02.10.2004.

Tradicionalni pjesnički sureti pri Svetom Mihalu

Dok nekih više ni, neki su stalno tu

Tradicionalni pjesnički sureti pri Svetom Mihalu

U prepunoj kapelici sv. Mihala 29. rujna, na blagdan sv. Mihovila, održan je 13. susret samoborskih pjesnika okupljenih u Književnom odjelu Ogranka Matice hrvatske Samobor. Susret je imao malo drugačiji tijek od uobičajenog, jer je počeo svetom misom zadušnicom za preminule članice Dragicu Vrbenski, donatoricu pjesničke nagrade, te Veru Sokolić – Kaštaldo i Ljubicu Roksandić, obje pjesnikinje i članice Matice. Zadušnicu je vodio novi samoborski župnik Vladimir Bogdan, koji je produhovljenom propovijedi o značenju riječi načinio odličan uvod u ovu svečanost riječi.

Radove za Susret poslao je 31 pjesnik, no na Susret su došla devetnaestorica.

Programom su pjesnici bili podijeljeni u 6 krugova, a svaki krug popratila je kompozicija maestra Željka Bradića na tekstove članova pjesničkog odjela. Pjesme su pjevale članice Vokalnog ansambla Samoborke, pod ravnanjem dirigenta Bojana Pogrmilovića (koji je prvi puta sudjelovao na ovoj priredbi), uz pratnju 4 člana orkestra Tamburaškog društva Ferdo LIvadić. Program je osmislila i vodila Ranka Novosel i iz svake izabrane pjesme uzela po stih za zanimljivu podudarnost pjesničkih doživljaja.

U prvom krugu, pod nazivom Gledam prema tebi (Željko Bradić, Nada Bošković) predstavljeni su Nada Bošković, Zlata Bujan Kovačević, Ivan Mlačić, Zoran Perović i Matija Vuletić.

Drugi krug naziva Više ih ni (Željko Bradić, Marijana Jaić) predstavio je Ivana Dujmovića, Ljubicu Braja, Miroslava Burića i Darka Plažanina.

Pri kosem krovičku (Željko Bradić, Ranka Novosel) bio je naziv trećeg kruga u kojem su čitane pjesme Viktorije Schroeder, Marijane Jaić, Berislava Fabeka, Ive Markulina i Milana Žegarca.

Vugrinščak – Kamenščak (Željko Bradić, Ivan Hrčić) je u četvrtom krugu predstavio Janku Štahan, Gordana Črpića, Nediljka Bobana, Stjepana Boškovića, Nikolu Kuzmičića i Ranku Novosel.

U petom krugu, pod nazivom Slavljenički krug (Željko Bradić, Zoran Perović) predstavili su se Katica Cvetković, Ivo Hrčić, Ljubica Šego, Marko Milković (prvi puta na Susretu) i Vanda Bartulica, a u zadnjem krugu s naslovom Ak' se ludi ne spamete (Željko Bradić, Ranka Novosel) sudjelovali su Vedran Galić, Miljenko Kovačićek, Vlasta Mažuranić i Joža Prudeus.

Pjesme onih koji nisu prisustvovali čitali su Vanda Bartulica, Miroslav Burić, Matija Vuletić i Milan Žegarac.

Na Susret je drugi puta iz Pariza "koračila" Janka Štahan, zbog čega je dobila poseban pljesak.

Na Susretu se nije našao ovogodišnji dobitnik nagrade Dragica Vrbenski Gordan Črpić, pa će mu ona biti uručena naknadno. Odbor za dodjelu nagrada već se pomirio s time da ove godine nagradu neće dodijeliti, jer su kamate iz kojih se nagrada daje svake godine sve manje. No, Samoborska banka (iako joj je sada na čelu Krapinčanin Kantolić) imala je razumijevanja i Matici dodijelila donaciju zahvaljujući kojoj se nagrada može isplatiti, na čemu se uprava Ogranka posebno zahvalila.

Poslije Susreta organiziran je domjenak koji je sponzoriralo Gradsko poglavarstvo, no odaziv je bio manji nego lani. Sreća da su na kraju, poslije nastupa, stigle mlade "domače puce" koje su spasile čast, jer im je, kako su rekle, bilo "u slast".

Ranka Novosel

 
02.10.2004.

