12.09.2004.

Nova koncertna sezona – Morana Pešutić i Samoborski gudački kvartet

Galerija Prica ispunjena do posljednjeg mjesta

Nova koncertna sezona – Morana Pešutić i Samoborski gudački kvartet

Otvaranje glazbene sezone u POU Samobor dva tjedna prije početka 29. samoborske glazbene jeseni počelo je prepunom dvoranom Galerije Prica. Muzicirali su već poznati mladi samoborski glazbenici Morana Pešutić na gitari i Samoborski gudački kvartet. U prvom dijelu programa Morana Pešutić, studentica 3. godine Muzičke akademije u Zagrebu, odsvirala je djela Poncea, Torrobe i Brouwera. U nastavku je više od stotinu posjetitelja ponovno oduševio Samoborski gudački kvartet u sastavu Ivan Mužanić, violina, Andrea Haber, violina, Marko Otmačić, viola i Jerina Lokmer, violončelo. Izveli su Beethovenov Gudački kvartet u D-duru, op. 18 br. Prema najavi organizatora, Pučkog otvorenog učilišta, u Samoborskoj glazbenoj jeseni od 24. rujna do 9. listopada imat ćemo priliku u akustičnom prostoru Galerije Prica čuti nove izuzetne koncerte mladih glazbenika iz Samobora i cijele Hrvatske.

T.M.

 
12.09.2004.

Lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko na 37. PIF-u

Maštovito i stilski uravnoteženo djelo

Lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko na 37. PIF-u

Samoborsko Lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko ove je godine zaista uspješno prolutalo i pobralo priznanja i časti na svim festivalima što u našoj zemlji u lutkarstvu nešto znače. Sve je počelo nastupom na 44. festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Karlovcu gdje je predstava Lutonjica Toporko i pet župančića u konkurenciji desetak najboljih amaterskih kazališta dobila posebno priznanje za "izvrsnu animaciju likovno zanimljivih i zahtjevnih drvenih lutaka, te za maštovitost i stilski uravnotežen sveukupni vizualni i glazbeni rezultat u području lutkarskoga kazališnog izraza", kako stoji u obrazloženju Stručnoga povjerenstva.

Ova ocjena zaista stručnih ljudi na neki je način uvjetovala i poziv na 37. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka koji se svake godine tradicionalno održava u Zagrebu. Odigrati predstavu na takvom skupu, među onima koji su u ovom mediju svjetska krema, nije samo čast, nego i veliki izazov, jer bez obzira što ista predstava nije bila u konkurenciji, svjetska su profesionalna kazališta imala priliku vidjeti kako se i što radi u samoborskom Lutonjici. A da se radi stvarno kako valja, svjedoči izvrstan prijem kod publike – u potpunosti ispunjena dvorana ITD-a, riječi pohvale dječjega žirija koji se sa žalošću upitao zašto prestava nije u konkurenciji, te priznanja stručnjaka i kritičara što su pratili ovogodišnji PIF.

No, po čemu je ta predstava bila posebna, drugačija u odnosu na ostale? Kao prvo, Lutonjica Toporko i pet župančića bila je izvedena prilikom promocije Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić na engleskom jeziku, a sve povodom obilježavanja 130. obljetnice rođenja naše najpoznatije dječje spisateljice. Samoborski su lutkari, dakle, imali čast da približe svijet priča i onima koji su prvi puta čuli za nju, a takvih je među stranim gostima Festivala sasvim sigurno bilo. Sama kreacija lutaka i scenografija Zlatka Turkovića izgledala je mitski – onako kao što u jeziku Mažuranićke funkcioniraju aoristi i imperfekti, te radnje smještene u prostore šuma, livada, ravnica, pašnjaka, a dominira drvo kao materijal. Dramatizacija i režija Mirjane Jelašac izvukla je jezik bajki u prvi plan, pa su mladi gledatelji mogli čuti toplinu davno zaboravljenih izraza i riječi svojih predaka, a sve skupa začinjeno zvučnom podlogom gajdi, ljerica, uspavanki kakve su se pjevale u panonskim prostorima prohujalih vremena, a naslutio ih je autor glazbe Tomislav Jozić. I to je bilo prepoznato od svih.

Spomenimo samo na kraju neke od autoriteta s kojima je nastupilo naše kazalište: Compagnia Marionettistica Carlo Colla e Figli iz Milana, Bjeloruska državna akademija umjetnosti Odsjek lutkarstvo iz Minska, Muzej DACKL Sergej Obrazcov – Moskva, Rusija, Dramsko i lutkarsko kazalište Konstantin Veličkov – Pazardžik, Bugarska i mnogi drugi, trenutno najbolji lutkarski ansambli na svijetu.

A.P.

FOTO: Kreacija lutaka i scenografija Zlatka Turkovića izgledala je mitski (gore); Dobro raspoloženi samoborski lutkari nakon jedne od brojnih predstava (dolje)

 

Nova koncertna sezona – Morana Pešutić i Samoborski gudački kvartet

Lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko na 37. PIF-u

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002