22.11.2004.

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Pogledi iz vrta i s balkona

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Foto galerija Lang sigurnim je koracima i uhodanim tempom stigla i do svoje druge obljetnice postojanja. Podsjećamo da je prva izložba, ona Toše Dabca - Ljudi s ulice, otvorena 24. studenog 2002. godine i od onda su se na zidovima Foto galerije Lang izmijenjali radovi desetak vrhunskih majstora fotografije.

Uski prolaz na početku Langove svakih nekoliko tjedana, uvijek nedjeljom i uvijek u podne, postaje okupljalište poznavatelja i ljubitelja dobre fotografije, a tako je bilo i ovaj put, kad je otvorena izložba Josipa Klarice Pogledi iz vrta i s balkona (1974. – 1982.).

Josip Klarica diplomirao je 1974. godine na Odsjeku za kameru čuvene Akademije za film u Pragu. Njegove fotografije nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, u pariškoj Nacionalnoj biblioteci, Muzeju fotografije G. Eastman u Rochesteru, Muzeju primijenjene umjetnosti u Pragu...

U katalogu izložbe o njegovom radu piše Marina Viculin.

"Ono što on bilježi, ne može se iz nekih drugih vizualnih razloga bilježiti ni tradicionalnim povećanjem iz laica negativa, a kamoli digitalnom tehnologijom. Vrijeme je dimenzija i ono je sasvim sigurno vidljivo. Samo kako, u kojem dijelu vidljivog spektra ga percipiramo?

Sve što Klarica radi toliko je sporo da mu često ne treba ni običan mehanički sat, a kamoli neka elektronička naprava za precizno mjerenje vremena. I eksponiranje filma i eksponiranje papira traje toliko dugo da ostavlja mjesta improvizaciji!"

Davor Matičević je pak 1991. godine o Klaričinom radu zapisao:

"Svjetlo je kod Klarice reducirano. Brojni snimci nastali su za ranojutarnjeg bljedila, ili u kontrastima predvečerja, u slabo osvijetljenim enterijerima ili čak polumračnim spremištima. Zbog dugih ekspozicija pojavljuje se bogatstvo sjena i polutonova, a ostvaruju se i nova, unutarnja svjetla. Trajanjem ekspozicije i po nekoliko desetaka minuta, točnije, bilježenjem drhtaja svjetla, postiže se atmosfera, a time i sugestivnost."

Otvorenje izložbe bila je prilika i za najavu naredne. U skladu s prigodom, vremenom poklada, fašnika i karnevala bit će to izložba Ranka Dokmanovića Riječki karneval.

Robert Škiljan

FOTO: Josip Klarica (desno) u društvu kolege Ivana Posavca

 
22.11.2004.

Koncert Željka Vlahovića u sklopu glazbenih matineja u Samoborskom muzeju

Ljubitelji klasike došli na svoje

Koncert Željka Vlahovića u sklopu glazbenih matineja u Samoborskom muzeju

U sklopu glazbenih matineja u Samoborskom muzeju nastupio je klavirist Željko Vlahović. Samoborski ljubitelji klasične glazbe još su jednom došli na svoje i sa zadovoljstvom odslušali repertoar na kojem su se nalazila djela Dore Pejačević, Chopina i Liszta.

Željko Vlahović rođen je 1973. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao glasovir na Muzičkoj akademiji. Diplomirao je i na Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Graz, a završio je i postdiplomski studij na Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Frankfurt am Main.

Usavršavao se je na majstorskim tečajevima i seminarima svjetski renomiranih glazbenika, a kao solist i uz pratnju orkestra nastupao je u Hrvastkoj i diljem svijeta.

Održavao je i humanitarne koncerte, a snimao je za Hrvatsku radioteleviziju.

I.H.

 

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Koncert Željka Vlahovića u sklopu glazbenih matineja u Samoborskom muzeju

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002