06.07.2015.

HPD Sveti Patrik na Velebitu

Svladan je i Veliki Kozjak!

HPD Sveti Patrik na Velebitu

U subotu, 4. srpnja, uputili su se članovi i prijatelji Hrvatskog planinarskog društva svetog Patrika na Velebit. Cilj je bio uspon na Veliki Kozjak, koji je po obliku jedan od najslikovitijih i najatraktivnijih velebitskih vrhova, ali je ostao izvan granica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Stijene Kozjaka privlače pogled izdaleka, a najljepše se vide s V. Lubenovca, upotpunjujući ljepotu te kotline. Veliki Kozjak zanimljiv je i za penjače te je u njima izvedeno nekoliko desetaka smjerova raznih težina.

Pješačenje je započelo iz ceste koja vodi prema Štirovači, a do Velikog Kozjaka staza je markirana u sjeni stoljetnih stabala. Pred sam kraj uspona staza prolazi kroz klekovinu i stijenje. Pogled s Velikog Kozjaka, s 1629 m nadmorske visine, je fascinantan pa se svud naokolo vide vrhunci, stoljetne šume i u daljini čitava Gacka dolina. Sudionici, njih pedesetak, uživali su u lijepom sunčanom danu, druženju i novim pogledima.

Na povratku kući zastali smo u sirani u Krasnom i svetištu Majke Božje iznad Krasna.

Radovan Librić

 
06.07.2015.

5. Samoborski rock festival u bivšem dvorištu Komunalca

Malo čudno, ali i rock treba učiti

5. Samoborski rock festival u bivšem dvorištu Komunalca

Samoborska rock akademija, koja djeluje u sklopu Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, i ovog je ljeta za sve ljubitelje rock glazbe, žestokih gitarskih riffova i buke bubnjeva priredila koncert svojih polaznika.

U nedjelju, 5. srpnja, u bivšem dvorištu Komunalca u Perkovčevoj ulici, poklonicima rocka svoje sviračko umijeće pokazali su na 5. Samoborskom rock festivalu naši mladi rockeri, koji su za ovu priliku u različitim kombinacijama i bendovima pokazali što su naučili. Uz pratnju svojih mentora i učitelja, s više ili manje uspjeha, izveli su svima dobro znane standarde, ali i vlastite autorske instrumentale, potvrđujući tako zorno da se i rock uči i da "bez muke nema nauke".

Iako malobrojna, dobro raspoložena publika svih generacija zdušno ih je podržavala pa su mladi glazbenici znojni i s olakšanjem napuštali pozornicu kako bi se družili s prijateljima i posjetiteljima, slušajući njihove kritike i komentare. U njihovim nastojanjima poduprli su ih Sunrise, Vrijeme batina, Dusty Hats, Donkey Hot i 4Head, njihovi tek malo poznatiji i stariji kolege, pred kojima je također trnovit put u svijet rock glazbe.

Treba li nam u gradu ovakav, možda pretenciozno nazvan, rock festival? Sigurno treba. Jednako tako treba mu i bolja promidžba. Jer, nije i ne može sve, uz dužno poštovanje, biti u tamburama i klasici.

M.K.

 

HPD Sveti Patrik na Velebitu

5. Samoborski rock festival u bivšem dvorištu Komunalca

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002