliko načina. Tu je i naša poznata torta od sira, razne juhe od "zelenjave" i povrća uzgojenog u vlastitom vrtu. To su juha od koprive, tikvice, medvjeđeg luka, itd. Tu su zatim sezonska jela, već prema godišnjem dobu. Moram reći da su sva naša jela itekako prihvaćena, jer naša je kuhinja zdrava. Nije to rečeno tek tako. Sve ono što trebamo za pripremu imamo, kao što sam rekla, u našem vrtu. Rekla bih, nema tu nikakve kemije. Prinosi nam nisu veliki, ali sve je praf domaće, govori Željka Bašić, majstor i šefica kuhinje.

Na jelovniku zaista za svakog ponešto, u što su se uvjerili mnogi dobronamjernici. Iako to ne ističu kao neku posebnost, treba ipak reći da je Izletište Gogo mjesto gdje se redovito mogu vidjeti poznata lica javnog, političkog, estradnog i umjetničkog života. Svi su oni ovdje, kako to ističe vlasnik, zbog mira i tišine, koji im očito nakon njihovog dnevnog posla itekako treba. No, nije to sve. Domaćin pruža i mogućnost kupnje pravih i autohtonih suvenira, izrađenih u drvu, koje izrađuje najstariji član obitelji, otac vlasnika. Tu su zatim kao suveniri pakirane i male bočice raznih rakija, koje su također proizvedene tu na Slanom Dolu u krugu obitelji. Za najmlađe velika je radost proći i vidjeti domaće životnije u okviru malog ZOO-a. Tu je kao glavni lik poni Bela. Zatim su tu domaći veliki zečevi te još mnoge domaće životinje, koje žive u lijepo uređenom okruženju. Sve je to za vidjeti i doživjeti.

Odlična suradnja ostvarena je s BBK Krpelj iz Samobora. Tako je ove godine početkom srpnja na Slani Dol došlo gotovo 200 biciklista. Živo je i na proštenju povodom blagdana Sv. Florijana u mjesecu svibnju, kada se kod male kapelice okupi velik broj vjernika, ali i izletnika dobronamjernika.

Izletište Gogo je nešto posebno. Bez sumnje da je tim izletištem itekako na specifičan način promovirana jedna turistička ponuda, koja služi na dobrobit kompletnog turističkog sadržaja Samobora. Za to su "krivi" ovi mladi ljudi koji vode Izletište. Nije im lako. Dosta je tu problema, ali kako su oboje rekli - hoćemo i želimo pokazati da se može, i tu malo dalje od samog središta Samobora. Imaju uspjeha i treba ih podržati. Mladi, ambiciozni i željni dokazivanja. To je misao vodilja Željke i Gorana Bašića.

Zato, ono već samoborsko i poznato, ovaj puta povezano s izletištem Gogo na Slanom Dolu: "GDO JE DOŠEL NI MU ŽAL, GDO NEBU DOŠEL, BU MU ŽAL".

FSG

Specijalitet kuće – Punjena raca

Sastojci: 1 raca (patka) očišćena, težine cca 2 kg, 4 šnite kruha, pačja jetrica, 5 dkg slanine, 1 jaje, 1 žlica nasjeckanog peršina, 2 češnja češnjaka, 1 dcl ulja, malo soli, papar

Priprema: Racu (patku) operite, ocijedite, posolite i ostavite 30 minuta na hladnome. Narežite kruh na kockice, dodajte nasjeckana jetrica, peršin, slaninu, češnjak i jaje. Posolite, popaprite i nadjev stavite u racu. Tako punjenu racu stavite na namašćenu posudu za pečenje i pecite na temperaturi od 180 stupnjeva, oko 2 sata. Racu je potrebno nekoliko puta okrenuti te ju preliti uljem od pečenja. Kao dodatak poslužiti uz racu domaće mlince. Dobar tek!

 

Željka i Goran Bašić, vlasnici Izletišta Gogo Slani Dol

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002