23.04.2015.

Ruševna kapelica Majke Božje u Starogradskoj ulici čeka bolje dane

Kip je sklonjen i na sigurnom je

Na kraju Starogradske ulice, prije mosta preko Gradne, nekoliko ruševnih kuća još uvijek odolijeva zubu vremena. Jedna od njih, na broju 52, stoji ovdje od davnina, i zapravo je bila dom Terezije Bišćan do njene smrti krajem 80-ih godina prošloga stoljeća. Otad je promijenila mnoge vlasnike, koji u kući nisu živjeli, pa su danas od nje ostali tek južni zid, uz ulicu, dio krovišta i kapelica Majke Božje. Za nju vjerojatno znaju tek stari Samoborci, no križ iznad nje prolaznike bi mogao potaknuti da se zapitaju što on "radi" na pročelju kuće.

Iako ne znamo kad je kuća sagrađena, znamo da je prije stotinjak godina bila "škopom" pokrita, a duž cijele njene zapadne dužine bio je "gank". Vidi se to lijepo na 85. str. knjige Milana Langa Samobor – narodni život i običaji iz 1915. godine. Građena je od kamena, cigli i drvenih planjki. Tipična samoborska kuća. Kasnijim je uređenjem škop zamijenjen biber crijepom, gank je ostao isti, ali je sa zapadne strane, znači, gledajući s ceste, s lijeve strane, dograđena mala kapela Majke Božje.

Jedan od vlasnika kuće bio je i Antun Bišćan, a njegov djed Antun Kuhar otišao je još prije Prvog svjetskog rata u Ameriku. Zaposlio se u tvornici ulja u Chicagu, ali je, zbog raznih isparavanja i općenito teških uvjeta rada u tvornici, oslijepio. No, nije se predavao. Svirajući harmoniku na ulicama velikoga grada zaradio je koji dolar pa je platio liječnika koji mu je vratio vid. U znak zahvalnosti Bogu dao je sagraditi kapelicu koja je posvećena tijekom Prvog svjetskog rata.

U kapelicu je tada stavljen kip Majke Božje Pomoćnice koja u naručju drži Dijete Isusa, a u jednoj joj je ruci žezlo pobjede. Titular se slavi 24. svibnja. Velik doprinos širenju pobožnosti Majke Božje Pomoćnice dali su salezijanci, odnosno Družba sv. Franje Saleškog, koju je utemeljio sveti Ivan Bosco (poznatiji posebno među mladima kao don Bosco) i koja s velikim uspjehom i žarom djeluje u Zagrebu, ali i u drugim dijelovima Hrvatske.

Ove se zime srušio krov kuće, urušio je pritom drvene zidove i prijetnja je već sada jako oštećenoj kapelici, a njegovim potpunim urušavanjem kip Majke Božje trajno bi se izgubio. A kako se to ne bi dogodilo, članovi vjerničke Udruge Ekosspiritus iz Samobora odlučili su potražiti vlasnika kuće. Nakon dugotrajne potrage, s vlasnikom je dogovorena sudbina kipa. On je sklonjen, na sigurnom je i zaštićen od daljnjeg propadanja. Članovi Udruge Ekosspiritus obnovili su i pomogli obnovu nekoliko raspela u Samoborskom gorju. Planiraju prikupiti novac za restauraciju i ovog kipa. Osim njega, restauritat će se i željezna vrata i mala ograda kapele. A budući da se ruševna kuća i dvorište prodaju, s novim će vlasnicima pokušati dogovoriti gradnju kapelice na istome mjestu.

Gordana Ivir

Fotografije: Radovan Librić

 

Ruševna kapelica Majke Božje u Starogradskoj ulici čeka bolje dane

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002