15.12.2004.

Nova izložba Irene Podvorac u Samoborskom muzeju

Opet mačke u muzeju

Nova izložba Irene Podvorac u Samoborskom muzeju

U Samoborskom muzeju otvorena je izložba Irene Podvorac pod nazivom Raku mačke. Nastavak je to autoričine preokupacije tim životinjama, kiparice rođene 1977. godine u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, te Akademiju likovnih umjetnosti, na klasi male plastike i medaljarstva.

"...Pogledate li ih kako se protežu po vašim kućama i stanovima, šeću susjedovim i vašim dvorištem, pouzdano ćete vidjeti što i ja - četveronožne, repate, dlakave, mekane, zaobljene, zavaljene, uspravne, nakostriješene ljubimce. Spremne za igru i milovanja i spremne za lov. Svakodnevne domaće mačke koje prebivaju u našim životima.

Irena je pogledala mačke i zadržala pogled na njima. Zanimljiva li svijeta koji je ugledala!...", piše, između ostalog Morana Želle u recenziji izložbe.

Prije godinu dana mačke su bile glavni motiv njezine prve izložbe u prostoru muzeja, a tim je povodom ispred muzeja instalirana i njena plavo-narančasta klupa s mačkama.

R.Š.

 
15.12.2004.

Carmina Burana - Monumentalna opera

Scenska kantata o vječnom rađanju i umiranju

Carmina Burana - Monumentalna opera

Zagrebački Dom sportova je 9. prosinca bio domaćin spektakularnoj predstavi Camina Burana - Monumentalna opera. Pod dirigentskom palicom Waltera Haupta nastupilo je oko dvjesto pedeset glazbenika, pjevača, žonglera, baletnih umjetnika, akrobata i drugih. Pripisuju joj naziv najizvođenija opera, jer ju je do sada vidjelo milijun ljudi diljem svijeta.

Prvi dio večeri je maestro Haupt posvetio velikom skladatelju Verdiju, pa su posjetitelji mogli uživati u Zboru cigana iz Trubadura, uvertiri i zboru Va pensiero iz Nabucca i uvertiri iz Moći sudbine. Posveta Verdiju je kulminirala trijumfalnim maršom iz Aide.

Carmina Burana je scenska kantata koja kroz 24 teksta priča o ljubavi, smrti, sreći, nesreći i vječitom kotaču rađanja i umiranja. Predstava je na svoj put svijetom krenula prije devet godina i do sada je obišla mnoge zemlje. U organizaciji Koncertne agencije Nota, te tvrtki Impresario i Eventum spektakl je svratio i do hrvatske metropole.

Idejni otac projekta Carmina Burana je skladatelj Carl Orff, s kojim je dirigent bio prijatelj od malih nogu. Želja da se uprizore svi skladateljevi snovi, mašta i vizije je bila time veća i jača. Djelo je premijerno prikazano sedam godina nakon skladateljeve smrti, točno na stotu obljetnicu rođenja Carla Orffa, 1982. godine.

Tekst za ovo doista monumentalno i veličanstveno djelo je Orff našao u srednjovjekovnom rukopisu koji je pronašao u samostanu blizu Münchena. Prema autorovim riječima, osnova su pojedine pjesme koje međusobno nisu bile povezane, ali ih umjetnikova vizija povezuje smještanjem radnje u srednji vijek i promišljanjem životne radosti i užitaka života.

Monumentalna scenografija Carmine Burane sa središnjim babilonskim stupom visokim 17 metara, sa scenskim, svjetlosnim i pirotehničkim efektima, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Operni spektakl uprizoruju tri solista, šezdesetoročlani zbor, četrdeset i pet glumaca, žongleri, akrobati, tridesetak baletnih plesača, tristotinjak kostima i orkestar od sedamdeset članova. I doslovno i preneseno, brojkom i slikom, pravi pravcati teatro mobile.

Maestro Haupt je osobno izabrao na audiciji glazbenike koji nastupaju, a uglavnom su iz Češke. Solisti su rumunjska sopranistica Ramona Eremia, češki tenor Jiri Kubik i bariton Nikolaj Višnjakov. Scenografiju i kostime potpisuje bugarski arhitekt Mihail Černajev.

Događaj koji su neki proglasili i spektaklom godine, uz vječni kotač vatre i kretanja, šarenilo kostima, maski, rekvizita i boja na sceni, zaista ostavlja impresiju za sjećanje.

Rajka Križanac

 
15.12.2004.

U Galeriji Bauer otvorena izložba slika Ivane Novačić

Dobriša Cesarić uz poriluk, limun, ribe i more

u Galeriji Bauer otvorena je izložba slika Ivane Novačić, koja je nastupila i u glazbenom dijelu programa, uz glasovirsku pratnju svog supruga Zorana Novačića, izvevši nekoliko minijatura na stihove Dobriše Cesarića.

Ivana Novačić se svojim artističkim likovnim izričajem osmi put pokazuje javnosti. Tonalitetima tišine poetično nijansiranim pastelom promatrače svojih uradaka uvodi u svijet vlastita interesa, a to su obični predmeti iz okoline kao što su poriluk, limun, kristal, vaza, cvijeće, ribe i more – zapisao je u katalogu izložbe književnik Josip Palada. Ivana Novačić je i sva otvorenja prijašnjih izložbi popratila koncertom.

Organizatori ovog događanja, nazvanog Zvuci i boje, bili su Općinsko poglavarstvo i Turistička zajednica Svete Nedelje.

Izložba slika Ivane Novačić je prodajnog karaktera, pa se njezine slike mogu razgledati i kupiti do Božića.

i.h.

 

Nova izložba Irene Podvorac u Samoborskom muzeju

Carmina Burana - Monumentalna opera

U Galeriji Bauer otvorena izložba slika Ivane Novačić

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002