Samoborska glazbena jesen - Zagrebački solisti proslavili 50. godišnjicu

Đana Kahriman osvojila samoborsku publiku

Samoborska glazbena jesen - Zagrebački solisti proslavili 50. godišnjicu

Česti gosti Samoborske glazbene jeseni, Zagrebački solisti, odsvirali su 2. listopada koncert u Franjevačkoj crkvi Marijina uznesenja. Ove godine Solisti slave 50 godina postojanja, a osnovani su 1953. pod umjetničkim vodstvom Antonia Janigra. Danas, kad im je voditelj Tonko Ninić, muziciraju i dalje svježe i poletno. Nastupali su s mnogim uglednim solistima svjetskoga glasa, kao što su Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Leonard Rose i mnogi drugi.

Ovaj puta pridružila im se mlada petnaestogodišnjakinja iz Dubrovnika, Đana Kahriman. Ona je prošle godine bila apsolutna pobjednica međunarodnog natjecanja "Etide i skale" u Zagrebu, a 2001. osvojila je prvu i posebnu nagradu za najboljeg inozemnog violinista na natjecanju "Verdi note" u Rimu. U svom dijelu programa Đana je sa Solistima izvela Haydnov Koncert za violinu i gudače u C-duru i svojom besprijekornom i nadahnutom svirkom osvojila samoborsku publiku. Treba naglasiti da je njena učiteljica prof. Ivanka Kalanj, koja je u sklopu 29. samoborske glazbene jeseni održala vrlo uspješan seminar za mlade violiniste, kao i za njihove profesore koji su došli iz svih krajeva Hrvatske.

U drugom dijelu programa Zagrebački solisti izveli su djela Sorkočevića, Mozarta, Rameaua i Josipovića. Za pohvaliti je organizatore koji ove godine posebnu pažnju posvećuju mladim izvođačima, kao što je primjerice Đana Kahriman. Na prigodnom domjenku, u razgovoru s članovima ansambla i publikom, poslije koncerta naišli smo na bezrezervnu pohvalu Đaninog nastupa. Nadamo se da ćemo je uskoro vidjeti i čuti u Samoboru u solističkom nastupu. Prije koncreta je Damir Fabek, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i brigu za mladež, uz čestitke Solistima za njihovih prvih 50 godina, uručio prigodne poklone Samoborcima koji su svirali (Andrija Potroško i Vladimir Sverak) ili još sviraju u ansamblu (Ernest Zornjak).

T.M.

 
02.10.2004.

Samoborska glazbena jesen – natjecateljski ciklus mladih

Pustički – zdrav i oran oduševio!

U ciklusu mladih (natjecateljski ciklus) na 29. samoborskoj glazbenoj jeseni u petak, 1. listopada, trebali su nastupiti Tihana Glavinović na oboi i Branimir Pustički na violončelu. Nažalost, Tihana Glavinović je zbog bolesti morala otkazati nastup, tako da se je nazočnima predstavio samo Varaždinac Branimir Pustički djelima Beethovena, Bacha i Debussya. Pustički je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja, a od 2003. godine studira na Universität für Musik und Darstellende Kunst u Beču kod Reinharda Latzka.

T.M.

 
02.10.2004.

Popratnom programu Samoborske glazbene jeseni sudjelovao je i Boris Leiner, bubnjar neprežaljene Azre

Kako voditi probu

Popratnom programu Samoborske glazbene jeseni sudjelovao je i Boris Leiner, bubnjar neprežaljene Azre

U Popratnom programu Samoborske glazbene jeseni, 30. rujna je u dvorani kina održan seminar "Kako voditi probu". U organizaciji POU Samobor, a u nazočnosti samoborskih bendova, Samobor je u "radnom raspoloženju" počastio svojim dolaskom Boris Leiner. Jedan od najpoznatijih i svakako najboljih hrvatskih bubnjara (Azra, Vještice, Šomazgun) pokušao je našim dečkima pojasniti kako bolje organizirati probe, prepoznati i riješiti probleme u interpretaciji muzičkog materijala, kako razvijati senzibilitet za ton, intonaciju i ritam, te ostale muzičke principe u širem okviru rock glazbe. Generalna Leinerova primjedba je bila da se u Hrvatskoj nikako ne treba pjevati na stranim jezicima. Jer, uspjeti se može samo na hrvatskom. Bendovi su na kraju zahvalili i Učilištu i Leineru na ovom zanimljivom i nadasve potrebnom gostovanju u nadi da će se ovakvi susreti moći ponovno organizirati.

T.M.

 

Tradicionalni pjesnički sureti pri Svetom Mihalu

Samoborska glazbena jesen - Zagrebački solisti proslavili 50. godišnjicu

Samoborska glazbena jesen – natjecateljski ciklus mladih

Popratnom programu Samoborske glazbene jeseni sudjelovao je i Boris Leiner, bubnjar neprežaljene Azre

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002