08.12.2015.

U Rudama priređeno još jedno Barbarinje

Iz Poljske stigao i Barbarin kip

U Rudama priređeno još jedno Barbarinje

Blagdan svete Barbare, zaštitnice rudara, talioničara i topnika, već se stoljećima 4. prosinca posebno svečano obilježava u Rudama. Za razliku od uobičajenih proštenja, Barbarinje zadnjih godina postaje još jedna mjesna sakralna i turistička atrakcija, koja u Rude privlači sve više posjetitelja iz Samobora i Zagreba. Samom blagdanu svete Barbare već nekoliko godina prethodi trodnevnica tijekom koje se izmjenjuju vjerski, sportski i glazbeni sadržaji. Tijekom misnih slavlja od 1. do 4. prosinca ove su se godine za propovjednicom izmjenjivali svećenici Samoborsko-okićkog dekanata, poldanju misu 4. prosinca vodio je župnik Josip Vidović iz Jalžabeta, a onu večernju rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić.

Ovo povijesno Barbarinje za Rude, kako ga je u više navrata nazvao rudarski župnik Darko Banfić, dugo će se pamtiti ponajviše po brončanom Barbarinom kipu, poklonu poljskog umjetnika rudarskih korijena Andrzeja Czyczyla. Kip je došao iz Poljske u Rude još u lipnju, kao posebno vrijedan budući eksponat Rudnika sv. Barbara. U njegovu podnožju ugravirana su prezimena nekadašnjih rudara, a na poleđini župna crkva koja je u čast svoje zaštitnice izgrađena u Rudama 1622. godine. Svečanom procesijom pri svetoj misi u 11 sati kip je unesen u crkvu, a nakon večernje mise sv. Barbara je nastavila put do Rudnika, gdje će narednih godina dočekivati sve veći broj posjetitelja koji dolaze razgledati ovo jedinstveno zaštićeno kulturno dobro tehničke baštine.

Procesiju od crkve do rudnika već četvrtu godinu predvodili su Bergmani - članovi KUD-a Oštrc zaduženi za očuvanje rudarske kulturne baštine. Na čelu procesije nalazio se željezni križ s upisanim riječima molitve Oče naš na njemačkom jeziku, a odmah iza križa Bergmani su nosili kip svete Barbare na drvenom postolju. Među dvjestotinjak posjetitelja, posebnu su pažnju svojim gromoglasnim pucnjevima privukli kuburaši iz Brdovca, Vinagore i Bestovja, nagovijestivši početak procesije te ulazak sv. Barbare u rudarsko okno.

Bergmani su i ove godine pred rudnikom izveli rudarske plesove. Plesovi se izvode jednom godišnje, samo na Barbarinje, u svečanim rudarskim odijelima, uz zvuk udaranja čekića po nakovnju i uz korištenje tradicionalnog rudarskog pomagala – obručnjaka. Nakon plesova okupljeni su, također u izvedbi Bergmana, mogli čuti premijernu izvedbu pjesme Kalabucija. Pjesma se pjevala u Rudama prije 150 godina na svadbama i drugim svjetovnim događanjima, a njenu melodiju je KUD-u Oštrc prenio mještanin Ruda Ivan Kozjan. Na kraju programa Bergmani su unijeli kip u Rudnik i postavili ga na prethodno pripremljeno postolje na njegovom 180. metru, preko puta rudarskih jaslica.

Pored članova KUD-a Oštrc, župnika Darka Banfića i članova pastoralnog vijeća župne crkve, u ovogodišnju organizaciju Barbarinja po prvi puta se uključio i Grad Samobor čiji je predstavnik Juro Horvat, pročelnik za društvene djelatnosti, također nazočio večernjoj misi. Turističke zajednice grada Zagreba i Zagrebačke županije omogućile su dolazak posjetitelja iz Zagreba na večernji program, čime je Barbarinje u Rudama postalo već drugu godinu zaredom dio Adventa u Zagrebu. Posebna zahvala ide samoborskom Kumunalcu na postavljanju prekrasnog bora ispred rudnika, Mirjani Guliš, Snježani Hofer i firmi Rudex 2000, koji su s dijelom osnovnoškolske djece pripremili božićne ukrase za bor, te MO Rude na pomoći u organizaciji večere za sve sudionike i organizatore u Vatrogasnom domu DVD Rude.

Iako je Barbarinje u Rudama simbolički označilo zatvaranje rudnika za posjetitelje do prvog dana proljeća, rudnik je moguće uz prethodnu najavu i dalje razgledati u dogovorenom terminu.

J.L.

 

U Rudama priređeno još jedno Barbarinje

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002