29.03.2015.

Samoborska salamijada potvrdila ponovno svoju reputaciju

Najbolje salame napravili Ivan Kruhan i Barica Belak

Samoborska salamijada ove je godine u znaku broja 28, budući da je njeno 28. izdanje održano 28. ožujka u Sportskoj dvorani Samobor. Prostor koji se prošle godine pokazao kao pun pogodak i ove je godine opravdao komoditet u kojem se mogu opustiti svi posjetitelji i uzvanici.

Glavne zvijezde večeri bili su pobjednici u svojim kategorijama. Kao i prošle godine, ocjenjivački sud je predane uzorke salama ocjenjivao u četiri kategorije (domaći proizvođači, međunarodni proizvođači, domaći uzgajivači svinja i posebna konkurencija), a predano ih je ukupno 118, što je za tri više nego prošle godine. Veliku zlatnu šajbu u konkurenciji domaćih proizvođača zaslužio je Samoborac Ivan Kruhan s 55,7 bodova, a u toj konkurenciji dodijeljeno je još 15 zlatnih i 36 srebrnih šajbi. U konkurenciji domaćih uzgajivača svinja Velika zlatna šajba otišla je u ruke Barice Belak iz Samobora s 55,375 bodova. U ovoj kategoriji su zlatnu šajbu dobila još 2 natjecatelja, srebrnu 14, a brončanu 1.

Kod međunarodnih proizvođača (uglavnom se radi o natjecateljima iz Slovenije) glavna nagrada pripala je Karlu Rožmanu iz Brežica, a uručene su još 4 zlatne i 25 srebrnih šajbi. Naposlijetku, u posebnoj kategoriji Velika zlatna šajba pripala je Andrejki Zobarič iz Dobove. Iz inozemstva natjecali su se proizvođači iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije i Italije.

U pozdravnom govoru predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč istaknuo je da članovi udruge čuvaju sve vrijednosti i tradiciju koju su proizvođači salama na ovom području njegovali desetljećima, a posebno je istaknuo i sve brojniju i jaču suradnju u europskim okvirima. Dokaz tome bili su i brojni gosti Salamijade pa su tako redom pozdravljeni ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, pomoćnica ministra poljoprivrede Zrinka Starešinić, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Tatjana Kovač Klemar, saborski zastupnici Đuro Popijač i Zvonko Milas, gradonačelnici Jastrebarskog i Svete Nedelje Zvonimir Novosel i Drago Prahin, načelnik istarske Općine Sveti Petar u šumi Mario Bratulić, župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, veleposlanica Italije Emanuela D'Alessandro, veleposlanik Mađarske Jozsef Zoltan Magyar, gosti iz Mađarske i Srbije te brojni uglednici iz društvenog, političkog i svjetovnog života. Viduč je zahvalio svim pokroviteljima: Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji te sponzorima koji Salamijadu podržavaju već godinama.

Sve goste u svoje i u ime gradske uprave pozdravio je i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak čestitajući organizatorima i svim natjecateljima na još jednoj uspješnoj manifestaciji, ističući da je Samoborska salamijada danas uzor i primjer organizatorima diljem Hrvatske, prenoseći poruku o važnosti čuvanja tradicije. Riječi pohvale i zahvale izrekao je i ministar Mihael Zmajlović, a poseban pljesak dobila je i veleposlanica Republike Italije Emanuela D'Alessandro, koja je nazočne pozdravila na hrvatskom jeziku.

Za gastro užitke ove su godine na Salamijadi bili zaslužni Restoran Mirna, SKUD Jednota iz Šida, Restoran Wok Inn, Restoran Kod špilje, Hotel Lavica, Konoba Kod Damira s Hvara i Restoran Lido iz Zagreba. Na kraju tu su bile i glazbene zvijezde – Ivana Marić i grupa Koala, a Salamijadi je poseban voditeljski štih dao ponovno Mislav Maroević. Medijski pokrovitelji bili su Radio Samobor i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

M.Š.

Pobjednička salama je iz Samobora

U kategoriji domaćih proizvođača po prvi puta pobjedu je odnio Ivan Kruhan iz Samobora, koji je istaknuo žestoku konkurenciju koja je vladala, jer su o pobjedi odlučivale nijanse, a prvih 11 bilo je unutar jednog boda i odlučivale su decimale. Naravno, bio je zadovoljan pobjedom, ističući da priprema manje količine salama samo za vlastite potrebe te da je ova godina bila izuzetno povoljna za pripravu salame, dimljenje i njeno sazrijevanje. Zadovoljna je bila je i pobjednica u kategoriji domaćih uzgajivača svinja Barica Belak iz Samobora, u čijoj obitelji već postoji dugogodišnja tradicija natjecanja i pobjeđivanja na Salamijadama.

 

Samoborska salamijada potvrdila ponovno svoju reputaciju

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002