29.04.2015.

Stručni izlet Društva inženjera i tehničara Grada Samobora

Imalo se što vidjeti i naučiti

Stručni izlet Društva inženjera i tehničara Grada Samobora

U petak, 24. travnja, Društvo inženjera i tehničara grada Samobora organiziralo je interesantan stručni izlet u Međimurje. Posjetili smo hidroelektranu Dubrava, zadnju u lancu hidroelektrana na rijeci Dravi i tvrku Tehnix d.o.o., vodeću eko industriju za proizvodnju strojeva i opreme za zaštitu okoliša. Pored članova DITS-a, izletu su se odazvali predstavnici Grada Samobora i samoborskog Komunalca.

Voditelji posjeta HE Dubrava bili su Radovan Vugrinec, dipl.ing.građ., jedan od projektanata ove hidroelektrane, i Zlatko Cikač, dipl.ing.građ., glavni inženjer njene izgradnje.

HE Dubrava je višenamjenska protočno derivacijska hidroelektrana dravskog sliva koja predstavlja posljednju stepenicu na dionici Drave od granice Slovenije do utoka Mure. Koristi potencijal rijeke Drave za proizvodnju električne energije, povećava zaštitu od poplava, poboljšava odvodnju, omogućuje gravitacijsko natapanje poljoprivrednih površina te omogućuje uvjete za razvoj sporta i rekreacije. Proizvodi električnu energiju u sustavu proizvodnog pogona hidroelektrane sjever (PP HE Sjever), koji čine HE Varaždin, HE Čakovec i HE Dubrava, a u prosjeku godišnje proizvode 1115 GWh električne energije. Sa sve tri hidroelektrane upravlja se iz centra daljninskog vođenja i upravljanja Komandni lanac Varaždin, što rezultira povećanom proizvodnjom i smanjenjem broja isključenja elektroagregata te povećanjem pogonske spremnosti.

U Tehnixu nas je dočekao predsjednik kompanije Đuro Horvat, koja proizvodi moderne MBO-T tvornice za preradu miješanog komunalnog otpada, opremu za sanaciju starih deponija otpada, pretovarne stanice, specijalna komunalna vozila, reciklažna dvorišta, biorotore, bioreaktorska postrojenja i niz drugih proizvoda u području zaštite okoliša.

Nama je svakako bilo najzanimljivije upoznati se s MBO-T tehnologijom, koju je Tehnix d.o.o. plasirao u više gradova i zemalja (Beograd, Novi Sad, Sarajevo, Rumunjska), a ugovoreni su poslovi u Iranu, Albaniji, Bjelorusiji i Egiptu.

MBO-T tvornica sav prikupljeni otpad pretvara u novu vrijednost pa tako 25% završava kao kompost, 40% kao osam vrsta sirovina za novu proizvodnju, a preostalih 35% koristi se kao RDF gorivo za, primjerice, cementare. Tvornice koje se sastoje od 30-ak strojeva mogu preraditi od 5 do 20 tona otpada po satu, ovisno o veličini postrojenja. Takav način prerade ne iziskuje prethodno primarno recikliranje, jer se ono provodi u samoj tvornici. Cijena investicije ovisi o kapacitetu prerade i kreće se od tri milijuna eura za manje, do šest milijuna eura za veće. Prema kalkulacijama izrađenim u Tehnixu, tvornica može sama sebe isplatiti za manje od pet godina.

Obzirom na aktualan problem zbrinjavanja komunalnog otpada na području Grada Samobora, ovakva tehnologija u svakom slučaju zaslužuje da se stručne službe Grada Samobora i Komunalca, zadužene za rješavanje problema komunalnog otpada u našem gradu, detaljnije upoznaju kako bi se iznašlo najoptimalnije rješenje za naš grad.

Stjepan Črnjak

 

Stručni izlet Društva inženjera i tehničara Grada Samobora

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002