21.03.2015.

Obilježeno 70 godina života i 50 godina književnog i novinarskog stvaralaštva Josipa Prudeusa

Ako hoćeš imati prijatelje, budi prijatelj

Ponajprije učitelj, a pjesnik pod malim odmorom, reći će za sebe Josip Prudeus, kojeg se slobodno već sada može svrstati u red samoborskih velikana. Stoga ne čudi da je Galerija Prica u subotu, 21. ožujka bila ispunjena brojnim uglednim Samoborcima koji su došli odati počast Joži Prudeusu, a u povodu njegovog 70. rođendana i 50 godina književnog i novinarskog stvaralaštva.

- Ako hoćeš imati prijatelje, budi prijatelj. Drago mi je što su se danas okupili prijatelji, što su stigli telegrami čestitki, no najdraže mi je što sam tijekom ovih godina radio u školi jer sam kroz to vrijeme, na 13 radnih mjesta u 10 škola, radio sa 8 tisuća učenika i to mi je jedna od najljepših uspomena u životu – rekao je Josip Prudeus zahvaljujući svima koji su dali svoj obol proslavi.

Od čestitara tu su bili pročelnik Juro Horvat u ime Grada Samobora, ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda i Vesna Burić, ravnateljica Gradske knjižnice Samobor Mirjana Dimnjaković, Gordan Črpić u ime Matice hrvatske te Kristina Halužan u ime Hrvatskog učiteljskog društva, dok su Prudeusovi prijatelji i suradnici u nekoliko rečenica okupljenima ocrtali veličinu slavljenika.

Tako je gvardijan franjevačkog samostana u Samoboru fra Nikola Vukoja za Prudeusa ustvrdio kako je on u stvari fra Joža, jer je franjevac po srcu, po jednostavnosti i skromnosti, po tome što je svima dobri brat, voli sve i pristupačan je svima.

- Naš Joža ne samo da je dobar s pojedincima nego on ima dar da ljude povezuje, da ljudima pomaže da umiju biti zajedno, da se umiju radovati jedni drugima, da uistinu umiju biti ljudi u punom smislu riječi – rekao je fra Nikola dodavši da je Prudeus vjernik koji se ne stidi svoje vjere i živi je od prvih dana svog života te da u svemu zna otkriti ljepotu i dobrotu.

Slikar Branimir Dorotić potegnuo je pak s Brača do Samobora za ovu priliku pa se uz čestitke Prudeusu prisjetio brojnih zajedničkih akcija, između ostalih i na iniciranju obnove samoborske kalvarije, dok se Tomislav Jozić, koji je uglazbio brojne Prudeusove pjesme sjetio anegdote iz koje se moglo zaključiti da pjesnicima ne treba prepuštati odluke o orijentaciji u prostoru te da, kako je rekao Jozić, ne treba baš svaki put slušati Jožu.

U prigodnom programu čitane su i pjevane pjesme iz bogatog opusa Jože Prudeusa, a nastupile su učenice OŠ Bogumila Tonija Antonija, Hana, Dora i Nela pod vodstvom učiteljice Marije Mapilele, Vanda Bartulica i Draženka Robotić te Tamburaško društvo Ferdo Livadić uz soliste Mirjanu Orsag, Đurđicu Pleše Vujica i Franju Sinu Gluščića. Također, prošlo se i kroz životni put Josipa Prudeusa, koji je fascinantan čak i u svojoj skraćenoj varijanti.

Josip Prudeus rođen je 21. ožujka 1944. godine u kući na uglu Zagrebačke i Perkovčeve, osnovnu školu i gimaziju pohađao je u Slavonskom Brodu gdje je i diplomirao na Pedagoškoj akademiji. Kao nastavnik službovao je u osnovnim školama u Slavonskom Brudu, Sibinju, Rabu i Samoboru te bio uključen u osnivanje školskih listova, s njegovim tekstovima škole su osvajale prva mjesta na brojnim natjecanjima, autor je teksta himne osnovnih škola Sveti Martin pod Okićem, Samobor, Rude i Sibinj. Radio je 33 godine kao mentor darovitim učenicima u školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu, a svoj učiteljski radni vijek je završio u OŠ Samobor kojoj je darovao životnu zbirku od 380 slika, 230 keramika te više od 500 DVD-a i 3000 knjiga.

Osim u školama radio je i u reklamnim agencijama, na Radio Samoboru, u Narodnom sveučilištu, a bio je i pročelnik za društvene djelatnosti Grada. Utemeljio je Večeri hrvatske ljubavne poezije na Ljubičinom grobu koje već više od 25 godina pohode hrvatski pjesnici. Pisao je ratne reportaže, pokrenuo akciju Samobor otvara srce za hrvatski Čuntić u kojoj je skupljeno 6000 knjiga za spaljenu franjevačku knjižnicu. Autor je imena Vatreni za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, brojnih komercijalnih proizvoda, imena kafića Tin, slastičarnice U prolazu, te priredbi Dar pod bor, Blagdanski zvuci. Autor je brojnih scenarija za koncerte samoborskih, ali i mnogih drugih amaterskih društava, a posebno bogatu suradnju ostvario je s TD Ferdo Livadić koje izvodi brojne njegove pjesme.

Dobio je povelju pape Benedikta XVI. 2008 godine za 60 godina ministriranja, autor je brojnih misa, litanija i skladbi posvećenih svecima i mučenicima, autor je Pučke mise u čast blaženog Alojzija Stepinca i svečane pjesme svetoj Anastaziji. Zastupljen je u brojnim antologijama hrvatske književnosti i pjesništva, zbornicima, bio je urednik mnogim izdanjima, pregovornik, piše 25 godina u samoborskom tisku. Od 1965. godine piše i za djecu, utemeljio je program za Djecu i mladež na Hrvatskom katoličkom radiju, stvorio na stotine pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle i brojne slikovnice.

Josip Prudeus je i inicijator postavljanja mnogih spomen ploča, suimenovatelj brojnih samoborskih ulica, scenarist filmova o Samoboru, mjuzikla, Fašnika, osmislio i uveo fašnički lik Štefa Fiškala, sudionik je i brojnih festivala, među kojima 18 Krapinskih festivala, autor tekstova za Olimpijadu u Sarajevu i Univerzijadu u Zagrebu, na festivalu promidžbe u Cannesu nagrađen za spot Jamnička, 2004. je dobio nagradu za životno djelo Grada Samobora, a 2009. godine državnu nagradu Ivan Filipović za životno djelo. Prudeus je i pjesnik Samobora: napisao je brojne pjesme o gradu Samoboru od kojih je njih 156 uglazbljeno, a skladali su ih između ostalih Željko Bradić, Arsen Dedić, Siniša Leopold, Pero Gotovac, Emilio Kutleša, Nikica Kalođera, Mirjana Žužić, Mario Mihaljević i Tomislav Jozić.

Sve je to Joža Prudeus. I mnogo više.

I.H.

 

Obilježeno 70 godina života i 50 godina književnog i novinarskog stvaralaštva Josipa Prudeusa

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002