06.01.2015.

Samobor u krugu gradova koji imaju vlastitu pivovaru

Nova samoborska piva: Vilenak, Coprnica i Norc

Samobor u krugu gradova koji imaju vlastitu pivovaru

Ono o čemu je dugo razmišljao, Samoborac Franjo Razum pretvorio je u stvarnost. U podrumskom prostoru u okviru ugostiteljskog objekta Sport caffe, u Ulici Matije Gupca, otvorio je pogon za proizvodnju piva. Vlasnik, poznat po brojnim novotarijama, kao što su pivski i grunk bicikl te već znana ugostiteljska manifestacija Samoborski oktoberfest, ovaj puta krenuo je u nešto značajnije pa je tako Samobor dobio i svoje pivo.

- Dugo sam razmišljao što i kako, iako je ideja o otvaranju pivovare trajala dosta dugo. Trebalo je dosta toga, a ponajprije financijskih sredstava, koja zaista nisu mala. Uložio sam oko 800.000 kn vlastitog novca i, evo, sada je pivovara tu, u našem Samoboru - kaže Runtas.

Na uređenju prostora i postrojenja radilo se gotovo 3 mjeseca, ali sada je to proizvodno mjesto s najmodernijom tehnologijom za proizvodnju piva.

- U 80 m2 smješteno je sve što je potrebno za kontinuirani rad i proizvodnju. Receptura dolazi iz Slovačke, koja ima itekako dugu i hvalevrijednu tradiciju proizvodnje piva. Sav potreban materijal za proizvodnju, vrhunski ječam, slad i hmelj nabavljam iz Austrije, ali onaj za pivo gotovo najznačajniji sastojak - vodu, uzimam iz Samobora. Stručnjaci koji su vidjeli pogon i koji su provjerili sve sastojke za proizvodnju posebno su pohvalili vodu. Kažu da je samoborska voda nešto posebno. Upravo zato vjerujem i da će samoborsko pivo biti itekako dobro prihvaćeno – zadovoljno dodaje Razum.

Statistički podaci govore da se u Hrvatskoj svake godine popije sve više piva. Jednom rječju, za Hrvate se slobodno može reći da su pivopije.

- U svom sam se lokalu uvjerio da je pivo najtraženiji artikl. Vjerujem da će i prodaja moga piva biti na zavidnoj razini. Napravio sam sve da bih imao vrhunski proizvod. Koliko sam u tome i uspio, pokazat će potražnja – kaže Razum

Za početak u proizvodnji su tri vrste. Tamno, crveno i prepoznatljivo svijetlo pivo.

- Sva tri samoborska piva imaju svoje posebnosti i specifičnosti. Tako sam svijetlo nazvao Vilenak, crveno ima naziv Coprnica, dok ono tamno nosi ime Norc. Mislim da i sama imena, oko kojih mi je savjetima pomogao urednik Glasnika Samobora i Svete Nedelje Robert Škiljan, jasno govore o pivu i njegovoj snazi i punoći – pojašnjava Razum.

I tako je jedna ideja mladog i poduzetnog Samoborca zaživjela u najboljem mogućem obliku. Sada predstoji onaj teži dio zadatka - opstati na tržištu.

- Za sada ću pivo plasirati isključivo u svom lokalu. Nemam kapacitet za daljnju distribuciju. Ukupno je kapacitet pivovare 40.000 litara godišnje. No, posve sam siguran da će moji gosti u svakom trenutku imati mogućnost konzumiranja neke od navedenih tri vrste piva.

Promocija svih vrsta piva bila je 3. siječnja, ali kontinuirana prizvodnja, a time i mogućnost konzumacije, bit će sredinom veljače.

- Sve mora sazrijeti pa će tako i službeno pivo biti na stolovima mog lokala u skoro vrijeme. Moram reći i da lokal mijenja ime pa će, umjesto Sport caffea, to biti Pivnica Razum. Time sam ostvario svoj san. Sada samo treba dalje unapređivati ovo u što sam zaista uložio ne samo novac, već i samoga sebe. Mislim da nije uzalud. Samoboru je nešto takvo trebalo – na kraju je optimistički zaključio Franjo Razum.

Franjo Sina Gluščić

 

Samobor u krugu gradova koji imaju vlastitu pivovaru

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002