15.03.2004.

Nova izložba u Foto galeriji Lang

U Šumi Borisa Berca

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Nakon prigodne fašničke izložbe Face i grimase Foto galerija Lang nastavlja sa svojim uhodanim programom i ustaljenim ritmom. Tako je u već klasičnom nedjeljnom terminu, točno u podne, 14. ožujka, otvorena izložba fotografija Borisa Berca pod nazivom Šuma.

Boris Berc u ovoj seriji fotografija spaja metafizičko i fizičko, zaigrao se i uživio u ulogu čarobnjaka Merlina ili srednjovjekovnog alkemičara izvrćući u svoju korist pravila i kanone «klasične» fotografske metode. Tako je jedna od Bercovih radnih konstanti aktualno eksperimentiranje s bojom u tradicionalnim tehnikama medija i onima koje su to manje, kao što je preslikavanje polaroida na akvarel papir. U seriji Šuma iskustvo boje zaigralo je novu ulogu i dobilo novu dimenziju u arhitekturi slike.

Boris Berc započeo je seriju Šuma inspiriran fenomenom šume i prilikama koje pruža za preobražavanje njene «ličnosti». Njegov fotografski doživljaj personificirane šume u fotografskim slikama ispričan je u dvije priče o «prirodnoj magiji», jedna u boji i druga u crno-bijeloj tehnici.

(Iz popratnih materijala)

 
15.03.2004.

Predavanje u Gradskoj knjižnici

Brazil na dijapozitivima

Predavanje u Gradskoj knjižnici

Na Odjelu za odrasle samoborske knjižnice u četvrtak, 11. ožujka, održano je izuzetno zanimljivo predavanje mr. Eduarda Kletečkog, kustosa Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Radilo se o putopisnom predavanju o bogatstvima i ljepotama savezne države Sao Paolo u Brazilu. Mnogobrojnim zainteresiranima za ovo predavanje mr. Kletečki je pričao jednostavnim a zanimljivim jezikom. Brazil je predsjednička savezna republika od 1988. godine po uzoru na SAD. São Paolo je glavni grad istoimene savezne države i najvažnije gospodarsko središte Brazila. Brazil ima mongo rudnoga bogatstva (željezna ruda, kositar, volfram, zlato, srebro, dijamanti…) i nafte i zemnoga plina. Velika je opasnost od pretjeranog iskorištavanja šuma. Primjerice u tzv. industrijskom trokutu: Sao Paolo – Belo Horizonte – Rio de Janeiro uništeno je 99% šuma. Na kraju je mr. Kletečki odgovarao na pitanja zainteresiranih posjetitelja. Kako u Samoboru u zadnje vrijeme i nema puno putopisnih predavanja za nadati se je da će Samoborska knjižnica organizirati još mnoga slična.

T.M.

 

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Predavanje u Gradskoj knjižnici

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002